Odp: Rzepak
Kws quartz stan na wczoraj
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 125 126 127 128 129 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kws quartz stan na wczoraj
Kontraktowałeś sałatę ?
Taki rok, ja siałem w tym roku najpóźniej odkąd sieje a nigdy tak potężnego na jesieni nie miałem.
A dlaczego mój nie jest taki wyrośnięty, u wszystkich w okolicy porosła kapusta a u mnie jest niski.Siany 20 sierpnia. Kto rozwiąże zagadkę.
Walowany?
Prowadzisz wypas owiec i jest regularnie przygryzany?
Głodzony.
Dostaliśmy jednostkę na zasiew gratis odmiana mercedes tata wziął i zaorał koło domu 1,5 ha wiec wysialiśmy gratis i na ok 05 ha nam zbrakło wiec wzięliśmy od kolegi taty mieszankę rzepaku czyli 4 odmiany gość wymieszal i teraz wyszło jak sprzedawcy oszukują w któreś odmianie była gorczyca z rzepakiem normalnie jak odciął mercedes czysty a mieszanka gorczycy i rzepaku plus poprzeczniaki które siane na koniec zrobie zdjęcia gorczyca zaraz zakwitnie moze dlatego zalecali siew 5 kg na ha
W tym roku by zasiał we wrześniu i by był dobry
Mamy takich znajomków, to na5 klasie zbieraja 16ton pszenicy... Siali rzepak 10 września, myśmy się z nich śmiali, a okazało się, że maja jeden z lepszych nie wyrośniętych rzepaków. Ja w zeszłym roku zasiałem koło 25sierpnia i musiałem część przesiać... sprawiedliwość nie istnieje.
Ja w zeszłym roku sialem 5 czy 7 września - rzepak nie wyrósł to fakt
Kolega przesiewał jedno pole coś koło 6 IX i jest taki jak w ubiegłych latach siany terminowo. Tak ogólnie to trzeba siać wszystko po środku zalecanych terminów, nie patrzeć na ubiegły rok, bo rok rokowi nie równy.
U mnie po dzień dzisiejszy rzepak miejscami wschodzi. A mamy listopad. Tylko tak ciepły i umiarkowanie mokry, że przyroda wariuje.
A rzepak miejscami aż czerwony tak głodny a miejscami jak u Laszka. Ze skrajności w skrajność. Najważniejsze, że ubezpieczony
Mój dostał wody i mu przeszła w większości ta pstrokatość. Tylko że zauważyłem podgryzające go sarny od strony lassu.
Mój myslałem że do zniszczenia . i jakoś wygląda ale takiego wielkiego to nigdzie nie znajdziesz .. pokaże wam rzpak zasiany 23. 09 to się zastanawiam czy da rade
Ostatnio wpadł mi w ręce artykuł (zresztą nie pierwszy bo już kilka takich czytałem) o stosowaniu wiosną w rzepaku jednej dawki azotu. Ten ostatni jaki czytałem to z uprawy na I i II klasie. Całość azotu podana w jednej dawce 200-220 kg czystego N w postaci saletry. Główna zaleta to przemieszczanie się całego azotu wgłąb struktury gleby gdy jeszcze jest wilgoć. I właśnie sucha wiosna jest powodem jednej całościowej dawki. Praktykujecie ? Patrząc na poprzednią "szybką" wiosnę może warto przyjąć taką metodę.
ja robie saletrosanem i mocznikiem, jak są warunki to praktycznie tydzien odstepu, saletre chyba bym podzieliłm na pierwszy rzut 2/3 dawki druga dawka ostatnie dni marca jesli przyjmiemy że pierwsza dawka poszła początkiem marca, jesli nie bedzie warunków to po 20-tym marca dałbym w jednej dawce całosc azotu.
będziecie czekać do 1go marca?
według pogody koncem lutego ma sie ochłodzić wiec nie ma co sie srać, raz mi sie zdażyło 25 lutego siać, a tak to zawsze w marcu.
Ja czekam. Chciałem rozsiać kizeryt ale błoto, trzeba czekać na przymrozki
Strony Poprzednia 1 … 125 126 127 128 129 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo