Odp: Rzepak
ja z robakiem poczekam chyba bo nie widać, jutro podejme decyzje, ale na pewno jade z odzywkami, dzisiaj pszenice dokrzewiałem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 91 92 93 94 95 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja z robakiem poczekam chyba bo nie widać, jutro podejme decyzje, ale na pewno jade z odzywkami, dzisiaj pszenice dokrzewiałem.
U mnie jest bardzo blisko ziemi ten rzepak. Dostał tebu na jesieni i w ogóle nie wyrósł w górę, to myślę że będę miał przez to nieco więcej czasu. Dam na samosiewy nieco mniejszą dawkę, żeby go nie dusiło. Jak myślicie jęczmień jary mógł przetrwać bo jest trochę samosiewów, ale nie zielony tylko żółtawy, ale jakby żywy.... Muszę jeszcze kilka hektarów poprawić na dwuliścienne...
wystawiłem na pole naczynie aż się w nim gotowało ,
Lubuskie !
Dziś 11 chowaczy w naczyniu
ja dzis pryskałem-w naczyniu rosół.poszedł chlorpiryfos i cypermetryna i bor przy okazji.na weekend reszta nawozu i skracanko
O kuźwa, trzeba opryskiwacz wyciągać.
Tak się tu dopytam.
Co wychodzi najtaniej jeżeli chodzi o perz ( nie pytam o glifosad )
I czy przy temperaturach poniżej 10 stopni będzie działać skutecznie...
czym pryskałeś muszę też coś podać
Tak się tu dopytam.
Co wychodzi najtaniej jeżeli chodzi o perz ( nie pytam o glifosad )
I czy przy temperaturach poniżej 10 stopni będzie działać skutecznie...
wal panterą nic tańszego nie ma i temp, co dzień do góry.
yokoslaw napisał/a:ja z robakiem poczekam chyba bo nie widać, jutro podejme decyzje, ale na pewno jade z odzywkami, dzisiaj pszenice dokrzewiałem.
czym pryskałeś muszę też coś podać
na pszenice 0,6 ccc+ 7 kg siarczanu magnezu
mój rzepak - stan na dzień 27.03.2017
https://images83.fotosik.pl/468/0ffe9420edd1568f.jpg
https://images83.fotosik.pl/468/c189f5da34af8f4d.jpg
- pod korzeń: obornik, 200 kg/ha polifoski
- siany poznaniakiem 2,8 kg/ha
- jesienią: tebukonazol, bor, siarczan magnezu, robak, chwasty
- wiosną: saletrosan 300kg/ha, saletra 34% 300kg/ha
na sobotę planuję pierwsze wiosenne opryski.
Ładny, widać też że na DŚ wiosna wcześniej przychodzi. Żona z bólem serca przywiozła mi właśnie preparaty na pierwszy oprysk. Na robala + nawóz dolistny + biostymulator, coś koło 60 zł/ha wyszło, na bor trochę za wcześnie, mnie uczą że musi mieć tak 20-25 cm. W tej chwili mamy burzę piaskową. Sąsiadowi sprzedałem wał gładki i owies na piachu nim przywałował
Czym różni się tebukonazol w środkach z oznaczeniem EC a SC ?
formulacją użytkową, teoretycznie sc jest mniej agresywna. ec może czasami przypalać
U mnie jest bardzo blisko ziemi ten rzepak. Dostał tebu na jesieni i w ogóle nie wyrósł w górę, to myślę że będę miał przez to nieco więcej czasu. Dam na samosiewy nieco mniejszą dawkę, żeby go nie dusiło. Jak myślicie jęczmień jary mógł przetrwać bo jest trochę samosiewów, ale nie zielony tylko żółtawy, ale jakby żywy.... Muszę jeszcze kilka hektarów poprawić na dwuliścienne...
u mnie przeżyła pszenica jara to i jęczmień tez może przetrzymał
Będziesz teraz poprawiał? Ja w przyszłym tygodniu ruszam, jak nie ogarnę swojego opryskiwacza, to biorę stary i będę znowu tłukł nowe ścieżki.... masakra w tym roku...
jesienią czesto mieszałem tebukonazol i na jedno liśćienne, to dlaczego nie teraz?
Panowie jutro dopiero dam rade wjechać w rzepak poprawić na chwasty. Rzepak u mnie dopiero zaczął się podnosić to myślę, że jeszcze nie jest aż tak za późno. Pytanie mam jedno. W tym artykule http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 953,2.html napisali, że można lontrel i perenal mieszać. Mam zamiennik lontrela i zastanawiam się czy nie można zamienić perenalu na jakiś inny tańszy graminicyd...?
I jeszcze jedno mam kilka pól rzepaku gdzie jest naprawdę słabo wyrośnięty i zastanawiam się czy jest sens dawać mu coś na przyhamowanie? W sumie powinno to zadziałać żeby więcej pędów bocznych wytworzył, ale dusić i tak już słaby rzepak?
BioFol Plex 0,7 l + 2,5 kg Fertina20 to dałem do oprysku na robala żeby dać mu kopa, te specyfiki i w takich dawkach zalecił mi mój doradca.
Strony Poprzednia 1 … 91 92 93 94 95 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo