341

Odp: SW 400 Leyland do ZT323

Poduchy nowe malowałem od 303,rame wyciełem i do środka wspawałem kontownik 7mm a na zewnącz wyklepąłem blache 4mm mymśle że wystarczy.

342

brawo Tomala + dla ciebie dobra robota , do świecy płomieniowej podłącz kabel spod deski rozdzielczej ta świeca puszcza paliwo pod wpływem temperatury,  powodzenia.
ps.silnik zwarty w kupie nie ? a kupie siła

343

oskar_r23 napisał/a:

sw 400 duzo pali i szybko siada, lepiej zalozyć silnik dafa mana lub renault ( z midliner ladnie pasuje), ja mam w 303 silnik z dafa 160km i juz 3 lata bez awari, skrzynia wytrzymuje sprzeglo tez

Bardzo chętnie zobaczyłbym tą przeróbkę .

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

344

troche powstawialem silnikow do 303 wiec przestancie chwalic sw 400, zaczalem od sw 400 bez turbo , potem do nastepnego wstawilem sw 400 turbo, ( pekl wal smile), za silnik dafa dalem 2000 zl , pasuje idealnie , jedna polowke gumy przykreca sie do kola zamachowego , nawet na otwory pasuje, jedyny problem to odsuniecie mostu o 10 cm ale da sie zrobic, popma do wspomaganioa .oryginalna spokojnie daje rade tylko trzeba osobny obieg zrobic zeby na lepszym oleju chodzila, 160 km ktore sie czuje , a nie niby 150km w sw 400 a jechac nie ma czym, . Sw 400 to stara konstrukcja , jak ktos juz chce sw 400 to radze poszukac silnik z dafa 1400 lub 1700 , to tez leyland, obudowa kola zamachowego i kolo pasuje  z sw 400 smile , pompa wtryski boscha co samo mowi za siebie , te silniki byly z turbo i bez . mialem taki z turbo w ifie w50 i palil mniej o 5 litrow na 100km od sw 400, a przy okazji zero dymu z wydechu

345

teraz montuje do 303 silnik z renault midliner z turbina ( 140km) , dalem za niego 1200zl):) . bez problemu pali na biodieslu przy -10, chlodnice oleju ma fabryczna przy bloku, juz jezdzi , wkrotce skoncze , jak ktos ma jakies pytania lub chce zdjecia to prosze pytac przez maila oskar23@onet.eu,  a silniik dafa to z tego co pamietam dnt 620,

346

no to pokazuj zdęcia smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

347

Dawaj zdjęcia, bo tu każdy chce zobaczyć smile Chociaz na tyle przekładek to może załóż nowy wątek big_smile

348

Silniki Ifa nie sa dobre?

349

Ja mam 4vd i nie zamieniłbym go na żaden inny , tylko ciekawi mnie połączenie tych silników z resztą traktora.

350

Ja  4vd zamienił bym na 6vd smile sw 400 bym nie wstawił od df  bym chciał wstawić smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

351

kolega oskar coś się wkurwił na sw i to w święta ? ja też się huj...... czułem ,coś mataczy z tym dafem ,koło od sw do dafa ale jakie koło od jakiego typu ? a jak koło to i wał  morze nie wie że daf to leyland  a ifa to stary man ??

352 Ostatnio edytowany przez Fenol (2011-12-27 21:28:35)

ifa to stary man? eeej Janek to chyba za duże uproszczenie...

poulm napisał/a:

Silniki Ifa nie sa dobre?

Są dobre tylko niektórym się bardzo nudzi wink

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

353

Jano ma rację ifa to man.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

354

nie tylko ale kamaz to stare volvo

355

Wśród wszystkich silników IFY, tylko jeden jest praktycznie silnikiem MAN'a i to na pewno nie 4VD.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

356

bo to ostatnia szóstka z L60 z osobnymi głowicami?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

357

(ruskie ukradli anglikom auto i zrobili Pabiede potem wołge a nasi wymyślili warszawę )
widziałem oryginalne kolektory,turbo +rurki smarowania w 4vd pasują od mana a nie od pabiedy ?

358 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2011-12-28 00:45:47)

Zgadza się Fenol smile

Wiele rzeczy w silnikach jest znormalizowanych i w związku z tym, sporo rzeczy od jednych silników pasuje do innych, a czasem są podobne albo i takie same, zwłaszcza w silnikach z dawniejszych czasów.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

359

ale daf to iryginalny leyland, a nie polski na licencji, lepsze materialy, wiem bo mialem dwa takie  ( daf 1400 lub 1700), kolo zamachowe pasuje z obudowa sprzegla, dowolny zestaw , z autosana , z bizona z ł200 pasuje, blok podobny ale osprzet calkiem inny, kupilem wtryski i pompe z takiego dafa i zalozylem do sw 400 turbo , duzo lepsza praca , cisnienie doladowania steruje pompą ,

360

nie chce sie sprzeczac ale przerobilem juz ten temat i wiem swoje