141

Odp: Rzepak

i jak doświadczenie

142

Prawie dobę w cieple włożony do wody żeby korzenie nie obsychały i jest bielutki jak dupa niemowlęcia więc jest git , a byłem już w lekkim szoku że zmarzł.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

143

potrzymaj go jeszcze kilka dni
procesy gnijne mogą dopiero się zacząć...

144

Jaka ocena na dzisjaj obserwacji rzepaku

145

Możliwe że przeżyje ale będzie taki zdechlak że z niego plonu może nie być.

146

Na chwilę obecną rzepak dalej bielutki i jakby zaczął puszczać listki.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

147

Muszę się przyznać że się pomyliłem ,myślałem że rzepak o tej porze będzie już kosztował 3 tyś a tu cena stoi  miejscu od żniw.Co jest grane przecież plony były mizerne.

148

tomek1974 napisał/a:

Muszę się przyznać że się pomyliłem ,myślałem że rzepak o tej porze będzie już kosztował 3 tyś a tu cena stoi  miejscu od żniw.Co jest grane przecież plony były mizerne.

Możliwe że bardzo udane były zbiory soi w Ameryce i przez to cena się nie zmienia bo nie ma zapotrzebowania na rynku.

149

wujaszek sprzedawał po 2000zł plus vat... U mnie jeszcze leży w stodole

150

NIe prawda zbiory były względne znajomy który skupuje był zdziwiony bo planował skupić połowę tego co kupił

151

to samo słyszałem ..  gdzie była lipa z rzepaku to była a gdzie sypało to  sypało ..   ja sprzedałęm po 2005zł za tone  bez problemów ...  a znam takich co właścnie czekali i modlili się że będize cena w górę i sprzedali po 1980zł   bo nie mieli gdzie sypac kukurydzy

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

152

Panowie zamierzam w tym tygodniu ruszyć z nawozem , 200 kilo siarczanu amonu i 250 saletry , myślę że styknie na dawkę startową , poczekam ze dwa dni żeby śnieg stopniał.

153

nie za szybko

154

Czym szybciej to lepiej bo jak teraz nie posieje i ziemia puści to szybko nie wiedzie a rzepak będzie na głodzie

155

Chodzi o to żeby nawóz czekał na rzepak a nie odwrotnie.

156

azot wywali w powietrze na to stać tylko bogtych duńczyków co w lutym sieją. Napewno dużo to da ale połowa pójdzie w eter.
A co do ceny za rzepak 3000zł to jesteście nie poważni. Cena nie może być za wysoka bo opłacalność u niemców upada (biopaliwa) jak nie rzepak to znajdą coś innego zeby z tego robić paliwa itp.
pozdrawiam

157

My na razie czekamy a pierwsza dawka to będzie 200 kg saletrosanu.

158

Może trochę nie na temat ale coś podobnego po tych mrozach trochę mi przycięło pszenżyto tzn. jest takie marne zielone ale czubki liści trochę pożółknięte jak myślicie jak bym teraz je azotem podsypał pomogło by co czy nie?

159

Ja zawsze na oziminy staram się dać azot przed ruszeniem wegetacji , także na pewno nie zaszkodzi , rzepak rusza wcześniej niż zboża więc z nawożeniem pszenżyta poczekałbym z tydzień .

160 Ostatnio edytowany przez krzychu (2013-03-24 15:08:42)

Rozsieje gdzieś koło 4 marca  smile