2,201

Odp: Rzepak

Też po raz pierwszy w życiu tej wiosny posieję 2 ha rzepaku jarego. Mam małe obawy co z niego urośnie. Ale spróbować trzeba. Tym bardziej że ozimy slabiutko wygląda

Siły na zamiary zmierz....

2,202

mimo tych mrozów rzepak az sie gotuje zeby wystartować, pojawiaja sie już w rozecie pierwsze p pąki

mdw

2,203 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2018-04-07 19:26:54)

Robiliście już robala ?? moja miska po 36 h  wygląda tak: https://photos.app.goo.gl/dniZlrRzJ8mVo4IU2
Nie pojechałem dziś. Zastanawiam się teraz czy duży błąd zrobiłem.

2,204

Ja na pierwszego robala, nie pryskam wcale. Sasiad dziś pryskał, ale nie robi u nas większych szkód. Z tego co zauważyłem. Będę poprawiał w przyszłym tygodniu od wiechliny, bo sieje się strasznie.

2,205

Ja wczoraj  zrobiłem robala  do tego odżywka ,,,  . muszę zrobić samosiewy ale  czy złączyć to z grzybem czy  nie mieszać ??

Mam jeszcze asahi   i pytanie teraz to dac czy  poczekać ?? i dać na fazę zielonego pąka ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,206

Stymulator lepiej teraz

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,207

Bylem moj nedzny obejrzec.robali w naczyniu brak.po niedzieli nawoz moze jakies odzywki

2,208

wojtas napisał/a:

Ja wczoraj  zrobiłem robala  do tego odżywka ,,,  . muszę zrobić samosiewy ale  czy złączyć to z grzybem czy  nie mieszać ??

Mam jeszcze asahi   i pytanie teraz to dac czy  poczekać ?? i dać na fazę zielonego pąka ??

Jaki środek  dasz na samosiewy ? Też mnie to czeka bo na jesień nie býlo co pryskać. Teraz chyba coś odżyje. ...

2,209

Mam na dwóch polach na mniejszym przeżył jako-tako choć gleba słabsza. Większe pole i lepsza gleba powypadał dużymi łatami zwłaszcza tam gdzie glina. Jutro z rana dzwonię na infolinię ubezpieczyciela, zostawić go na pewno nie zostawię.

2,210 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-04-08 23:18:51)

Rzekomo szacowanie odbywa się przy użyciu satelit i zdjęć ;P  tak coś obiło mi się o uszy
Androl. Tak jak mówisz - gdzie lepsza ziemia tam rzepak najgorszy. U mnie na glinkach obsada 4 sztuki/metr....

2,211

Nie tylko u was  u mnie na 17  jest 15   reszta to wolne łaty  ale co  tam zrobić  by coś wsiać  to ja nie wiem

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,212

U mnie po zimie dostał jak diabli. Słaby był na jesieni, ale teraz to przegięcie..

2,213

vision
https://zapodaj.net/bfa741ff0c9c7.jpg.html
https://zapodaj.net/069b1c17a9416.jpg.html
https://zapodaj.net/3b4fe8f189b50.jpg.html

gg 5118068

2,214

a ja mam tak słabe rzepaki, że szkoda gadać. Siane późno, jednak nie będę kasował, bo robi się późno. Ogólnie nie będę robił na nich kosztów, bo nie ukręci się średniej powyżej 2t z całości....

2,215

Oglądałem przed chwilą rzepak sąsiada 10cm wysokosci  5cm średnicy i w środku ukryte zielone pąki średnicy około 1cm. Normalne? Rzędów nie widać ale około 20szt na m2 jest.

2,216

Krzysiek napisał/a:

Oglądałem przed chwilą rzepak sąsiada 10cm wysokosci  5cm średnicy i w środku ukryte zielone pąki średnicy około 1cm. Normalne? Rzędów nie widać ale około 20szt na m2 jest.

Mam cos podobnie

2,217

Dwa lata temu miałem rzepak w obsadzie 7a miejscami 10 sztuk/m2. Zostawiłem go. Koszta zwrócił aczkolwiek te na nim ciąłem. Dał 1850kg/ha. Patrząc na to co jest dziś na polu- będzie podobnie. Likwidować nie zlikwiduje. Zostanie a co ma być to będzie

2,218

Dzwoniłem do sąsiada miał gości z ubezpieczeń z bodajże 20ha rzepaku szkodę oszacowali z łaską na 2,5ha. "No co pan chce jest 20 żywych na metrze! "
On zostawia drugi właśnie orze...

2,219

20 sztuk żywych i orze? Ogłupiał?

2,220

Co zrobilibyście jak mielibyście rzepak co w sumie obsada jest, ale bardzo słabo wyrośnięty jest i bardzo cienki. Wygląda jakby rósł pod drzewem.. Po zimie dostał bardzo i mimo, że widać, że jkieś pączki tam ma i będzie coś spod listków rosło to jednak jest to bardzo słabe. Przesiałbym to, bo wody jeszcze nie brakuje, ale zastanawiam się jak to uprawić. Poszedł tylko navigator, przytulia też się trfia niestety, i nie wiem czy jeszcze poprawić, czy zostawić i nie robić kosztów.