521

Odp: Rzepak

http://imageshack.us/a/img35/7241/zdjcie4723.jpg
http://imageshack.us/a/img22/5286/zdjcie4724.jpg
http://imageshack.us/a/img59/8559/zdjcie4725.jpg

to najświeższe foty, 

wojtas, saletra w tej fazie nic nie da, rzepak z całej siły teraz sie skupia na kwitnięciu i jedyne czego teraz potrzebuje to wody, oczywiście w rozsądnych ilościach oraz ochrony. jak chcesz sypnąć saletre to zrób to w momencie wypełniania łuszczyn, wtedy podniesiesz MTN a tym samym przyczynisz się do zwiększenia plonu.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

522

Andrew widze że Ty jesteś kumaty w sprawie rzepaku, doradź jak prysnąć dolistnie jak pojawią się łuszczyny , dwie dawki po 5l na ha czy jedna dawka po 10l na ha ?

523

Tadek a co masz za środek ??   

Po drugie  kiedy  i czym  pryskacie na płatka ?   zapobiegawczo czy moze w chwili   opadania pierwszych płatków ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

524 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2013-05-08 22:51:22)

mikro nie dawaj nigdy więcej jak 5-6 l na ha bo roślina nie wykorzysta więcej, to tak jak człowiek (np, ja wypije 0.7 z kumplem na spółę i narzeczona mnie do domu prowadzi) wszystko ma swoje granice. uczyłem się usilnie 3.5 roku  na UP i trochę teorii z kartek, doświadczenie  w tej materii jest znikome, 2-gi rok prowadzę łan rzepaku w tym roku  stosuję trochę "nowości" jak na rzepaki w mojej okolicy, nikt z małych jak ja nie stosuje toprexu, asahi, rsmu, lepszych środków na płatka.. wszystko pisze notuje i jak prędzej mi grad nie wymłóci to będę znał wynik ekonomiczny tej technologii.

co do płatka to pryska się w momencie opadania pierwszych płatków i to jest ochrona łuszczyn, jeżeli nosisz się z zamiarem ochrony to nie ma co czekać na patogena z interwencją tylko zapobiegawczo. nie ma co liczyć ze może u mnie tego nie będzie... będzie w mniejszym lub większym stopniu.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

525

Mam basfoliar, dokładnego oznaczenia nie pamiętam a etykiety wilgoć szlak trafiła ale kupowałem w tamtym roku i podobno ma być taka uniwersalna ta odżywka . Zostało mi akurat na jeden kawałek , to prysne dwa razy po 5l/ha tak na próbe .

526

Tak się zastanawiam że może na jesień zasieje rzepak na próbę tak około 2 hektarów tylko mam parę pytań czy sprzedam to gdzieś później bez kontraktacji, jak nawozić , ile wysiewać na hektar i czy zwykłym poznaniakiem da radę wsiać. Acha i ziemia to by była 3 klasa.

527

Jak masz taką klasę to dziwne że jeszcze nie siejesz ale jak podejmiesz taką decyzję to miej na uwadze że te 600-700kg nawozu trzeba dać i to pod korzeń nie byle co a jak planujesz ciąć koszty to daj sobie spokój.

528

no to sianie  hmm  dobrze by było  posiać te 3-5kg na ha  ale jak posiajesz 50kg to też tak sieją i jakoś zbierają    ale tak jak pisze ojanusz to 500kg pod korzen jakiegoś npk trzeba dac ...  i na wiosnę jakieś 400 saletry również  przynajmniej  a w sumie jak przeczytasz ten wątek  i jeszcze pare innych  o rzepaku dowiesz się wszystiego

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

529

jak się zdecyduję na siew rzepaku to kosztów ciął nie będę bo to przecież na sprzedaż a nie na paszę. Tylko da się sprzedać bez kontraktacji ?

530

Najpierw to trzeba zadbać o ph, pod rzepak poszło 220 kg N, 100 fosforu i 170 potasu. Ponadto mikroelementy, skracanie z zabiegiem fungicydowym na jesień, wiosną również fungicyd, 3 razy oprysk na robale i na opadanie płatków fungicyd z jakimś na robala. Koszt uprawy jest duży i trzeba go dobrze pilnować. Na rzepaku nie zaoszczędzi bo zbierze się nie za wiele... A i są takie lata, że mimo poniesionych nakładów wychodzi się na zero albo i w plecy

531

z tym nie ma problemu ...   większosc nie kontraktuje  rzepaku ... my przynajmniej nigdy tego nie robiliśmy ...

532

Panowie u mnie wczoraj spadł grad na rzepaku dzisiaj pojawiły się białe plamy od obicia go. Miał ktoś taką sytuację coś mi się zdaję że te łuszczyny są już zniszczone i lata dzień się odtworzą. Jakby taki scenariusz miał miejsce to 75 % plonu poszło się j......ć.

533

a zgłosiłeś ubezpieczalni?

534

to już teraz mniej więcej wiem o co biega z tym rzepakiem ale dzisiaj zamówiłem sobie książki: "fazy rozwojowe rzepaku" i "odmiany rzepaku i zbóż ozimych" także się będę dokształcał big_smile acha i może ktoś z woj. łódzkiego napisać gdzie go sprzedaje ?

535

w necie też jest sporo artykułów o uprawie rzepaku, więc czytaj, jeździj na szkolenia, na spotkania gdzie możesz zobaczyć technologie upraw itd, rozmawiaj z rolnikami i siej wink

536

Wszystko zostało w tym wątku powiedziane. Powiem jak ja uważam, jeżeli dba się o rzepak i ma się 3tony to niekoniecznie może się opłacać. Koszty niekiedy przekraczają połowę zysku. Kiedy o rzepak nie dba się tak intensywnie i ma się 3tony wtedy faktycznie się opłaca. Problem tkwi że rzadko tak się uda.

537

Krzychu ja sprzedaje do młyna w Szymanowie , a i Rogów chyba skupuje.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

538

wojtas napisał/a:

a zgłosiłeś ubezpieczalni?

Tak zobaczymy co oni powiedzą.

539

błażej  zapamiętaj jedno jak  szacującemu nie posmarujesz nic nie zyskasz .... taka prawda

540

Są wyjątki od tej teorii że jest to twój dobry kumpel ... wtedy nic nie potrzeba a jeśli widać gołym okiem że jest szkoda to musi uznać