Odp: Rzepak
plus minus tak samo, zalezy od pola, a witales sie pewnie z bratem, chyba ze mial wasy to ojciec ja dalek o nie jezdze
a to z bratem
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 42 43 44 45 46 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
plus minus tak samo, zalezy od pola, a witales sie pewnie z bratem, chyba ze mial wasy to ojciec ja dalek o nie jezdze
a to z bratem
Panowie co powiecie o mieszance oprysku po siewie Metazanex 1.5l + Command 0.25l?
Command to 1,5 -2 setek bo żułty się zrobi
No właśnie w takiej mieszance zalecają 0.15l tylko czy na pewno nie puści przytulii? Taniej będzie jednak chcę dobrze opryskać, aby nie wylazły mi chwasty żeby znowu nie poprawiać. Dzięki.
jeśli cięższa ziemia, to może być 0,2.
kiedy zamierzacie śiać ? ja myślę coś albo sobota lub poniedziałek ... dziś zaorałem i zawłuczyłem i niech czeka
U nas już sieją ja myślę w tym tygodniu, ale jeszcze żniw nie skończyłem, mam nadzieję jak pogoda pozwoli skończyć żniwa i posiać rzepak w tym tygodniu.
A i w końcu zamówiłem na dawkę 0.17l bo tak opakowanie wyszło, i myślę, że będzie i wilk syty i owca cała
tylko musi popadać po opryku żeby zadziałał w zeszłym roku popadało po wschodach i było troche zielska
Grzegorz w naszych warunkach przy tej wilgotności 0,15 to na pewno wystarczy
Tomek tak jak Progres mówi, u nas jest wyjątkowo dużo wilgoci także myślę, że działanie doglebowych oprysków będzie dobre. Mam w tym roku rzepak zasiać na kawałkach gdzie są przeplatanki naprawdę ciężkiej gliny. Kiedyś w zalecanej dawce dałem na ziemie która wyglądała jak popiół i na wiosnę nawet chwasty wschodziły i usychały nie większe jak 5cm.
Rzepak zasiany monolit 3,2 kg/ha, ubiegłoroczny 4 kg/ha był za gęsty, zobaczymy 3,2 kg ?
bedzie ok , ja też srednio po 3 kilo sieje. Zaczełem dzisiaj siać tez, pękło 14 ha.
Ja miałem też ostro siać, ale dolewało cały czas a w międzyczasie żniwa robiłem i nawet nie poorałem. Jutro jadę orać. Dajecie azot na jesień pod korzeń?
pod korzen azotu nie daje, zobacze jak bedzie wyglądał po wschodach to mu sypne saletry
ja może jutro posieje ale u nas tak sucho ze szkoda gadac .... po pługu takie bryły że żałuje ze tylko orka przebronowana a nie zawałowana ... szkoda gadac ... ciemno to widze a na deszcz sie nie zapowiada
gadałem ze sąsiadem to mówił że jeszcze jakieś 900ha zostało mu do zasiania ale dziennie sieje średnio po 100ha i dawka 1,8kg/ha
skromny twój sąsiad...
posiałem hybryde dziś ... wykręciłem 2 kg wyszło 1.7na ha ... trudno i tak urośnie ... więc można powiedzieć że zasiane ,zawałowane opryskane niech rośnie ...
Wojtas wałujesz rzepak po siewie ? rzepak tego raczej nie lubi.
Gleba glebie nie równa, u mnie wałowanie to podstawa równych wschodów, bez tego zabiegu tylko obfite opady deszczu po siewie gwarantują podobny efekt. Z kolei u teścia mojego brata który ma ziemie w powiecie hrubieszowskim, taki opad tak zaklei ziemię, że tylko brony i od razu sieje drugi raz.
Nie ma jednego przepisu dla wszystkich.
Strony Poprzednia 1 … 42 43 44 45 46 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo