2,521

Odp: Rzepak

Kws quartz stan na wczoraj

https://i.postimg.cc/Vv8ncdJr/IMG-20181106-112642.jpggenerator zdjęć

2,522

http://i64.tinypic.com/29p6cnc.jpg
http://i66.tinypic.com/4v4cxx.jpg

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,523

Kontraktowałeś sałatę ? tongue

Siły na zamiary zmierz....

2,524

Taki rok, ja siałem w tym roku najpóźniej odkąd sieje a nigdy tak potężnego na jesieni nie miałem.

2,525

A dlaczego mój nie jest taki wyrośnięty, u wszystkich w okolicy porosła kapusta a u mnie jest niski.Siany 20 sierpnia. Kto rozwiąże zagadkę.

2,526

Walowany?
Prowadzisz wypas owiec i jest regularnie przygryzany?

2,527

Głodzony.

2,528

Dostaliśmy jednostkę na zasiew gratis odmiana mercedes tata wziął i zaorał koło domu 1,5 ha wiec wysialiśmy gratis i na ok 05 ha nam zbrakło wiec wzięliśmy od kolegi taty mieszankę rzepaku czyli 4 odmiany gość wymieszal i teraz wyszło jak sprzedawcy oszukują w któreś odmianie była gorczyca z rzepakiem normalnie jak odciął mercedes czysty a mieszanka gorczycy i rzepaku plus poprzeczniaki które siane na koniec zrobie zdjęcia gorczyca zaraz zakwitnie moze dlatego zalecali siew 5 kg na ha

2,529

W tym roku by zasiał we wrześniu i by był dobry

2,530

Mamy takich znajomków, to na5 klasie zbieraja 16ton pszenicy... Siali rzepak 10 września, myśmy się z nich śmiali, a okazało się, że maja jeden z lepszych nie wyrośniętych rzepaków. Ja w zeszłym roku zasiałem koło 25sierpnia i musiałem część przesiać... sprawiedliwość nie istnieje.

2,531

Ja w zeszłym roku sialem 5 czy 7 września - rzepak nie wyrósł to fakt  big_smile

2,532

Kolega przesiewał jedno pole coś koło 6 IX i jest taki jak w ubiegłych latach siany terminowo. Tak ogólnie to trzeba siać wszystko po środku zalecanych terminów, nie patrzeć na ubiegły rok, bo rok rokowi nie równy.

2,533 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-11-11 14:42:38)

U mnie po dzień dzisiejszy rzepak miejscami wschodzi. A mamy listopad. Tylko tak ciepły i umiarkowanie mokry, że przyroda wariuje.
A rzepak miejscami aż czerwony tak głodny a miejscami jak u Laszka. Ze skrajności w skrajność. Najważniejsze, że ubezpieczony

2,534

Mój dostał wody i mu przeszła w większości ta pstrokatość. Tylko że zauważyłem podgryzające go sarny od strony lassu.

2,535

Mój  myslałem że do zniszczenia . i jakoś wygląda ale takiego wielkiego to nigdzie nie znajdziesz .. pokaże wam rzpak zasiany 23. 09  to się zastanawiam  czy da rade

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,536

Ostatnio wpadł mi w ręce artykuł (zresztą nie pierwszy bo już kilka takich czytałem) o stosowaniu wiosną w rzepaku jednej dawki azotu. Ten ostatni jaki czytałem to z uprawy na I i II klasie. Całość azotu podana w jednej dawce 200-220 kg czystego N w postaci saletry. Główna zaleta to przemieszczanie się całego azotu wgłąb struktury gleby gdy jeszcze jest wilgoć. I właśnie sucha wiosna jest powodem jednej całościowej dawki. Praktykujecie ? Patrząc na poprzednią "szybką" wiosnę może warto przyjąć taką metodę.

gg 5118068

2,537

ja robie saletrosanem i mocznikiem, jak są warunki to praktycznie tydzien odstepu, saletre chyba bym podzieliłm na pierwszy rzut  2/3 dawki druga dawka ostatnie dni marca jesli przyjmiemy że pierwsza dawka poszła początkiem marca, jesli nie bedzie warunków to po 20-tym marca dałbym w jednej dawce całosc azotu.

mdw

2,538

będziecie czekać do 1go marca?

Rolnik z powołania:-)

2,539

według pogody koncem lutego ma sie ochłodzić wiec nie ma co sie srać, raz mi sie zdażyło 25 lutego siać, a tak to zawsze w marcu.

mdw

2,540

Ja czekam. Chciałem rozsiać kizeryt ale błoto, trzeba czekać na przymrozki