161

Odp: Rzepak

A jaki kupiłeś?

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

162

byłem dzis na szkoleniu ..  i gostek mówił .. że jeżeli ma sie pola jak bagna to siac puki zamarznięte . .ale przestrzegał by ktoś nie wpadł na pomysł i nie posiał po wszystkim  bo to gówno da ..   bo w wiekszosci w tym roku  ten nawóz spłynie do rowu  z powodu że ziemia zamarznieta a woda płynie ...  więc jak ktoś ma  pod dostatkien mawozu to  niech jedzie .. a jak ktoś się liczy  z kosztami niech czeka do   około  5-10 marca ..  bo i tak prędzej nie ruszy  rzepak ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

163

pawelg napisał/a:

A jaki kupiłeś?

Nic specjalnego nowego lejka za 800zł wink kos mi się wykończył wytrzymywał jak miałem 10 później 20 hektarów ale przy 40 powiedział pier**l nie robię big_smile

164

T wym roku mam pierwszy raz rzepak i nie bardzo wiem co i jak więc pytam. Zrobiłem to: Pod korzeń dostał 400kg polifoski 6 i trochę mocznika (ok 40kgN)
Oprysk na chwasty butisan + comand
oprysk terukonazolem + coś na robale
Wiosna planuje
nawożenie N to
I dawka 300kg saletry
II dawka 200
do tego przy opryskach trochę mocznika, 5kg siarczan magnezu i odżywki
Na grzyba to
I jak pęd zacznie rosnąc (dokładnie kiedy bo nie wiem)
II na płatek
na robale to wiosna
I jak w misce zobaczę chowacze
II jak będą paki na słodyszka
III na płatek
i to chyba wszystko tak???
doradzcie

Rolnik z powołania:-)

165

to full wypas smile ja bym pierwszą dawkę saletry zmiejszył a w to miejsce siarczan am.

166

We wtorek bylem w okolicy Oławy,dolnoslaskie i tam juz nawoz wysiewali.Troche wczesnie,ale ''kto bogatemu zabroni?''Z kolei moj sasiad ma albo mial piekny rzepak na jesien.Dzisiaj,jak to zobaczylem to masakra.Pole wyglada,jakby kosmici porwali rzepak ,bo go tam nie ma.

167

Pajej ja bym te dawki zamienił czyli pierwsza 200 a druga 300. a siarkę dajesz wiosną?

168

Dzisiaj byłem na szkoleniu BASF i ci co dali już nawóz to mieli racje a kolega Pajer ma racje
a pierwszą dawkę mówili żeby w tym roku dać nawet 350-370kl/h

169

My w tym roku na rzepak
I dawkę 150 kg saletrosanu
II dawka 200 kg saletry
III dawka 100 kg mocznika
i oczywiście odżywki i mocznika w opryskach
A na zboża
I dawka 250 kg saletry
II dawka 100 kg saletry
III dawka 80 kg mocznika
i odżywki i mocznik w opryskach

170

Kurczę nie posiałem po mrozku bo śnieg leżał , a potem jak zaczęło padać to pada codziennie i nie ma opcji żeby wjechać z nawozem , może puści po niedzieli to atakuje .

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

171

pierwsza dawka na rzepak kształtuje plon dlatego powinna wynosić około 280kl ale w tym sezonie była długa wegetacja i rzepak pobrał więcej azotu i dlatego trzeba go uzupełnić dlatego 350-370kl

172

z siarka to nie wiem, siarczan amonu żle sie sieje i strasznie zakwasza pole myślałem nad kizerytem, ale nie wiem ile to kosztuje i czy dostane w okolicy.
reszta planu ok? kiedy sie jedzie na grzyba bo nie wiem???

Rolnik z powołania:-)

173

Siarczan amonu krytaliczny źle się sieje - ale idzie wytrzymać - trzeba tylko uważać, żeby rośliny były suche.
Mniejsze ryzyko spalenia roślin to siarczan amonu granulowany.
U mnie to wygląda tak:
I dawka - 200 kg siarczanu amonu + 170 kg RSM 32
II dawka - RSM 32 - ok 250 kg - w zależności od stanu roślin

174

Panowie - mam chyba duży problem.
Rzepak niby przeżył, zaczął puszczać nowe liście ale zauważyłem, że one usychają ...... Plantacja do orki ??

175

Witam Panowie. Nie mam za dużej wiedzy na temat uprawy rzepaku wiec zwracam się o pomoc do Was. A wiec chodzi o to ze na 2ha rzepaku wyszło mi bardzo dużo jęczmienia pomóżcie jak go zwalczyć jakimi środkami i w jakich dawkach ?

176

Kup jakiś graminicyd np targa lub coś wtym stylu , daj w dawce na chwastnice i będzie git.

177 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2012-03-12 21:04:35)

Elegant 05 EC 1 l/ha
Targa Super 0,75-1 l/ha
Agil 100 EC 0,5-0,7 l/ha
Agro Gold Quiazolofop 05EC 0,75-1 l/ha
Fusilade Forte 150 EC 0,5-0,75 l/ha
Focus Ultra 100 EC 1-1,5 l/ha
Pantera 040 EC 0,6-1 l/ha   

Wybór jest smile

Dawki na samosiewy zbóż

178

A mróz go nie skosił?

179

No właśnie mróz nie dał mu za bardzo popalić . A jak te środki wypadają cenowa na ha ? smile

180

Dokładnie Ci nie powiem ale w 100 na ha powinieneś się wyrobić.