Odp: Rzepak
ja bym został przy pierwszej opcji
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 74 75 76 77 78 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja bym został przy pierwszej opcji
gdzieś wcześniej można przeczytać, że właśnie stosujesz czysty tebu ale tyczyło się to chyba jesieni. Wiosenne podanie tebu zabezpiecza przed chorobami ale jak wpływa na pokrój roślin ? Nie ma co ukrywać że jest to tanie rozwiązanie.
tebu nie jest tak agresywny jak pozostałe, a na pokrój też wpływa całkiem nieźle, wolałbym dać nawet 1,2 litra jeśli by trzeba bardziej skrócić. Tylko czy trzeba go aż tak bardzo dusić?
dzięki bardzo za info. Trzeba rozważyć taką opcję.
Ja jadę 0,5l toprexu
którą opcję wybrać:
1. Tebukonazol 1l/ha
2. Caryx + tebukonazol 0,57 + 0,57 l/ha (tak mi pasują opakowania)
3. Toprex + tebukonazol 0,57 + 0,57 l/ha (tak mi pasują opakowania)
Doradcy proponują opcję 2.
Jeśli masz niskie odmiany rzepaku to pierwsza opcja jak najbardziej. Jeśli natomiast chcesz mocno skrócić i zwalczyć choroby dobrze to ja bym drugą wybrał.
Juz myślałem ze u nas po rzepaku , pole po zimie gołe ok 5 ha zaorane reszta ok 6 została aż miło popatrzeć rośnie srednio 37 roślin na metr kwadratowy .juz myślałem ze pierwszy raz z rzepakiem i odrazu lipa na jeszcze musze poczekać ze skracaniem czy juz
jak ma 15cm to skracać
Ta 15 to za dwa tygodnie teraz to on wschodzi ma moze ok 4 do 5 cm
Ja mam 3 ha rzepaku, na który jeszcze do dzisiaj miałem sprecyzowany plan - gruber i kukurydza. Na jesień 2x na samosiewy z wiosny 270 l rsm 32. Na dziś dzień wygląda tak :
Sam nie wiem, jest jakaś szansa na to ? ratować to czy nieme sensu ? Na tych zdjęciach chyba wygląda lepiej niż w realu, jest po prostu mały jak na tę porę.
Jest sens.
Jeśli tak to co z nim począć ? W pierwszej kolejności chyba chwast i samosiew poprawić. (to z 200 zł na ha pewnie)
tak jak piszesz z dwie stówy, zalezy ile tego masz i czy jest sens ekonomiczny, a z rzepaku coś bedzie, dałbym drugą dawke azotu, za tydzień odżywki, nie skracałbym go tylko.
tak jak piszesz z dwie stówy, zalezy ile tego masz i czy jest sens ekonomiczny, a z rzepaku coś bedzie, dałbym drugą dawkę azotu, za tydzień odżywki, nie skracałbym go tylko.
Jak piszesz Yoko "coś" jak ma dać 1,5 t to chyba sensu nie widzę, jak jest szansa na więcej to może bym powalczył, ale nie mam aż takiego doświadczenia w tej roślinie, żeby to ocenić na tym etapie.
cieżko okreslić, musisz sam ocenić
Dlaczego zabieram głos ? otóż 2 lata temu na początku IV mój na pewno nie był lepszy i dał 4 t/ha rok był bardzo dogodny. Jaki będzie ten ? Twoja decyzja, osobiście bym zostawił.
Dzięki za podpowiedzi chłopaki. Zobaczę ja będzie wyglądał w poniedziałek, jak się poprawi to dostanie na chwasty i azot.
I to jest rzepak , czym go traktowałeś bo widzę berthouda w lusterku smerfa ?
tebu+siarczan magnezu+siarczan potasu+bor
Strony Poprzednia 1 … 74 75 76 77 78 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo