401

Odp: Sprzegło 323A

Po pierwsze zacznij pisać w jednym wątku bo rozdowjenia jaźni dostaniemy.
Rozwierciłeś dławiczki na jaką średnicę? Robiąc to musisz się liczyć z tym że serwa będą potrzebowały większego wydatku oleju. Po wciśnięciu np. sprzęgła cały olej (mimo ciśnienia) ucieka przez serwo od hamulca. Wciskając hamulec olej ucieka przez serwo sprzęgła. Wydatekiem oleju steruje zawór sterujący, w którym to można ustawić wydatek oleju na serwa względem wydatku oleju na wspomaganie kierownicy. Masz zdrową pompę to możesz uszczuplić troszkę ilość oleju idącego na wspomaganie kierownicy. Śrubkę regulacji masz tak jak wyżej pisałem. Nie pamiętam w którą stronę co działało ale popróbuj raz tak raz tak...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

402 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2013-09-25 16:55:10)

Panowie czy łożysko oporowe może mieć luz na tulei prowadzącej ? U mnie niestety jest dosyć duży.

403

Napewno nie powinno mieć zbyt wielkiego luzu, ale też nie może być bardzo ciasno bo będzie ciężko chodzić.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

404

Ma sens reanimować starą tuleję czy lepiej kupić nową ? W Poznaniu jest za 300 zł

405

w Jarocinie masz tańsze i też nowe w Firmie "AUTOROL"wszystko do silnika

406

Dzięki jutro zadzwonie

407

Dzisiaj przyszła zamówiona tuleja i troszkę się zdziwiłem bo łożysko i tak ma luz, różnica między tuleją a obudową łożyska oporowego to 1.4 milimetra. Czy ktoś mierzył kiedyś ile może mieś łożysko luzu na tej tulei ?

408

1,4mm przy takiej maszynie to nie luz, wejdzie tam trochę piachu plus smar z łożyska i może się zacierać.

409

TRochę dużo będzie działać ale może skakać po tuleji i hałasować PiotraK zapytaj.
Ja to miałem w ręku latem nie zauważyłem. Chyba mam taką tuleje w garażu mogę zmierzyć ....

410

Tuleję mam nową ale teraz nie wiem czy obudowa łożyska nie jest wyrobiona czy może tak ma być :nie_wiem:

411

witam... mam forsza 323 od niedawna forsz stał 6 lat i teraz wszystko wychodzi mam zrobione wspomaganie sprzęgła wysprzęglik i ustawiam sprzęgło na wysprzęgliku i nie wiem dlaczego raz bierze wyrzej raz przy samej podłodze i kilka razy wyjechałem na drogę bez zatrzymania się bo nie chciał wysprzęglić ... nie ustawiałem łapek na docisku i żółw nie załacza się pod obciążeniem jak wyczytałem warczy na mnie chciałem sprawdzić gdzie jest ten siłownik ale nie wiem nawet gdzie szukać pomorzecie panowie bo już niedługo prace polowe a z tym sprzęgłem lipa

412

I co ciężko poczytać forum w wybranych tematach? Podajcie pokażcie, a najlepiej po raz dwudziesty piąty opiszcie. Chłopaku jesteś w dobrym wątku,(co nowym nieczęsto się zdarza) wal na stronę nr 1 i do rana będziesz ekspertem, powodzenia!!!
Ps. Ja jak jechałem po swojego forsza to większość stron tego forum cytowałem z pamięci czego wszystkim życzę...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

413

Witam mam problem ze sprzęgłem w 323 . Podczas skręcenia pokrywy sprzęgła ze sprzęgłem do całkowitego ściśnięcia brakuje około 5 m i nie mogę obrucic walkiem sprzęgłowym tarcze mam oki założone i obracając nasiłe powstaje tarcie

414

Obudowy sprzegła?? Pierwsze co mi przychodzi do głowy to że ci nie chce rant "pokrywy wskoczyć. 5mm To prawie na miejscu i raczej wszytkie tarcze musiały wskoczyć na wielokliny. Jak dobrze pamiętam to wałek jezdny musi pod koniec wskoczyć w łożysko takie małe i on tam wchodzi na jakieś 5- 10mm to może być to....

415

Na rant nachodzi dobrze łożysko małe wymienione dobite,wałki elegancko wpasowują się.Wydaje mi się że tarcie powstaje w dużej tulei końcowej sprzęgła pytanie czy jeżeli docisk nie wrócił na swoje miejsce i czy tuleja niema odchyłów podczas obracania . Po kimś ciężko się składa nawet nie było znaków jak było złożone przed rozbiórkom.

416

Marku ciężkie Cię chwile czekają....-:)

417

Witam kolegów, ponieważ o sprzęgle napisane są tutaj obszerne eseje i ciężko się w tym wszystkim znaleźć postanowiłem zadać tu kilka pytań, żeby szybciej uzyskać odpowiedź na to co dolega mojemu forszowi 323. Wiem, że powiecie, że już wszystko zostało opisane na forum, ale tak jak pisałem wcześniej tego jest za dużo jak na czas jaki mam możliwy na czytanie, a żniwa gonią. Podczas pracy ciągnikiem podczas wciśnięcia pedału sprzęgła  próbując wbić  bieg były same zgrzyty jak bym nie wciskał pedału sprzęgła. Po chwili objawy ustały by powrócić po krótkim czasie na stałe. Dodam, że zauważyłem że od wiosny minimalnie zmniejszał się poziom płynu w zbiorniczku, teraz jest ok. 1/3 zbiorniczka. Drodzy koledzy macie jakieś odpowiedzi w którym miejscu może znajdować się usterka? Pozdrawiam

418

pompka sprzęgłowa górna do wymiany

419

było zajrzeć [pod kabine,to byś od razu zakapował.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

420 Ostatnio edytowany przez Roberto323 (2015-07-22 15:12:18)

Dzięki koledzy za szybkie odpowiedzi. Patrzyłem ( chodzi Wam o tą za akumulatorem z lewej strony?) i rzeczywiście jest trochę upocona. A można ją zregenerować czy lepiej wymienić  na nową?