Odp: Rzepak
Kizeryt siałem w styczniu .. łądna pogoda była .. a jednak lepiej jest dzielić dawki azotu
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 126 127 128 129 130 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kizeryt siałem w styczniu .. łądna pogoda była .. a jednak lepiej jest dzielić dawki azotu
Ja czekam. Chciałem rozsiać kizeryt ale błoto, trzeba czekać na przymrozki
W środę, w Poświętnem konferencja rzepakowa, wybieram się.
Pawel21990 napisał/a:Ja czekam. Chciałem rozsiać kizeryt ale błoto, trzeba czekać na przymrozki
W środę, w Poświętnem konferencja rzepakowa, wybieram się.
Ja nie jadę, pogadają głupot jak zwykle
U nas jest Niemiec co zawsze daje saletrę tylko raz z wiosny zboża ma ładne później tylko opryskiwacze mikro elementy ,jak się go kiedyś pytaliśmy dlaczego tak robi że wszystko na pierwszy raz to mówił że wy Polacy rolnicy to bogaci jesteście ze dzielicie dawki
Jeszcze w rzepaku może da rade na raz dać N ale w zbożach? jakos tego nie widzę
dobra już się poświęcę i spróbuję
Ja od 4 lat jadę praktycznie 1 dawką zboża i rzepak.
ile azotu i jakie plony?
Rzepak i żyto bo mają długi system korzeniowy jak najbardziej w jednej dawce, aczkolwiek prawnie nie za bardzo. Zboża dobrze rozkrzewione i w dobrej kondycji jak w tym roku, jeżeli jeszcze nie dostaną po dupie można by jedną dawką mocznika próbować.
Rzepak 2015 rok 140kg N- plon 3,6t/ha Pszenżyto 110kg/ha- plon 6,5t/ha. Pszenica 2017 140kg- 6t/ha, Pszenica 2018 150kg - 4,5t/ha Pszenżyto 120kg- 3,5t/ha. Albo całość w RSM 32 albo saletra z RSM w odstępie paru dni (mniej jak 7).
Moim zdaniem ma to sens tylko z n- Lock inaczej spore straty azotu.
Moim zdaniem ma to sens tylko z n- Lock inaczej spore straty azotu.
:stu: kolejna ofiara osadkowskiego
A masz jakieś doświadczenia z tym Yoko ??
Nie stosowalem. Ale tylko dlatego że mi znajomy przedstawiciel handlowy poradził że to kolejny chwyt marketingowy mający po kieszeni nas pociągnąć. Taki cudowny środek na straty azotu związane z nową dyrektywą azotanową na którą wyloncznosc ma teraz tylko osadkowski.
Rzepak 2015 rok 140kg N- plon 3,6t/ha Pszenżyto 110kg/ha- plon 6,5t/ha. Pszenica 2017 140kg- 6t/ha, Pszenica 2018 150kg - 4,5t/ha Pszenżyto 120kg- 3,5t/ha. Albo całość w RSM 32 albo saletra z RSM w odstępie paru dni (mniej jak 7).
własnie widzisz dawki nie większe niż 150kg a co w przypadku kiedy ludzie daja więcej ni 200kg? i nie mówię o sobie, bo tyle aż nie daję
Sąsiad na rzepak dawał na start 250 kg siarczanu amonu i za tydzień do 200 kg N RSM 32 czyli ponad 450 kg plon 4,5t z ha. 2015 rok.
Sąsiad na rzepak dawał na start 250 kg siarczanu amonu i za tydzień do 200 kg N RSM 32 czyli ponad 450 kg plon 4,5t z ha. 2015 rok.
to wychodzi w czystym jakies 137kg N
52+ 144(450 kg RSM) czyli 196kg N
Kizeryt rozsiałem. Dawałem od 2 w nocy, zostało jeszcze na 40 ha zbóż ale o 7 rano padłem.
Ile dajecie tego kizerytu na pszenicę?
Strony Poprzednia 1 … 126 127 128 129 130 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo