2,181

Odp: Rzepak

Wszystko tylko nie jary rzepak.qq jeczmien groch

2,182

No myślałem nawet o grochu. Jęczmień odpada bo pługiem tam się nie wybieram a pszenica wylezie jak nic. Skoro odradzacie....

2,183

No właśnie wszyscy mówią rzepak jary be. Kuzyn zasial kiedyś jary i wszyscy się śmiali. Ale jak on sam mówił oprysków zrobił połowę tego co na zimowy. Jak przyszło do zbioru to pojechał kosic mu go mój kolega który najgłośniej się śmiał, ale jak już skosil to szczęka nieco mi opadła... Było tego 2 ha i dostał 5,5 tony przy śmiesznym nakładzie. I od kilku lat sieje tylko jary.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,184

Z tego co pamiętam ostatnio chyba Mpopis siał jak mu wyleciała część ozimin może zabierze głos !!!
Marku prosimy do tablicy ...

2,185

No są ludzie którzy uważają że wszystko co jare to be a są też i tacy co uważają zupełnie inaczej. Jedni lubią blondynki a drudzy brunetki... Ostatnio gadałem z kierownikiem agrifarmu to też mówił że jarych zbóż nic bo dwa tygodnie bez deszczu i po plonie. Zawsze sieje jary jęczmień i fakt czasem jest niewiele  ponad kostki ale najważniejsze że do zbiornika dobrze sypie. A tak jak widzę jak oni sieją na najgorszym pszenicę a później kombajn zbiera to w połowie kłosa to wtedy jest dobrze.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,186

dobrze płyciutko uprawić, posiać jak zacznie kwitnąć mniszek, ogarnąć chwasty i robale, dać na grzyba na płatek i powinno być ok. Czy posiać  => jeśli pasuje w płodozmianie, nie ma kiły, to na pewno tak. Jak będzie zrobiony dobrze i nie zabraknie wody to i ponad trzy tony może dać.

2,187 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-02-15 10:08:24)

O brak wody tam się nie martwię  NA tej glebie pszenica ozima  przy  największej suszy dawała miejscami 11t ( 200m dalej były wypalone dziury )
Obawiam się zaskorupienia braku powietrza....
Kiły nie będzie bo ta ziemia może za helmuta rzepak widziała.
Pod zmianowanie pasuje pod opryski też bo obok na lżejszym kawałku będzie gorczyca na ziarno a chemia ta sama...

2,188

jak wyjdzie na wierzch to już nic mu nie będzie

2,189 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-02-15 10:15:10)

No chciałbym bo przynajmniej problemu za zbytem nie ma. Z grochem z 3-4 ha co zrobię? Musze tirolota brac i wieźć to gdzieś w Polskę.  Puki co zamawiam nawozy pod korzeń i czekam na wiosnę

Marek a te "nie realne " 3t to przy jakim nawożeniu?

2,190

wieloskładnik tak jak zwykle + 120-150 kg azotu, nasiona => hybryda, zaprawić dodatkowo na robaka, jeśli masz przytulię to clomazon , jeśli to nie problem to nawigator powinien wystarczyć, robale => słodyszek przed kwitnieniem i bezwzględnie na zieloną łuszczynę biscaya lub proteus w pełnej dawce.

2,191

3t jarego to odpowiednik 12t pszenicy z ha😄

A czemu nie kukurydza?

2,192

Marek a regulatory ?
KUkurydzy nie chce bo problem ze sprzętem od początku do końca wszystko trza najmować...

2,193

jeśli by była potrzeba, to przy pierwszym robalu litr tebukonazolu

2,194

Duża różnica w cenie nasion populacja- hybryda w rzepaku jarym? W tym roku będę siał 10ha jarego odmiana Markus albo Karo, bo takie propozycję nasion dostałem. Cena 335zł/10kg netto. W plonowaniu hybrydy chyba lepsze ale różnica nie jest duża.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

2,195

Czym  Poprawić na chwasty na wiosne ?? Tylko jest Galera czy jest jeszcze coś innego  ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,196 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2018-02-18 11:07:24)

Lontrel i zamiennik galery z innvigo chyba sporo tańszy od galery. W Rumunii jest rejestracja na wiosenne stosowanie Navigatora w dawce 0.25. U nas niby odradzają przedstawiciele... Zależy też jakie chwasty

2,197

Panowie mam 1.5 ha do przesiania rzepaku ozimego. Chcę tam zasiać jary, stosowałem po siewie chlomazon+metazachlor. Czy muszę to orać, czy wystarczy zrobić gruberem na 10-15 cm?

2,198

uprawowo-siewnym wystarczy żeby tylko dobić ozimy i siać jary

2,199 Ostatnio edytowany przez androl (2018-03-02 09:54:13)

Paweł taki areał możesz spróbować. MPopisowi 2 lata temu udał się taki przesiew. Twoim kolegom u mnie przez miedzę nie, mojemu koledze kilka kilometrów dalej też nie.
Jeden w sąsiedniej wiosce zasiał qq i była piękna https://www.agrofakt.pl/zasiac-wymarzni … ku-ozimym/

2,200

kukurydze w to wsiej   spryskaj randapem po siewie i po problemie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile