861

Odp: Rzepak

dziki97 napisał/a:

plus minus tak samo, zalezy od pola, a witales sie pewnie z bratem, chyba ze mial wasy to ojciec big_smile ja dalek o nie jezdze

a to z bratem

mdw

862

Panowie co powiecie o mieszance oprysku po siewie Metazanex 1.5l + Command 0.25l?

863

Command to 1,5 -2 setek bo żułty się zrobi

864

No właśnie w takiej mieszance zalecają 0.15l tylko czy na pewno nie puści przytulii? Taniej będzie jednak chcę dobrze opryskać, aby nie wylazły mi chwasty żeby znowu nie poprawiać. Dzięki.

865

jeśli cięższa ziemia, to może być 0,2.

866

kiedy zamierzacie śiać ? ja myślę coś albo sobota lub poniedziałek ... dziś zaorałem i zawłuczyłem i niech czeka

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

867 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2014-08-18 21:18:01)

U nas już sieją ja myślę w tym tygodniu, ale jeszcze żniw nie skończyłem, mam nadzieję jak pogoda pozwoli skończyć żniwa i posiać rzepak w tym tygodniu.
A i w końcu zamówiłem na dawkę 0.17l bo tak opakowanie wyszło, i myślę, że będzie i wilk syty i owca cała smile

868

tylko musi popadać po opryku żeby zadziałał w zeszłym roku popadało po wschodach i było troche zielska

869

Grzegorz w naszych warunkach przy tej wilgotności 0,15 to na pewno wystarczy

870

Tomek tak jak Progres mówi, u nas jest wyjątkowo dużo wilgoci także myślę, że działanie doglebowych oprysków będzie dobre. Mam w tym roku rzepak zasiać na kawałkach gdzie są przeplatanki naprawdę ciężkiej gliny. Kiedyś w zalecanej dawce dałem na ziemie która wyglądała jak popiół i na wiosnę nawet chwasty wschodziły i usychały nie większe jak 5cm.

871

Rzepak zasiany monolit 3,2 kg/ha, ubiegłoroczny 4 kg/ha był za gęsty, zobaczymy 3,2 kg ?

872

bedzie ok , ja też srednio po 3 kilo sieje. Zaczełem dzisiaj siać tez, pękło 14 ha.

mdw

873

Ja miałem też ostro siać, ale dolewało cały czas a w międzyczasie żniwa robiłem i nawet nie poorałem. Jutro jadę orać. Dajecie azot na jesień pod korzeń?

874

pod korzen azotu nie daje, zobacze jak bedzie wyglądał po wschodach to mu sypne saletry

mdw

875

ja może jutro posieje ale u nas tak sucho ze szkoda gadac ....  po pługu takie bryły że żałuje ze tylko orka przebronowana a nie zawałowana ... szkoda gadac ... ciemno to widze a na deszcz sie nie zapowiada

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

876

gadałem ze sąsiadem to mówił że jeszcze jakieś 900ha zostało mu do zasiania ale dziennie sieje średnio po 100ha i dawka 1,8kg/ha

E 516 na części
Telefon 695 076 269

877

skromny twój sąsiad...

mdw

878

posiałem hybryde dziś ... wykręciłem 2 kg  wyszło 1.7na ha ... trudno  i tak urośnie ... więc można powiedzieć że zasiane ,zawałowane opryskane  niech rośnie ...

879

Wojtas wałujesz rzepak po siewie ? rzepak tego raczej nie lubi.

880

Gleba glebie nie równa, u mnie wałowanie to podstawa równych wschodów, bez tego zabiegu tylko obfite opady deszczu po siewie gwarantują podobny efekt. Z kolei u teścia mojego brata który ma ziemie w powiecie hrubieszowskim, taki opad tak zaklei ziemię, że tylko brony i od razu sieje drugi raz.
Nie ma jednego przepisu dla wszystkich.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia