341

Odp: ceny ziemi

z ta prokuratura to za bardzo oficjalnie.

mdw

342

Miałem kiedyś ofertę aby zostać "słupem" jednak bez namysłu odmówiłem . Gdy zapytałem dlaczego dostałem taką ofertę to gościu powiedział że w takim sporym gospodarstwie jak moje nikt nie skapnie się że jestem tylko podstawiony w przeciwieństwie do jakiegoś gołodupca . A rozchodziło się o ponad 3mil.zł.

343

Jakby chciał kupić ktoś na moje nazwisko to zgodziłbym się. tylko jak udowodnić skąd miałem tyle pieniędzy na zakup tongue

344

była taka akcja ze słup kupił i poten nie chciał oddac, ale koledzy z ukrainy przyjechali i oddał

Rolnik z powołania:-)

345

nie trzeba niczego udowadniać. Masz już takie numery że ten dobry znajomy robi na ciebie darowizne. Całkiem legalnie przepiera kase, odprowadza podatek i cieszy się nowym kawałkiem ziemi. Cóż że podatku od darowizny jest ponad 20%z. Podobno się opłaca...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

346 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2015-11-27 13:39:43)

Jak to bedzie?? http://wyborcza.biz/finanse/1,108340,18 … rects=true Chyba bede musial jechac do znajomego i ziemie przepisac przed nowym rokiem...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

347

nie bardzo rozumiem o co w tym wszystkim chodzi...

Rolnik z powołania:-)

348

z www.wp.pl

Jak zakłada PiS nabywcą nieruchomości rolnej (i państwowej i prywatnej) może być wyłącznie rolnik indywidualny - czyli jak czytamy w projekcie każda osoba, która przynajmniej 25 procent swoich dochodów wypracowuje właśnie w sektorze rolnym. A to oznacza, że po grunt nie będą mogły wyciągnąć ręki ani spółki, ani spółdzielnie. Według wstępnych założeń przepis ten nie będzie dotyczył osób, których gospodarstwo ma mniej niż 20 hektarów. Jak zauważają politycy PiS - tacy rolnicy siłą rzeczy szukają wielu źródeł dochodów.

Jednocześnie ustawa zakłada, że "nabycie nieruchomości rolnej może nastąpić jedynie w celu utworzenia, bądź powiększenia gospodarstwa rodzinnego". Na dodatek nabywca będzie zobowiązany do utrzymania ziemi przez 10 lat. I tylko w wyjątkowych sytuacjach sąd będzie mógł go z tego obowiązku zwolnić.

Projekt jest niezgodny z prawem Unijnym? Jak wynika z dotychczasowych tłumaczeń PiS - przepisów nie będzie mogła zakwestionować Komisja Europejska. Propozycje nie zakładają, że Polakom będzie łatwiej kupować ziemię niż obcokrajowcom. Projekt wprowadza "restrykcyjne zasady, ale równe i takie same dla każdego nabywcy, niezależnie czy jest on nabywcą polskim, czy też pochodzącym z innego kraju członkowskiego w Unii Europejskiej".

Na dodatek PiS ma jeszcze jeden argument w ręce - podobne przepisy już obowiązują w pozostałych krajach Wspólnoty. To zresztą też jedna z przyczyny, dla których nasza ziemia ma być niedługo łakomym kąskiem. Przykłady? W prawie hiszpańskim jest zapis o progu dochodowym, który definiuje rolnika i pozwala mu kupować grunt. Z kolei obowiązek osobistego użytkowania zakupionej ziemi znaleźć można w ustawodawstwie francuskim i duńskim. Natomiast Niemcy dali sobie prawo do ingerencji w prawo własności, jeżeli zachodzi podejrzenie nadmiernej koncentracji ziemi.

Nie zmienia to jednak faktu, że podczas projektowania ustawy warto wziąć pod uwagę doświadczenia z innych krajów - na Litwie, Węgrzech, w Bułgarii i Słowacji Komisja Europejska zakwestionowała przepisy, które kraje te wprowadziły po zakończeniu okresu ochronnego na ziemię.

349 Ostatnio edytowany przez artureekk (2016-01-05 18:41:47)

no i fajnie i jeszcze to powinno być  obowiązek osobistego użytkowania zakupionej ziemi  i żaden spekulant i oszust nie kupi      to powinno już być dawno dawno dawno tem zrobione a nie pitolenie o dupie Maryni

350 Ostatnio edytowany przez Fenol (2016-01-05 20:48:29)

nie martw się ci co mieli się obłowić już się obłowili, tylko peselowcy wciąż mają jeszcze mało.

