61

Odp: Żniwa 2009

Ja wczoraj skończyłem żniwa i o to małe podsumowanie:
- rzepak: 7,5 tony/ha
- jęczmień 6,5 tony/ha
- pszenica na dwóch polach 7,5 tony/ha, na reszcie pól ok 3,5-4 tony/ha

Podsumowując pszenica jest bardzo słaba hmm

62

rzepak 7.5t z ha     az nie chce sie wierzyc coś ty za odmiane siał ?? i na jakiek klasie ziemi ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

63

U nas dopiero  na okolicy pół metek żniw ale jakoś to się kula zboża tanie już firma płaci po 21 zł za żyto o owsie nie chcą słyszeć pszenżyto to najlepiej za darmo jednym słowem kryzys u polskiego rolnika co za patologją

64

Dzisiaj mój forsz wykosił chyba ostanie hektary w tym roku, swoje skończyłem wczoraj. plon słaby. Sprzedane na razie tylko 5 ton pszenicy a cała reszta ( coś koło 24 ton)  czeka na lepszą cenę. . .  zostało mi jeszcze do zwalenia przyczepa owsa i pszenicy, muszę zebrać słomę jeszcze z 2 ha i mogę robić dożynki big_smile nowa maszyna w gospodarstwie się przydała i to bardzo. Obyło się bez poważnych awarii, jedyna i niegroźna awaria jaka się zdarzyła to wygięło blachę na bębnie ( tą, która ma w sobie prowadniki do palców ) przyczyna : prawdopodobnie zbyt wilgotna słoma i dużo trawska. trzy godzinki naprawy 20:30-23:30 i nie ma śladu big_smile na drugi dzień pojechał dalej do roboty big_smile brałem 320 zł za hektar albo 320 za godzinę, jeżeli było mokro i się topiłem. jak na razie nikt nie narzeka na jakość usług  big_smile w sumie łącznie ze swoim skosił forsz około 35 ha

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

65

nie licz na lepsza cene pszenicy, pszenica-paszowa jest substytutem kukurydzy jezeli kukurydza w stanach się uda cena pszenicy poleci na leb.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

66

a może byc jeszcze tańsza ?  a gdzie rząd ? hehe - tam gdzie nie trzeba

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

67

a co powiecie na 160 zł za tonę owsa z parametrami?. Cena w Ha Ge Polska w Pobłociu Wielkim ,pszenżyto 26zł...

68

o ku..a a ja mam mokrą kuku zakontraktowaną jak po 200 pójdzie to pętla na szyję

69

Andrew89 napisał/a:

a może byc jeszcze tańsza ?  a gdzie rząd ? hehe - tam gdzie nie trzeba

Rządu nie obchodzi jakaś tam cena jakiegoś tam zboża, ich w ogóle polskie rolnictwo nie obchodzi, z resztą ich nic nie obchodzi, byle tylko stadiony były do 2012 roku, ale tam... do tego czasu i tak już ich nie będzie w rządzie, więc po co mają się martwić jakimiś tam pierdołami. Jedyne co można by z nimi zrobić to :gun: i głęboko zakopać żeby łajno nie śmierdziało.

Kochana Polsko, dzięki za "wolność"

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

70

powiat człuchowski
owies 200 zł
żyto 260 zł
pszenica 340 zł
dzisiejsze ceny

71

tata pokłon w Twoją stronę i ogromny plusior!

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

72

zakończyłem żniwa 2009 :-) jeszcze mi 12 ha gryki zostało ale to za dwa tygodnie skoszę. Tylko co ja mam z tym całym zbożem zrobić???? U mnie wszyscy rolnicy mają taki sam dylemat. Najgorzej jak ktoś musi kredyt oddać w banku ,to zboże za darmo idzie. Tragedia

73

A u nas jeszcze 12 ha owsa było by skoszone tylko wczoraj opona duża strzeliła na polu za czym  zjechaliśmy na drugim kole to była noc a dziś drugą oponę załatwiliśmy i w pole ale po kropiło i lipa a i jeszcze 20 ha łubinu ale to jeszcze trzeba poczekać

74

Ja też już uroczyście zakończyłem zniwa '09!!!!

Fortschritt ZT-303-D------------A w przyszłości Fortschritt ZT-323-A

Sprzedam lampy zespolone diodowe, diody LED.
Bliższe informacje i zdjęcia na tej stronie:http://www.was.eu/index.php3?action=wyroby&kategoria=diodowe&strona=1&sort=&lang=PL

75

marcin mam pytanie po jakiej cenie będziesz sprzedawał łubin i jaki jest plon z ha ?

76

Marcin jakie stosujesz środki chwastobójcze w łubinie

77

Powiem tak nie stosuje żadnych oprysków bo prowadzimy gospodarstwo eko jedynie co robimy to trochę gęściej po siejemy i zarawimy bakteriami jak jest bylica to się ją wyrwie  się a co do plonu to nie wiem bo to się okaże o cenie też nic nie wiadomo bo to jak się zbieże wtedy firma robi próbę i mówi o cenie wiem tylko że żyto będą od nas brali po 55 zł

78

Witam po przerwie żniwa zakończone zasiewy w tym roku wpełni ekologiczne zero nawozów i oprysku a plon podobny jak w ubiegłym roku.Pszenżyto i żyto spasę świnkami owies idzie na zimę do piecyka tańszego opału nie znajdziecie,sypie spłatkowany do pieca.Za oszczędzoną kasę z nawozów mogę ewentualnie dokupić zboża.

79

marcinek żyto za 55zł?Powiedz mi co to za żyto i co to za firma bo tak jak wcześniej pisałem w HaGe polska to cena za zboża była skandaliczna a żyto plasowało się na poziomie 26zł netto za metr,oczywiście w parametrach...

80

marcin , na jakim areale gospodarzysz ekologicznie?
zastanawiam się nad przejściem na ekologie.
Ale to podobno wymaga bardzo dużych nakładów pracy....
napisz coś więcej ile osób ile ha ile $$$