21

Odp: trochę rozrywki

bolek 50 napisał/a:

... i inwestować w graty bo dwa traktory i jakiś tam kombajn mam od zawsze...

bolek ja też mam i nie 2 a 3 traktory, kombajn też mam, co więcej mam cały park maszynowy ale co z tego jak maszyny kupował tato 30 lat temu. Ja zdążyłem dopiero kupić kilka nowych maszyn a ciągnik jest w planach ale tylko na kredyt i byłbym głupi kupując maszynę za 100 tyś płacąc gotówką. W tej chwili kredyt biorę na 2% a lokata jest ok 6% więc gdybym dysponował stówką to i tak wkładam na lokatę a na sprzęt biorę kredyt.
Będąc w młodym wieku nie wyobrażam sobie nie inwestować w swoje miejsce pracy. Co innego jeśli liczy się lata do emerytury bądź renty i nie ma następcy - w takim przypadku jestem w stanie zrozumieć.

gg 5118068

22

Czyli Bolek 50 czerpiesz profity z pracy ojca bo był ambitny i Ci naszykował gospodarę , ciekawe co ty zostawisz swoim dzieciom .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

23

Mój ojciec jak przejął gospodarstwo po moim dziadku to wiadomo jak było w tamtych czasach z zakupem maszyn więc kultywator rozrzutnik do gnoju sadzarkę do kartofli brony posiewne obsypnik beczkę do gnojówki lejka do nawozu zrobił sam żeby było czym robobić i też braliśmy kredyty żeby zbiornik założyć maszyn dokupić więc jak się robi na gospodarstwie to i trzeba w nie inwestować a nie bele jak spaprać kosem zboże rozsiać dopłaty wziąć i pie****** wszytko

24

pawelg napisał/a:

Czyli Bolek 50 czerpiesz profity z pracy ojca bo był ambitny i Ci naszykował gospodarę , ciekawe co ty zostawisz swoim dzieciom .

Od ojca w 86 r dostałem 7 h i capka teraz mam 30 h i graty może nie nowe ale jeszcze nie najstarsze wiec kiedyś pod palmami nie leżałem a dzieci mieszkają już w mieście i o wieśniackim życiu nie chcą słyszeć ,a gdyby nawet chcieli zostać to niech sami też coś stworzą anie mają mieć wszystko podane gotowe na tacy a stary ma zapieprzać a jego rozrywką mają być tylko wyjazdy do do banku spłacać raty. Dzieci dostały wykształcenie  i po kawalerce na początek resztę niech się same dorabiają .To właśnie jest moja recepta na życie czas pomyśleć o sobie  bo jest czas pracy i czas byczenia się w ciekawych miejscach na różnych wypadach a nie tylko dzieci krowy świnie dzieci krowy świnie i tak do zasranej śmierci.

25 Ostatnio edytowany przez Kamil2610 (2011-03-16 23:35:40)

Bolek wiesz co Tobie powiem jesteś wyjątkiem i tyle !  jak byś miał się dorabiać od ZERA to też miał byś kredyty do spłaty . Wielu z nas zaczynało od zera nie dostając nic na start od swoich rodziców którzy sami jeszcze pracowali na gospodarce . Więc trzeba było się zaciągnąć w Banku  na tego ciapka i kilka hektarów . Szczerze mówiąc bolek to nie masz szarego pojęcia jak żyje prawdziwy Rolnik .

GG 16238418

26

Kamil , nic dodać nic ująć.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

27

Prawdziwy Rolnik, dobry żart big_smile

28 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2011-03-17 02:18:15)

http://www.demotywery.pl/8485/Idealne-Wakacje#demot
A w nawiązaniu do średniej krajowej itp
http://www.demotywery.pl/8139/Placimy-Panstwu#demot

