11,281

Odp: Z cyklu znalezione na Allegro

ja mam bez hydropaka i na zwykłym wale, i na moje 130 ha daje rade

mdw

11,282

Sam chcę kupić na jesień krótka bronę, bo na małych kawałkach te duże za dużo zostawiaja niezrobionych rogów. Jakbym miał zboże sprzedane już byłaby w domu, i na wiosnę przydałaby się jak złoto. a tak szkoda obejdę się smakiem.

11,283

A jakie firmy bierzecie pod uwagę bo też planuję zakup. Miałem w sumie już kupić ale nakupiłem nawozów i oprysków oraz wybrałem życie bez kredytów wink

11,284

Ja mam Pom.LTD. (POM Brodnica)model Alfa. I powiem, że robotę robi i lekko idzie. 1614 bez problemu jeździ z nią na 3 szosowej. A do tego kosztowała śmieszne pieniądze .

Siły na zamiary zmierz....

11,285 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2020-03-15 20:36:34)

Jakie masz talerze bo na stronie producenta pisze o 460?

Ja myślałem o większych coś ok 560-580-610 by na piachu robić w jednym przejeździe na 15 cm. Do tego chciałem hydropak, piasty mogą być i obsługowe wał dowolny (chociaż zwracam głównie się ku rurowemu bo tani i crosskill bo fajny efekt pracy)

dotychczas takie ceny brutto do lekkiej negocjacji z wałem podstawowym (lub rurowym bo nie wszyscy producenci podają cenę z wałem) uzyskałem u lokalnych dilerów:
Dexwal mamut czy bizon 15500zł
Agromasz 19000-21000
Agrotom 20500
Akpil 22000
Mandam 24000

Wydaje mi się że na jesieni te ceny były niższe o 10-30%

11,286

bierz ze spręzynowym wałem

mdw

11,287

Ceny maszyn ciągle rosną za sprawą Prow i młodego rolnika, kiedy tylko są realizowane programy maszyny zawsze idą ostro w góre ponieważ jest możliwość większego zarobku bo klient i tak kupić musi. Co do wałów to zależy na jakiej ziemi chcesz tym uprawiać ale z Rol/ex-a wał płaskownikowy naprawdę robi dobrą robotę.

11,288

Rur3k napisał/a:

Jakie masz talerze bo na stronie producenta pisze o 460?

Ja myślałem o większych coś ok 560-580-610 by na piachu robić w jednym przejeździe na 15 cm. Do tego chciałem hydropak, piasty mogą być i obsługowe wał dowolny (chociaż zwracam głównie się ku rurowemu bo tani i crosskill bo fajny efekt pracy)

dotychczas takie ceny brutto do lekkiej negocjacji z wałem podstawowym (lub rurowym bo nie wszyscy producenci podają cenę z wałem) uzyskałem u lokalnych dilerów:
Dexwal mamut czy bizon 15500zł
Agromasz 19000-21000
Agrotom 20500
Akpil 22000
Mandam 24000

Wydaje mi się że na jesieni te ceny były niższe o 10-30%

Nie chce kłamać ale talerze  chyba 510mm. Aż sam zobaczę.  Tez brałem za kasę z Młodego. I wyszła 12500 w 2018 na jesień z wałem rurowym większej średnicy,  piastami bezobslugowymi,  ekranami bocznymi na sprężynie, belkami o zmiennym kącie i adaptacji do hydropaka.

11,289

najbardziej chyba podrożały przyczepy, robiłem ostatnio wycene to jakaś masakra za 14 pronara 62000 netto

mdw

11,290

Ja nie wiem po co ludzie kupują te przyczepy, ja m dwie d47 u przy moim gospodarstwie i używam je przez trzy dni w roku do zwozemia zboża. A potem stoją i rdzewieja....

11,291

Z tego co ja zaobserwowałem - bo somsiad ma big_smile

11,292

Też się zastanawiam dlaczego w regionie drugim najpopularniejszym wyborem na progray jest przyczepa. Pierwszy oczywiście ciągnik trzeci siewnik dalej rozsiewacz, beczkowóz, rozrzutnik, opryskiwacz, prasą.

11,293 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2020-03-16 12:28:48)

Ja mam 2x d47 i teże wystarczały jak była 512 na podwórku.  Przy mdw nie starcza 5 przyczep i szósta od somsiada big_smile dlatego kupiłem  thk5 które remontuje. Na gotowo zamknie się w 4 tys.

11,294

Ja mam 2 hl 8ki co wchodzi ok 12t pszenicy, d50 i d35 a i tak często pożyczam, więc przyczep nigdy nie za dużo, a że ceny nowych to kosmos to inna bajka

Rolnik z powołania:-)

11,295

Jak ktoś nie ma bazy silosowej i szybkiego rozładunku to i 10 przyczep potrzeba.... Jak koszę to zanim ukosze zbiornik to Magda zdąży zawieść cofnąć tyłem pod zmijke, rozładować i wrócić z przyczepą.

11,296

Święte słowa.  U mnie możliwości rozładunkowe to z 7 ton na godzinę. Dlatego kosi się na to co jest i ustawia po wiatach to czego się nie zdąży rozładować na bieżąco a następnego dnia od rana rozładunek tego co się nagromadziło. Sytuacja wygląda lepiej jak się jedzie wysypać na skup. Ale i tak potrzebne są 2 zestawy po 2 przyczepki.

11,297

koseś napisał/a:

Jak ktoś nie ma bazy silosowej i szybkiego rozładunku to i 10 przyczep potrzeba.... Jak koszę to zanim ukosze zbiornik to Magda zdąży zawieść cofnąć tyłem pod zmijke, rozładować i wrócić z przyczepą.

To słabo Ci sypie 😁 kolega ma d55 chyba z 8 sztuk ale głównie potrzebne jak przyjdzie kampania ziemniaczana do krochmalni, zawsze wtedy nakopie na wszystkie co ma żeby później dwa razy nie przerzucać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,298

Laszek napisał/a:
koseś napisał/a:

To słabo Ci sypie 😁 kolega ma d55 chyba z 8 sztuk ale głównie potrzebne jak przyjdzie kampania ziemniaczana do krochmalni, zawsze wtedy nakopie na wszystkie co ma żeby później dwa razy nie przerzucać

dokładnie ja mam podobnie z marchewką kiedyś to miałem ze 100t na przyczepach tyle mi sie udało pożyczyć

Rolnik z powołania:-)

11,299

Gdy zboże zostawało w gospodarstwie na pasze, dwie przyczepy do odwózki od kombajnu też mi spokojnie wystarczały.

11,300

Prawdziwy?
https://allegrolokalnie.pl/oferta/ursus … 5Tlo5__zjk