Odp: Rzepak
Też po raz pierwszy w życiu tej wiosny posieję 2 ha rzepaku jarego. Mam małe obawy co z niego urośnie. Ale spróbować trzeba. Tym bardziej że ozimy slabiutko wygląda
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 109 110 111 112 113 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Też po raz pierwszy w życiu tej wiosny posieję 2 ha rzepaku jarego. Mam małe obawy co z niego urośnie. Ale spróbować trzeba. Tym bardziej że ozimy slabiutko wygląda
mimo tych mrozów rzepak az sie gotuje zeby wystartować, pojawiaja sie już w rozecie pierwsze p pąki
Robiliście już robala ?? moja miska po 36 h wygląda tak: https://photos.app.goo.gl/dniZlrRzJ8mVo4IU2
Nie pojechałem dziś. Zastanawiam się teraz czy duży błąd zrobiłem.
Ja na pierwszego robala, nie pryskam wcale. Sasiad dziś pryskał, ale nie robi u nas większych szkód. Z tego co zauważyłem. Będę poprawiał w przyszłym tygodniu od wiechliny, bo sieje się strasznie.
Ja wczoraj zrobiłem robala do tego odżywka ,,, . muszę zrobić samosiewy ale czy złączyć to z grzybem czy nie mieszać ??
Mam jeszcze asahi i pytanie teraz to dac czy poczekać ?? i dać na fazę zielonego pąka ??
Stymulator lepiej teraz
Bylem moj nedzny obejrzec.robali w naczyniu brak.po niedzieli nawoz moze jakies odzywki
Ja wczoraj zrobiłem robala do tego odżywka ,,, . muszę zrobić samosiewy ale czy złączyć to z grzybem czy nie mieszać ??
Mam jeszcze asahi i pytanie teraz to dac czy poczekać ?? i dać na fazę zielonego pąka ??
Jaki środek dasz na samosiewy ? Też mnie to czeka bo na jesień nie býlo co pryskać. Teraz chyba coś odżyje. ...
Mam na dwóch polach na mniejszym przeżył jako-tako choć gleba słabsza. Większe pole i lepsza gleba powypadał dużymi łatami zwłaszcza tam gdzie glina. Jutro z rana dzwonię na infolinię ubezpieczyciela, zostawić go na pewno nie zostawię.
Rzekomo szacowanie odbywa się przy użyciu satelit i zdjęć ;P tak coś obiło mi się o uszy
Androl. Tak jak mówisz - gdzie lepsza ziemia tam rzepak najgorszy. U mnie na glinkach obsada 4 sztuki/metr....
Nie tylko u was u mnie na 17 jest 15 reszta to wolne łaty ale co tam zrobić by coś wsiać to ja nie wiem
U mnie po zimie dostał jak diabli. Słaby był na jesieni, ale teraz to przegięcie..
a ja mam tak słabe rzepaki, że szkoda gadać. Siane późno, jednak nie będę kasował, bo robi się późno. Ogólnie nie będę robił na nich kosztów, bo nie ukręci się średniej powyżej 2t z całości....
Oglądałem przed chwilą rzepak sąsiada 10cm wysokosci 5cm średnicy i w środku ukryte zielone pąki średnicy około 1cm. Normalne? Rzędów nie widać ale około 20szt na m2 jest.
Oglądałem przed chwilą rzepak sąsiada 10cm wysokosci 5cm średnicy i w środku ukryte zielone pąki średnicy około 1cm. Normalne? Rzędów nie widać ale około 20szt na m2 jest.
Mam cos podobnie
Dwa lata temu miałem rzepak w obsadzie 7a miejscami 10 sztuk/m2. Zostawiłem go. Koszta zwrócił aczkolwiek te na nim ciąłem. Dał 1850kg/ha. Patrząc na to co jest dziś na polu- będzie podobnie. Likwidować nie zlikwiduje. Zostanie a co ma być to będzie
Dzwoniłem do sąsiada miał gości z ubezpieczeń z bodajże 20ha rzepaku szkodę oszacowali z łaską na 2,5ha. "No co pan chce jest 20 żywych na metrze! "
On zostawia drugi właśnie orze...
20 sztuk żywych i orze? Ogłupiał?
Co zrobilibyście jak mielibyście rzepak co w sumie obsada jest, ale bardzo słabo wyrośnięty jest i bardzo cienki. Wygląda jakby rósł pod drzewem.. Po zimie dostał bardzo i mimo, że widać, że jkieś pączki tam ma i będzie coś spod listków rosło to jednak jest to bardzo słabe. Przesiałbym to, bo wody jeszcze nie brakuje, ale zastanawiam się jak to uprawić. Poszedł tylko navigator, przytulia też się trfia niestety, i nie wiem czy jeszcze poprawić, czy zostawić i nie robić kosztów.
Strony Poprzednia 1 … 109 110 111 112 113 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo