2,681

Odp: Rzepak

Gdzie sprzedawałeś? To.ar podobno plajta wiec ostrożnie ze sprzedażą do nich

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,682

Z nimi interesów nie kręcę od 5 lat. Do spółdzielni  sprzedałem. 10 zł na tonie mniej ale pieniądz pewny

Siły na zamiary zmierz....

2,683

My w tym roku mamy w planie 30 hektarów już się boje zboża jeszcze nie skoszone

2,684

Jakby 108 nie było to byście niezłe tyły mieli... u nas kto nie skończył w lipcu ten do dziś meczy się. Jeden znajomy na pole 4 ha przyjeżdżał 6 razy.za każdym razem zmoczyło.
A tego deszczu to jak na lekarstwo. Pokropi 0.3 mm raz na dwa dni.

2,685

Zaorałeś Piotrek pod rzepaka?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,686

androl napisał/a:

Sianie po środku zalecanych terminów jest najbezpieczniejsze Przyśpieszanie czy też opóźnianie to już loteria.
Tak chwalą na naszych mozaikach hyrydę sherpę, zasieję jej w tym roku 5,5 ha no i 1,5 ha niezawodnego u mnie monolitu.
Wapno sieje zawsze pod roślinę przedplonową.

Atory było spróbować albo Einsteina. U mnie dobrze wychodziły nawet na mozaikach.

2,687

No ciekawie o nich piszą, ale za późno na zmianę. Sherpę z zaprawą owadobójczą mam dziś do odbioru.

2,688

ja jakbym miał siac to wziąłbym usługę punktowego siewu w "bałagan" bezorkowy, ciekaw jestem co z tego by było

Rolnik z powołania:-)

2,689

Robili takie eksperymenty obok mnie. Punktowo na bezorce  Plon ten sam co na orce. Koszta siewu wieksze. Dodatkowo był podsiew nawozu.
Wychodzi na to samo. Mniej wysiejesz, ale zapłacisz za usługę.

2,690

tyle że w bezorce jak sie słomy nie zbierze moze byc problem i to wielki z siewem agregatem na pazórkach

Rolnik z powołania:-)

2,691

A z drugiej strony lepiej bo pod  słomą  ładnie się  trzyma wilgoć

2,692

Czy ktoś z siejących rzepak stosował Nero 424 EC ? opryskałem tym dzisiaj i jeżeli ktoś stosował to może będzie mógł napisać o skuteczności i ewentualnych poprawkach.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,693

działa w zasadzie tak samo jak metazachlor z chlomazonem ( butisan+ command).

2,694

Znalazłem:
petoksamid w dawce 1200 g/ha:
Gatunki wrażliwe: blekot pospolity, bodziszek drobny, chwastnica jednostronna, gorczyca polna, jasnota purpurowa, krzywoszyj polny, przetacznik perski, psianka czarna, rdest plamisty, rumian polny, szarłat szorstki, tasznik pospolity, tobołki polne, wilczomlecz obrotny

Pytanie jak z tym bodziszkiem sobie poradzi bo metazachlor to nie rusza.

Case Magnum 7210, MF 38

2,695

i to pewnie też nie ruszy sad

2,696

W rejestrze mam zapisane że pryskałem w 2014r 2,5 l/ha. Na wiosnę nic nie poprawiałem więc musiał zadziałać dobrze.
Mój już wyrzędował siany w czwartek, na chwasty pójdzie nawigator + metazanex

2,697

Andrew89 napisał/a:

Znalazłem:
petoksamid w dawce 1200 g/ha:
Gatunki wrażliwe: blekot pospolity, bodziszek drobny, chwastnica jednostronna, gorczyca polna, jasnota purpurowa, krzywoszyj polny, przetacznik perski, psianka czarna, rdest plamisty, rumian polny, szarłat szorstki, tasznik pospolity, tobołki polne, wilczomlecz obrotny

Pytanie jak z tym bodziszkiem sobie poradzi bo metazachlor to nie rusza.

Na tego typu dziadostwo to belkar + kliper. Butisan avant i inne odmiany trochę ograniczają bodziszka

2,698

Jednym nie wschodzi bo sucho a u mnie rzepak, na polach posianych przed deszczem, zakręcił i nie wiem czy da radę tej skorupie. Dużo nie spadło bo tylko 11 litrów.

Case Magnum 7210, MF 38

2,699

Jak zakręcił to już nie wzejdzie.

2,700

W trakcie siewów .nie wiem czy nie za pózno