741 Ostatnio edytowany przez Pajej (2012-01-06 11:44:59)

Odp: Ciekawe filmiki

http://www.youtube.com/watch?v=tWnqm4NW … re=related
biedny 3p neutral
http://www.youtube.com/watch?v=NkqJ8aEq … =endscreen
a Władek jeszcze bierniejszy yikes
Gdzie ludzie maja głowy :uuuu:

Rolnik z powołania:-)

742

pajej ale wpadł byś na pomysł  by T25 ciągnąc 3 skiby na obrocie ??  to jest jednak jakas moc smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

743

http://www.youtube.com/watch?v=N-jNxOIG … re=related

744

Pajej moja 60 na pewno bardziej dostała po dupie przy rolującej niż te przy oraniu czy siewie

745 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-01-06 15:29:54)

JA myślę że chłopu się należy wielki szacun.
Nie dość że wpadł na obłędny pomysł to go jeszcze zrealizował.
fakt ze ma lekka ziemię ale przewraca ziemie na szerokości około 120 cm czyli nasze maszyny powinny 120KM / 30KM = 4   a 4*120 cm= 480cm  no taki pług powinien ciągnąć 323!
nawet jak bierze tylko 100 cm  to i tak powinienem ciągać za sobą 2 X b 201
Tylko nie mówcie że się nie da!!!! Bo ten T25 pokazał że się da!!!!

Ja pier**l i ten podwójny zestaw powinien być jeszcze obrotowy!!! :stu:
w głowie się nie mieści!!!

biorąc pod uwagę stosunek masy 323 do T25 1 do 2,9 to też wychodzi te 3 do 3,6 m szerokości roboczej pługa....

746

wojtas napisał/a:

pajej ale wpadł byś na pomysł  by T25 ciągnąc 3 skiby na obrocie ??  to jest jednak jakas moc smile

Ja powiem że bym na to  nie wpadł bo u nas w dwóch  miał co robić a w 3 by stał a nie orał smile Potem 255 się orało
tym samym pługiem  co ciapek nie było wielkiej różnicy mimo prawie  że 255 ma dwa razy tyle konia to i tak często  ciapkiem  się go   ciągnęło bo  ferdek ma słabą  przyczepność i tendencję to  zakopywania się  . Dopiero Mtz ciągał  4 skiby czasem bardzo wolno ale jednak rzadko  z pomocą  mf. Zobaczę co  pokaże forsz  jak będzie mokro a ziemia jak skała zbita bo  teraz to miał  lekko  po podorywce i buraków się  nie sadzi  to były testy smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

747

tylko polski plug 2 skibowy 60cm ciężej się ciągnie jak zachodni 3 skibowy 120cm wiem z własnego przekonania .

748

Tak tylko  czemu mtz ciąga zwykłą  4 smile

749

ja swojego fragde 3 skibowego 120 cm zakładam do zetora 6718 bez napędu 60 koni i orze na 3 biegu na terenie górzystym bo fortschritt jest za mocny idzie na 2 biegu szosowym bez żadnych oporów .

750 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-01-06 20:08:59)

Właśnie nie daleko mnie gość orze c 360 rabererkiem albo kveverlandem ( chyba tak to się pisze) ciaga też 3 skiby  i mówi ze ciągnik nie czuje nic. generalnie ma w gospodarstwie kilka ciągników miedzy innymi 15o konnego kilkuletniego New holanda  ale i tak na kałkach do 1 ha orze c 360 bo sprytniej idzie.....
Sebastian co ty masz za ziemie że na 2 ciagniki orzesz.
JA glin mam trochę 323 z b201 czasami idzie na 2-2. wcześniej to orałem zt 300 to całyczas na 2 kołach, a jeszcze wcześniej całą robotę robił 255 i ciągał tam 3 skiby + kolczatkę!! czwórkę polową i do przodu. Nigdy nie mogłem narzekać na małego pomykałem szybciej nić c 385 z 4 skibami na polu obok.
dzis bez zastanowienia na lżejsze kawałki do 255 zakładałbym 4 skibytym bardziej że zmiana opon z 32/12.4 na 28/14,9 zrobiła z niego małą bestię!! (zmiana nie jest w cale droga
nowe felgi z pronaru 900zł z transportem opony mitas 900zł szt razem 2700 a  opony mitas 32/12,4  2400złkpl ) tak było 2 lata temu

751

Krzysiek napisał/a:

Sebastian co ty masz za ziemie że na 2 ciagniki orzesz.
JA glin mam trochę 323 z b201 czasami idzie na 2-2. wcześniej to orałem zt 300 to całyczas na 2 kołach, a jeszcze wcześniej całą robotę robił 255 i ciągał tam 3 skiby + kolczatkę!! czwórkę polową i do przodu. Nigdy nie mogłem narzekać na małego pomykałem szybciej nić c 385 z 4 skibami na polu obok.

To jest zwięzła   glina mam trego  koł 4 ha i jeszcze wpada tej gliny  na paru kawałkach .  Jak to się orze to tak się odłoży w taki rulon  albo  takie kawały się porwie  nic się nie  posypie  .   Okulary terzeba zakładać jak świeżo  poorane bo oślepia jak słonko wyjdzie ,  jak lustro big_smile W tym roku po pszenicy i podorane i 2-2 i zaczął się kopać forsz  . Fakt że  bez obciążników a szerokość 160 cm.  Głębokość koło 25 cm.

752

to nie ma innej opcji wapna wsyp tongue  może pomoże big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

753

a co robisz ze słomą na tym kawałku? bo moja glina wygląda tak jak opisujesz jak nie uprawisz jej zaraz po orce to nie uprawisz wcale.  Ja słome na glinie zawsze przyoruję i powiem ci tak że po 10 latach widać różnice i w plonach i w uprawie polecam! nawet dowieść
z innego kawałku dać w to azotu i niech się dzieje.  W tym roku po tych kilku latach pracy mogłem pierwszy raz zaorać te gliny tak jak chciałem, wcześniej 28cm było nie możliwe teraz powoli 2-2 ale się da. Kilka lat temu 20-25cm siłowniki zabezpieczające wyrywało odkładnie łamało. A w tym roku wreszcie sie dało. dużo słomy!!!!

754 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-01-06 21:26:20)

No właśnie słomę zbieram  bo w okolicy nikt nie ma kombajnu z rozdrabniaczem od nie dawna mam kombaj  i w dodatku  muszę  go  złożyć  bo robimy kapitalny  remont  tego złomu .

755

Mam gdzie niegdzie taką ziemię i powiem tak jak wojtas spróbuj z wapnem. róznicę widać gołym okiem nie trzeba prób.

756

ja mam tak ponad 5 ha .. i nic tak jak wapno nie pomaga ..  chociaż piasek tez daje rade big_smile

757

Mnóstwo słomy i obornika i powoli będzie się sypać smile

758

www.youtube.com/watch?v=GzXVLbs41Ew&feature=player_embedded
Zaniemówiłem ..

759

Ale urwał smile

760