Na stronie anr są ofert dzierżaw, ceny z kosmosu.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

351

Złozyłem papiery na 42 ha dzierzawy w sumie w trzech działkach, w piatek bede wiedział czy sie zakwalifikowałem ale raczej tak, cena wywoławcza za ha 600 kg pszenicy, licze ze inni przegapili ale pewnie sie przelicze , ale i tak według nowych kryteriow mam duze szanse.

mdw

352

yokoslaw napisał/a:

Złozyłem papiery na 42 ha dzierzawy w sumie w trzech działkach, w piatek bede wiedział czy sie zakwalifikowałem ale raczej tak, cena wywoławcza za ha 600 kg pszenicy, licze ze inni przegapili ale pewnie sie przelicze , ale i tak według nowych kryteriow mam duze szanse.

napisz jak to wygląda , jakie dokumenty  ? czy na ograniczone składałes ? i jakie kwity i gdzie dokładnie można się z nowymi zasadami zapoznac ???

Leszek   dla kolegów'

353 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-01-05 21:57:09)

teraz chyba wszystko w ograniczonych bedzie szło, no wiadomo o zameldowaniu , o powierzchni gosp. z gminy plus oswiadczenia ze bedzie to w twoim gospodarstwie  itp. w sumie z 10 dokumentów jesli masz w dwoch gminach ziemie plus jeszcze 3 , jesli sie zakwalifikujesz to pózniej u notariusza drugi stos dokumentów, a pózniej przetarg. Wszystkie wzory dokumentów na stronie agencji albo bezposrednio u nich mozesz wziąsc. no i dokumenty przynajmniej w moim przypadku 17 dni przed przetargiem trzeba złożyc a nie jak wczesniej praktycznie dzien przed, no i dwa tygodnie przed bede wiedział kto oprócz mnie tez sie zakwalifikował.

mdw

354

Ale od agencji już nic nie kupisz...

355

600kg pszenicy to u nas dawali 15lat temu dziś dają 2 -2,5tony pszenicy

356

yokoslaw napisał/a:

teraz chyba wszystko w ograniczonych bedzie szło, no wiadomo o zameldowaniu , o powierzchni gosp. z gminy plus oswiadczenia ze bedzie to w twoim gospodarstwie  itp. w sumie z 10 dokumentów jesli masz w dwoch gminach ziemie plus jeszcze 3 , jesli sie zakwalifikujesz to pózniej u notariusza drugi stos dokumentów, a pózniej przetarg. Wszystkie wzory dokumentów na stronie agencji albo bezposrednio u nich mozesz wziąsc. no i dokumenty przynajmniej w moim przypadku 17 dni przed przetargiem trzeba złożyc a nie jak wczesniej praktycznie dzien przed, no i dwa tygodnie przed bede wiedział kto oprócz mnie tez sie zakwalifikował.

tak było i przed tym w ograniczonym  przetargu, !!!     sam przetarg ofertowy ??? jakieś punktacje ??? w ofertowym , pytam czy coś nowego niż w ubiegłym roku????

Leszek   dla kolegów'

357

w ofertowym biore pierwszy raz udział dla mnie to nowosc,  apunkty za powierzchnie gospodarstwa,za odległosc od miejsca zamieszkania do działki, czy brałes juz jakąś ziemie od agencji, no i proponowany czynsz z tym ze za czynsz punkty od 1-10 a za resztę 1-30

mdw

358

Marcino napisał/a:

600kg pszenicy to u nas dawali 15lat temu dziś dają 2 -2,5tony pszenicy

wywoławczy jest 600 ale bija tak jak u was , sam byłem swiadkiem. teraz nie mam zamiaru sie wygłupiać ,  w sumie zależy kto bedzie

mdw

359

no to wg tego co piszesz to wnioskuję że masz normalnego prezesa oddziału.
2,5t pszenicy to jest granica sensowności.
a ta ziemia którą się interesujesz to jest w uprawie czy ugór?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

360 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-01-06 11:16:32)

sciernisko po kuku i pszenicy stoi, odebrana przez agencje spólce która wzieła to po pgr-ach, ziemia dobrze utrzymana 3-4 klasa. chetnych raczej bedzie

mdw