Odp: Rzepak
dostałem wyniki z poletek doświadczalnych na moim polu, oto wyniki:
DK EXPRIT 4,785714 DK EXSTORM 5,071429 DK EXQUISITE 4,571429 DK EXCEPTION 5,285714 DK EXSSENCE 5,214286 DK EXALTE 5,428571
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 59 60 61 62 63 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dostałem wyniki z poletek doświadczalnych na moim polu, oto wyniki:
DK EXPRIT 4,785714 DK EXSTORM 5,071429 DK EXQUISITE 4,571429 DK EXCEPTION 5,285714 DK EXSSENCE 5,214286 DK EXALTE 5,428571
Uuuuu. pięknie
Marku nie masz zdjęć tych rzepaków, musiały być potężne. Gratuluję wyników. Możesz coś opowiedzieć o ochronie, nawożeniu, przedplonie. Jeszcze nie widziałem takiego rzepaku co 5ton dał.
No i na jakim stanowisku?
No i czy da się te wyniki powtórzyć w skali makro?
poletka założone na polu rzepaku, siane w poprzek do ścieżek o długości około 200m. reszta pola obsiana pomieszanymi nasionami które zostały z zakładania poletek. Nawożenie i ochrona takie same jak nareszcie pól rzepaku. Jesienią 200 kg polifoski i 150 litrów rsm-s, metazanex 500 2l+ clomazon 0.2l, graminicyd i litr tebukonazolu. wiosna 600 litrów rsm-s-p, dwa razy robaki, litr proline na płatek i pół litra tebu na zieloną łuszczynę. ziemia 4b, lekko kwaśna. reszta pola rewelacyjny plon, chyba będę siał takie mieszanki odmianowe, bo wyglądają lepiej niż czysty siew jednej. Siew po pszenżycie ozimym, oczywiście bez orki
Marku na samosiewy do oprysku dodałeś od razu tebukonazol, czy oddzielnie? A jak U Ciebie z wodą w tym roku było? Powiem szczerze, że zachodzę w głowę co zrobiłem nie tak... U mnie gdzie cięższa ziemia, rzepakowi zabrakło wody. Od dawna na jesieni dajesz siarkę? No i chyba dużo tej siarki. No nic będę podglądał, trzeba się jeszcze podszkolić
samosiewy osobno, bo na 4-5 liści, a tebu na 7 liści. Cały azot daję już drugi rok razem z siarką rsm-s czyli 26N + 3S na wszystko.
Grzegorz samosiewy to najlepiej tuż przed siewem ozimin, żeby czasem sąsiadowi przez miedzę nie przypalić. Co do słabszych plonów na cięższej ziemi to zdaję się że u Ciebie popadywało i może miał tam trochę za mokro, a nie za sucho, bo u mnie przy tej suszy było odwrotnie, tzn. na cięższej był lepszy.
cudów Marek nie dał a plon wymarzony dziwne ze u mnie tak nie wychodzi...
Pajej dokładnie tak. Androl raczej nie było za mokro, mimo że faktycznie padało trochę. Na jesieni pryskam na samosiewy też właśnie z takiej racji, żeby nie wypalić.
Różnica jest taka, że sporo azotu dostał Marka rzepak na jesieni a mój wcale... Może to jest problem. Ojciec bez zabiegu na płatka i dosuszania osiągnął równo 4tony. Z tym, że miał wszystko na lżejszych kawałkach, które u nas lepiej radzą sobie z wilgocią niż cięższe...
Ja planuję 13 ha EXTORMa,nasiona zakupione,początkowo chciałem część obsiać EXQISITE aleztwierdziłem że za pózny jak dla mnie i nasiona odesłałem.MONSANTO zaleca 180 kg N/ha widzę że też tak zrobiłeś ale jak na mnie to chyba mało.
Marka przed zimą wyglądał potężnie, ale w pęd nie poszedł i kolor też miał niesamowity.
Paweł mój dostał 165 kg N i plon 38 q ci co dali u mnie więcej lepszych plonów nie mieli.
cudów Marek nie dał a plon wymarzony dziwne ze u mnie tak nie wychodzi...
Patrząc na moje ziemniaki, stawiam dolary przeciwko złotówkom, że to skutek technologii uprawy gleby.
Dlatego już nie będę orał . :dance:
Pod rzepak jeszcze będę musiał bo przeróbkę swojego grubera na pół-zawieszany zleciłem, no i się nie wyrobi.
Panowie kiedy ruszacie z siewem rzepaku? Widzę, że po talerzówce wschodzi, także jakaś wilgoć jest... Myślę ten co zszedł przebronować, żeby nie pił resztek wody i nie dopuścić do narośnięcia masy.
U mnie jeden dziś już orał pod rzepak.
Ja mam zamiar nie orać. Dziś próbowałem gruber, bo talerzówka nie wchodzi praktycznie drapie....
Myślę, zrobić w ten sposób z racji suszy, że najpierw gruber z 15-20cm, zaraz po gruberze doprawić talerzówką kompaktową i posiać zestawem. Najpierw talerzówka nie wyjdzie, nie ma opcji. Głębiej jakaś wilgoć jest. Z samosiewami może być kłopot, ale nie ma wyjścia zrobić dobrych uprawek tak sucho...
A może macie jakieś pomysły?
Pod zboża postaram się zrobić przykładnie, może jakiś deszcz spadnie do czasu siewu...
jak będzie tak sucho i brak deszczu to nie warto nawet tego rzepaku siac .... szkoda pieniędzy straszne ale prawdziwe ... albo czekac do września i próbować ...
poletka założone na polu rzepaku, siane w poprzek do ścieżek o długości około 200m. reszta pola obsiana pomieszanymi nasionami które zostały z zakładania poletek. Nawożenie i ochrona takie same jak nareszcie pól rzepaku. Jesienią 200 kg polifoski i 150 litrów rsm-s, metazanex 500 2l+ clomazon 0.2l, graminicyd i litr tebukonazolu. wiosna 600 litrów rsm-s-p, dwa razy robaki, litr proline na płatek i pół litra tebu na zieloną łuszczynę. ziemia 4b, lekko kwaśna. reszta pola rewelacyjny plon, chyba będę siał takie mieszanki odmianowe, bo wyglądają lepiej niż czysty siew jednej. Siew po pszenżycie ozimym, oczywiście bez orki
Marek, a dajesz azot na mineralizacje słomy po przedplonie? Zastanawiam się czy taka duża dawka azotu na jesień idzie całkowicie na rzepak czy też nie. Ja dotychczas podawałem ok 30 kg a Ty podałeś ponad 60 kg.
Ochrona wiosenna- dobrze rozumiem ze wchodziles w łan już przekwitniety ?
nie, na ściernisko nie daję azotu. proline dałem na początku kwitnienia z mavrikiem na słodyszka, a po kwitnieniu na zieloną łuszczynę pół litra tebu i proteus na szkodniki łuszczynowe. Właśnie koszę pszenżyto, i po nim będzie rzepak. Bezpośrednio za tyłkiem idzie talerzówka, za tydzień drugi raz, potem gruber i siew. w miedzy czasie dam wapno i sól potasową. Po siewie na chwasty i rsm z siarką i fosforem. myślę, że uda mi się zasiać koło 25 sierpnia.
Strony Poprzednia 1 … 59 60 61 62 63 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo