ja też mogę pochwalić maszynę, silnik jest prosty nie przeraź się początkiem rozruchu bo kopci i pracuje nie regularnie, ale jak już się rozgrzeje to idzie bardzo bardzo ładnie, silnik to najlepsza cześć tej maszyny. mi wypala 32,5l na ha-nie mam pojęcia czy dużo czy mało, trzeba sobie powiedzieć że kukurydza byłą bycza-skrzynia od kombajnu. budowa jest prosta bez żadnych cudów. u sąsiada, paląc ćmiki jedząc i gadając z przerwami, z idiotą który nie umiał jechać obok sieczkarni, przerwą na kawę 7 ha za jeden dzień zeszłorocznej kukurydzy, spokojnie można być lepszym. Jeżeli chcesz sprawdzić maszynę to sprawdź:
ile jest noży w bębnie najlepiej 12-pełna obsada, czy nie są przypadkiem zupełnie tępe i jak wygląda stalnica(noże i stalnica to nie jest duża kasa można przymknąć oko, 30złx12)
można sprawdzić łożyska na bębnie siekącym
czy rozdzielacz nie przecieka (gumki w grene po 20 gr)
poruszaj tylnymi kołami, łożyska mogą okazać się zużyte
sprawdź stan łańcuchów napędzających wałki, będziesz wiedział czy miała co robić (łańcuchy jak od adapteru do polskiego gnojaka-tanie nie są)
pasowałoby sprawdzić też łożyska wałków ale tego raczej nie sprawdzisz bo się nie da
sprawdź pod bębnem czy wanna jest cała(200zł), czy nie ma wgniotów i pęknięć, albo wspawań
sprawdź stan pasów jest ich kilka i są ważne (te od napędu bębna 2x 700zł)
rzuć okiem na łańcuchy 3 i 2 rzędowe(po ~100zł) które są przy skrzyni posuwów i na zębatki je napędzające, zużyta zębatka jest aż pozaginana (50zł)
sprawdź czy działą mechanizm nawrotny, czy można wypluć masę, można to regulować ( nowe sprzęgło ~500zł)
sprawdź czy rura kierowania masy nie jest przetarta i czy obraca się w całym zakresie
silnik!!! odpalaj i patrz co się dzieje ale poczekaj aż się rozgrzeje silnik bo on ma taki charakter że kopci, po 10-15 minutach silnik zupełnie się uspokaja i pracuje równo wskazane jest aby dostał w doopę. Sprawdź wskaźniki temp i ciśnienia.
sprawdź czy są 3 prędkości połykania masy do gardzieli powinny być 3 zmieniasz dźwignią pod siedzeniem,
ile jest oleju w zbiorniku oleju hydraulicznego, brak wskazuje przeciek z uszczelki na pompie przykręconej do skrzyni posuwów do tej skrzyni właśnie i tam pewnie będzie nadmiar oleju, miałem ten problem (2 zł uszczelka)
sprawdź czy biegi wchodzą i czy działa przyśpieszacz. biegi powinny wchodzić bez dźwięcznie to nie bizon
opuszczanie hederu u mnie szarpie, i u wielu szarpie więc ten typ tak ma
jak sobie nią pojeździsz to popatrz na zwolnice czy czasami się tam olej nie pokazał-ja tam miałem sucho
heder do kuku tam masz same łańcuchy, koła zębate i łożyska
podbieracz, to samo plus palce
heder do żyta obowiązkowo targańce i takie duże koła zębate po bokach, one często są popękane.
pogrubione masz to co musi być bardzo dobre, reszta to, to co spotkałem albo naprawiałem i można się pobawić. silnik jest primo reszta to bajka.
Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]