Odp: Rzepak
Rzepak nie boi się przymrozków nawet jak ma kwiat
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Rzepak nie boi się przymrozków nawet jak ma kwiat
co wy piszecie? nigdy wam rzepaki nie pogubiły kwiatków w maju po przymrozku?
właśnie, że rzepak boi się przymrozków jak kwitnie... mały mrozek i opadają kwiatki...
Owszem kwiatki opadną ale przeca strączka zawiąże i owoc wyda
wystarczy lekki przymrozek w czasie kwitnięcia i rzepak przez to może stracić siłę tego kwitnięcia które odbiję się na zbiorach,
dragon głupoty gadasz ... albo nigdy nie miałęś liźniętego rzepaku przez przymrozek .... jak jest faza zielonego pąka do konca kwitnienia .. byle jaki przymrozek i po kwiatku i po strączku ... kiedyś miałem tak złapało w nocy -1 stopien i pozamiatało z rzepaku ino łodyga była .. szkoda było to kosic ale co zrobic ...
ja też tak miałem i zawiązane łuszczyny robiły się brązowe i zamierały...
dwa lata temu zmarzł mi rzepak w maju plon o 30% niższy
Tak czy siak pierwszego maja życzę wam żółtych pól :-)
już prawie są
Tak czy siak pierwszego maja życzę wam żółtych pól :-)
Haha u mnie już nie będzie żółtych bo cała uprawa jest zniszczona.
a co mu zrobiłeś ?
w sobotę jadąc przez Strzegom, Świdnicę, Dzierżoniów widziałem rzepak który zaczynał robić się żółty. Natomiast przed samym Jaworem (wszystko dolnośląskie) wielkie pole ładnego rzepaku po kolana ale liście strasznie poskręcane ( w nocy było - 2) - jechałem o 9 rano.
a co mu zrobiłeś ?
Został gruberem poczęstowany . Szkoda tego bo szkody takie że aż się nie chce na to patrzeć. Siew teraz drogi nawet nie ma co po nim zasiać.
zaorac i albo kuku albo jęczmień a Zorak jechałeś obok mnie praktycznie jak byłes w strzegomiu na rondzie to miałeś do mnie 8 km
w moich okolicach wczesny rzepak, niektóry nawet do kolan zaczyna się żółty robić....
Dużo nim obsiałeś ? szkoda że ja nie mogę sobie na to pozwolić
nie tak dużo to jest raptem 7.5ha ... między rzepakami jest pas zieleni to jest droga po prawej tego pasa jest juz rzepak sąsiada ja mam w prostej lini patrzac pod las to praktycznie wszystko moje ..
nie tak dużo to jest raptem 7.5ha ... między rzepakami jest pas zieleni to jest droga po prawej tego pasa jest juz rzepak sąsiada ja mam w prostej lini patrzac pod las to praktycznie wszystko moje ..
,,to praktycznie wszystko moje'' oooooo :brawo:
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo