9,481

Odp: Z cyklu znalezione na Allegro

Okiej

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

9,482

Koseś nie masz się czego obawiać co do pronara z wapnem. Stwierdzisz że piastem to była męczarnia

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9,483

https://www.olx.pl/i2/oferta/kombajn-jo … 04ea0ffb12

A ten?

9,484

https://www.olx.pl/oferta/przeslo-rura- … jmJcB.html

Co myślicie o takim Czyms dla krów? Tylko żeby zamiast blachy czy plandeki zarzucić cienka płytę warstwowa? A na górze poliweglan dla jasności..  Czy już lepiej stawiać murowana i nie kombinować?

+33 / -0 (chyba wink)

9,485

Dogniesz płytę warstwowo ?

9,486

Tak myślałem ze tego się nie da zrobić płyta za pewne... Najwyżej blacha + folia...

+33 / -0 (chyba wink)

9,487

widziałem w jakiejś gazetce reklamę hal łukowych ocieplanych to były dwie wersje ocieplenia gdy była kryta blachą to natryskiwali od środka piankę poliuretanową  w halach krytych plandeką kładli na wierzch wełnę i przyrzucali druga plandeką 
to drugie rozwiązanie jakoś mnie nie przekonywało bo 1) ciekawe czy wełna nie będzie pod wpływem drgań przesuwać i osiadać przez co porobią się szpary  2) czy nie będzie  przenikać para przez tą dolną plandekę i wełna nie będzie zawilgocona (bo z pomiędzy tych plandek to wilgoć nie ma gdzie uciec) 3) jak się policzy dwie plandeki + wełna to wyjdzie cena płyty warstwowej

poszukaj może hali w klasycznym kształcie

9,488

No albo zrobić myślałem pod jednym skosem murowany z cegły 13x25 i wyższy bok założyć płyta warstwowa. Bo jak by coś było możliwość dalej ciągnąć to wtedy by było można druga stronę zrobić. Rozebrał ścianę i stawiać można...

+33 / -0 (chyba wink)

9,489

Wszelkie blachy w oborze to na dach , ściany bym z tego nie robił ze względu na agresywność środowiska .....
Opisz dokładnie jaka obora Ci się marzy ,to wtedy można coś podpowiedzieć .

9,490

Najlepiej jak najtanszym kosztem. Rozmawiałem z ojcem to mówił ze nie wiadomo jak to będzie z tym mlekiem bo jeśli mleczarnia będzie dalej cisnąc to trzeba będzie odpuścić. Ale jeśli coś robić i trzymać coś mięsnych to trzeba budować bo nie mam zamiaru się męczyć ciągle... Jeśli coś stawiać konkretnego to trzeba w miejscu tym

https://naforum.zapodaj.net/effc3926ac6e.png.html

Wolałbym na sciolce mimo ze trzeba slome zbierać i szukać ale to nie problem... Zrobić np 8m szerokie legowisko żeby leżały na tej przestrzeni chyba ze robi stanowiska dla każdej. Przy stole paszowy zrobi 3m rusztu żeby nie robily bagna. No i potem 4m paszowego a z drugiej strony zrobić bez rusztu na jalowki cielaki zasuszone oraz krowy co mniej mleka dają... Ogółem budynek 25x35.. Z reszta to tylko marzenie na taki budynek wink

+33 / -0 (chyba wink)

9,491

Takie coś to do jesieni ma stać u mnie na zboże. Będzie tam tylko zboże, ewentualnie jakiś klamot jak nie będzie ziarna. Cenowo fajnie to wypada, tylko na hodowlę, jakakolwiek to raczej coś, bardziej ciepłego szukałbym, i trwałego.....

9,492

Grzegorz89 napisał/a:

Takie coś to do jesieni ma stać u mnie na zboże. Będzie tam tylko zboże, ewentualnie jakiś klamot jak nie będzie ziarna. Cenowo fajnie to wypada, tylko na hodowlę, jakakolwiek to raczej coś, bardziej ciepłego szukałbym, i trwałego.....

cenowo fajnie tj ile Cie to bedzie kosztować?

Rolnik z powołania:-)

9,493

Grzegorz89 napisał/a:

tylko na hodowlę, jakakolwiek to raczej coś, bardziej ciepłego szukałbym, i trwałego.....

No wtedy trwałe będzie a ciepło nie musi być mocno aby przy większych mrozach woda nie zamarzala wink

+33 / -0 (chyba wink)

9,494

Pajej napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

cenowo fajnie tj ile Cie to bedzie kosztować?

Mam konstrukcje upatrzoną za niecałe 6tys. Wymiary 11x15 około ale tyle w sumie mi pasuje a po połączeniu ze starym budynkiem n zboże będzie koło 11x25m. Zobaczę jeszcze jak pomierzę. Koszt bez planów, bo to nie wiem ile wyjdzie, to te 6tys, za konstrukcję, trzeba kupić drewno i blachę ale myślę, że własnym siłami z wylaniem posadzki nie przekroczy 20tys.

9,495

na budowe obory to nie ma nic tańszego jak gazobeton dach dwu spadowy bo jedno to nie wypał a w konstrukcji dać słupy przy ganku pasowym czyli ganek gnojowy 2,22+stanowisko 2m +4,5m ganek paszowy razem min.szer 12,9m

9,496

A średnio jsks cena takiego budyneczku?  Masz tak zrobione?

+33 / -0 (chyba wink)

9,497

no ciekawe takie 15 na 40

9,498 Ostatnio edytowany przez maniek516b (2017-01-14 19:07:13)

Też mi chodzi już od dawna, żeby postawić jakiś kawałek kąta na byki... Z Racji braku miejsca tak myślę, aby dostawić dobudówkę do stodoły. Takie coś  https://zapodaj.net/3fd1f1b958de3.png.html   Myślę postawić 3 ściany  ze zwykłego pustaka lub pustak, styropian 10 i połówka pustaka, dach oprzeć na ścianie od stodoły, dać dwuteownik, zrobić kratownice, na dach rzucić płytę warstwową pianę 10cm. Byki by chodziły na luzie, przedzielone w 4 zagrodach tak po 8-10 dorosłych sztuk w boksie. Najtańszym kosztem chcę to postawić. Ma ktoś taką dobudówkę lub coś na wzór u siebie ??

9,499

Ja myślałem na mamki taka łukową właśnie tylko na dole podmurówkę na 1,5 metra i dopiero na tym konstrukcje łukową postawić. Obić blacha z filcem, trochę poliwęglanu wstawić zeby widniej było.
Koło Łodzi jest firma podjade o wycenę moze jakoś teraz....

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

9,500

Karol będziesz w ostródzie to wpadniesz do mnie i zobaczysz oborę 32/12.8 z dachem dwuspadowym bez słupów . Na ściany to silikat albo silka  bo gazobeton to smok na wodę ....
Maniek a jaką wentylację planujesz ? bo świetlik to ciężko wykonać ...