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

29

Kamil wiem jak żyje prawdziwy rolnik bo czytam co piszecie na forum a ja jestem dupa nie rolnik bo jak sprzedam 170 ton zboża z 30 h za około120 000+ 25 000 dopłata  po odliczeniu kosztów zostanie 90 000 podzielić na 12 miesięcy to wychodzi  7 500 na miesiąc i gdybym te pieniądze i jeszcze pożyczone z banku zainwestował w inne graty krowy świnie i w jeszcze jakieś inne wiejskie dobrodziejstwa to byłbym prawdziwym rolnikiem bym nawet wam dorównywał .A  że ja lubię  żyć inaczej i spędzać wolny czas podobnie jak na tym zdjęciu wyżej podkreślam podobnie a nie identycznie   to nie mogę  zaliczać się do tak zacnej grupy społecznej  jakimi są rolnicy tylko do  grupy nieudaczników  nierobów co nawet narzekać  nie potrafią . Jeszcze słowo o paliwie nie wiem jak wam ale mi paliwo bardzo potaniało bo rok temu za tonę jęczmienia kupiłem 90 litrów a teraz 170  może u was jest inaczej .       Pozdrawiam całą zacną grupę prawdziwych  rolników .

30 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-03-17 10:19:26)

bolek przyznam Ci rację w Twoim gospodarzeniu ale tylko dlatego że:
- dzieci masz dorosłe,
- dzieci mieszkają w mieście i na wieś nie wrócą,
- nie masz następcy,
- zapewne gospodarujesz do renty bądź emerytury po czym sprzedasz ziemię,
Jeśli miał byś następcę który wiązał by przyszłość z rolnictwem zapewne Twoje podejście było by troszkę inne: inwestował byś i pomagał dzieciom.
ps: te 120 tysiaków to wyjątkowo w tym roku bo zapewne pamiętasz lata że za te 170 ton brałeś 80-90 tyś a i czasem 170 ton było ciężko naciachać.

gg 5118068

31

No to wtedy na Seszele nie leciał...

32

Panowie rok temu sprzedawałem pszenicę po 450 i w to miejsce kupowałem jęczmień po 200 zł/tonę. Kolesie od których kupowałem jęczmień wyliczali mi, że jęczmień i dopłaty ledwie pokryły im poniesione nakłady. Ja twierdzę, że takich obliczeń nie można robić na przykładzie jednego roku tylko za kilka lat i wtedy mamy jakiś obraz.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

W tym roku tak jest że ci co mają zboże i rzepak to się nagadać nie mogą na tych co przy zwierzakach robią. Zapomnieli chyba jak czekali aż ruszy interwencja żeby za 100euro pszenice oddać...

34

a ja się przyznam że się przejechałem i to grubo w tym roku    znaczy zamiast wywozic po  970zł\t to   nie chciało mi się   bo myslałem że  jeszcze podskoczy a tu lipa  ... i  zostałem z co najmniej z 25 t pszenicy .......... k**** głupota nie boli

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

35

Ja mam podpisany kontrakt na jeszcze jeden zestaw po 940 zł netto. W przyszłym tyg go ładuję. A jaka jest teraz cena pszenicy konsumpcyjnej????

36 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-03-18 19:00:14)

niewydostanieszsie napisał/a:

W tym roku tak jest że ci co mają zboże i rzepak to się nagadać nie mogą na tych co przy zwierzakach robią. Zapomnieli chyba jak czekali aż ruszy interwencja żeby za 100euro pszenice oddać...

Ja mam zboże i gadam na tych co mają zboże  jak i zwierzaki tongue big_smile i ja nie czekam na interwencje  bo bym z głodu  zdech hmm Wywiozłem na jesieni  po 60 i teraz po 80 pszenicę

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

37

teraz jest  w mojej okolicy  900 + Vat ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

38

Mam pytanie jak sprzedajecie zboże i ładujecie tira  czy ktoś ma dmuchawę sąco-tłoczacą  czy warto to kupić z silnikiem 7.5 bo na mocniejszą musiałbym elektrykę przerabiać  podobno te niemieckie mają większą wydajność jak coś wiecie to napiszcie  bo z tych informacji które zdobyłem są bardo sprzeczne

39

My jak sprzedajemy to żmijką ładujemy tira i chyba jest szybciej niż dmuchawą.

40

Tak ja również robię  ale muszę dwóch chłopaków wynająć żeby łopatami naparzali i chodzi mi o to czy taka dmuchawa 7,5 kw da radę w jakimś przyzwoitym czasie nasypać tira gdyby tak było to bym taką kupił i sam bym tylko rurę przekładał z miejsca na miejsce jak macie jakieś doświadczenia w tym temacie to będę wdzięczny jak się zemną podzielicie