Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2009
Masz dobrze że możesz sobie pozwolić na przechowywanie , ja po pierwsze nie mam tyle miejsca żeby wszystko wysypać , a po drugie potrzebuję kasy .
a jak z pszenicą ? u nasz już skupują ale póki co jest "bez cenna" .... pojechało od nas 5 ton ale nie wiem po ile
Młyn w Szymanowie za pszenicę płaci 500 plus wat (jak wytrzyma gluten ) , żyto po 300 plus wat . Puki co to najlepsze oferty w moim regionie .
heh w żarowie płaca bodajże od 250-350zł jęczmień pszenica 370-430 jeśli znów ceny nie spadły :[
400zł za tonę pszenicy-Ślesin ( a jeszcze ludzie na dobre nie wjechali w pola jaka będzie cena za tydzień?! zastanawiam się po kiego wała kupowałem nawozy i opryski....
Chłopaki ta sytuacja już wcale nie jest śmieszna , nie dość że ceny w cały świat , to jeszcze pogoda w krzoki , ukosiłem dopiero półtora przuczepy owsa i czekam na pogodę (chyba kiedyś się wypogodzi ) .
Nie jesteś sam w takiej sytuacji, u nas we wsi mało kto ma w ogóle rozpoczęte żniwa, ja też mam dwie przyczepy namłócone, stoją w stodole bo nie można wyjechać pod dmuchawe żeby sypnąć na magazyn, bo pada. Pozostaje nam czekać i w miarę możliowości ze spokojem podchodzić do tematu, bo szkoda zdrowia na rozmyślania.
czyli to nie tylko u nas tak licho .... póki co mam jeszcze trochę miejsca na magazynie... popadało to chwila przerwy na wymianę simeringu w zwolnicy w forszu i regenerację pompy paliwowej w 80-tce
u mnie tak dolało ze nawet nie ma takiej możności żeby podorywke machnac na skoszonym kawałku po rzepaku niby jutro i do nie dzieli ma byuc pogoda ale co to będzie i jak będize to sie sami przekonamy do tego nie dośc że pogoda się zrobi i pozwoli na żniwa w okolicy soboty to jeszcze w sobote mam wesele i bede miał dylemat czy iśc czy lepiej żniwowac a może pożniwowac i iśc co tu gorsze
idz na wesele chociaż zapomnisz o tych beznadziejnych cenach, a jak myślisz że nie będzie padać to Cie uspokoję i tak będzie za mokro
(upiorny żart)
jasne pobaw się "odpocznij " ...robota nie zając nie ucieknie
Orientuje się ktoś po ile Kruszwica płaci za owies .
Człuchów i okolice
pszenica 450
żyto 270
pszenżyto 320
owies bodaj ze 240
hmmmmm żeby iść na zakupy musze sprzedać tonę owsa
zakupy co 2 tygodnie czyli musiałbym wyprodukować 26 ton owsa zeby zjeść coś więcej niż
chleb. żałosne.... czyli 5 ha na jedzenie
haaa 14 ton owsa potrzeba na pokrycie kosztów paliwa w 24ha gospodarstwie kolejne 3 ha
5 ton owsa by kupić dwie tony węgla na zimę kolejny 1 ha
27 ton owsa na zakup nawozów czyli kolejne 5 ha
prąd to kolejny 1 ha owsa
środki ochrony roślin kolejny hektar
no to zostało mi jeszcze 8 ha na inne rzeczy.... wow
U mas w okolicy rzepak coś koło 980 , żyto od 22 do max 29 reszta jeszcze stoi zastanawiają się nad cena ale pewnie tanio będzie
Człuchów i okolice
pszenica 450
żyto 270
pszenżyto 320
owies bodaj ze 240
hmmmmm żeby iść na zakupy musze sprzedać tonę owsa
zakupy co 2 tygodnie czyli musiałbym wyprodukować 26 ton owsa zeby zjeść coś więcej niż
chleb. żałosne.... czyli 5 ha na jedzenie
haaa 14 ton owsa potrzeba na pokrycie kosztów paliwa w 24ha gospodarstwie kolejne 3 ha
5 ton owsa by kupić dwie tony węgla na zimę kolejny 1 ha
27 ton owsa na zakup nawozów czyli kolejne 5 ha
prąd to kolejny 1 ha owsa
środki ochrony roślin kolejny hektar
no to zostało mi jeszcze 8 ha na inne rzeczy.... wow
Pamiętaj, że nie samym chlebem żyje człowiek, a gdzie środki na rozwój, inwestycje, utrzymanie rodziny, osobiste potrzeby, rozrywkę, itd. A owies też za darmo sam z siebie nie urośnie
Rolnictwo to utopia :uuuu:
wczoraj praktycznie koniec żniw tylko zostało dokończyć 0,5 ha rzepaku trochę jęczmienia ozimego i poletko pszenicy (mokry teren) ale myśle że jutro to (zmęcze)hehe, 524 spisał się na medal prawie 60 ha wykoszone bez żadnej awarii tylko paliwo, stan oleju, smar, przedmuchanie chłodnic i w pole. fotki kombajnu wrzuce następnym razem
No to gratulacje , u mnie jeszcze coś koło 30 ha , słoma i też będe po żniwach . To przy tej pogodzie , jakoś we wrześniu .
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2009
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo