Temat: OWIES ZAMIAST WĘGIEL

W tym roku nie sprzedałem ani tony owsa.Mam go nie wiele ok 10 ton.Pale niw w centralnym no i wychodze na tym do przodu.Do czego to doszło żeby zbożami w piecach palić u nas za owies na skupie płacą 180 zł a tona węgla 600 zł.Średnio trzeba 2 tony owsa na tonę węgla rachunek jest prosty.

2

Odp: OWIES ZAMIAST WĘGIEL

słyszałem o tym w faktach dobre jak nei ma ceny to jest ciepło

Sprzedam U-4514

3

U nas na wiosce na sali mamy taki piec z podajnikiem wlasnie na owies i sprawuje sie idealnie. Czytałem gdzies ze na domek jednorodzinny ok.140m2 potrzeba okolo 10 ton owsa na sezon grzewczy ale nie wiem ile w tym prawdy bo nigdy tego nie sprawdzilem.

Szczyt głupoty-tarcza antyrakietowa....

4

Węgiel po 600 zł !!!!! gdzie ty mieszkasz ? u mnie 780 zł

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

5

u mnie po 650  woj Lubelsie

Sprzedam U-4514

6

Pamiętacie w zeszłym roku pisaliśmy o paleniu zbożem widać że tematem zainteresował się cały kraj już na poważnie myślę że jak zboże tanie to można sporo zdjąć z rynku a firmy kupujące nie będą dołować cen.

7

U mnie węgiel po 860 - kostka I gat. :uuuu:
Łapię właśnie grzejnik - gorący smile przyniosłem dwa wiaderka zboża, zasypałem piec i mam cieplutko smile
Nie mam też wyrzutów sumienia, że zboże w ogień, bo te wyrzuty powinni mieć ci którzy do takiego stanu rzeczy doprowadzili :gun::gun::gun::gun::gun::gun::gun:

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

8

Słyszałemże już nawet elektrociepłownie palą zbożami

9

Ceny węgla nie interesują mnie od 2 lat bo palę spłatkowanym zbożem polecam wszystkim.

10

Spłatkowanym tzn. puszczasz przez gniotownik? Przecież owies doskonale się spala w całości myśle,że spłatkowane zboże szybciej się spali i nie odda tej temperatury być może się myle ale zauważyłem jak spala się owies i podobnie jak z miałem tworzy się skorupa która powoli się żarzy wytwarzając gazy które utrzymują temperature w piecu

11

w żniwa jedna z największych firm w polsce skupująca jęczmień browarny (mająca duże zapasy słodu z poprzedniego roku) przymierzała się do skupu jęczmienia na cele opałowe.

12

Chłopaki ja spalm jęczmień wymieszny 50- 50 z miałem mam miałowca z podajnikiem tłokowym piekna spraw zasyb przy takiej pogodzie jak teraz to raz na 4 dni.
U nas cena miału to 450 do 490 zł.

13 Ostatnio edytowany przez 323piotrek323 (2009-10-05 16:16:28)

u dziadkow na miale jedziemy to tona po 470  a w  Chełmie to grzejniki jeszcze zimne  niby jutro zaczynaja grzac     człowiek marznie a te gno@@ siedza  :)pozdrawiam koledzy :crez::smiley:

Sprzedam U-4514

14

ja z dwa lub trzy lata wstecz to spaliłem 2t żyta (było u nas wtedy po 15zł) a dziś owies w piec idzie. Ale zastanawiam sie nad kupnem palnika, przynajniej mniej kłopotliwe podawanie

15 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2009-10-16 19:18:45)

Panowie idąc z postępem  sypię do pieca owies. Mam zwykły piec bez podajnika. i zastanawiam się jak go ustawić by wyciągnąć z owsa jak najwięcej.

to strona do mojego pieca http://www.kotlyco.pl/ukn,,UKN,566dfe8e … 1c092.html
piec uniwersalny można palić wszystkim rozpalać od góry i z dołu.
Ja rozpalam od góry. Wiadro owsa około10 kg i kilka obrzynków na rozpałkę
wystarcza na 4 - 6 godz  dom  110 m kw bez izolacji cegła ( może po dopłatach coś przykleje do ściany) Piec jest ustawiony na 50 stopni przedmuch co 1 min 5 sekund
Nie wiem czemu ale ściany wyglądają jakby były w stanie ciekłym pokrywa je taka czarna maź, czemu? Jutro wyczyszczę piec i podniosę temperaturę do 60 stopni

16

Krzychu jak możesz to rzuć jeszcze okiem czy ci coś w kominie nie nacieka bo rop...komin

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

17

Krzysiek napisał/a:

Panowie idąc z postępem  sypię do pieca owies. Mam zwykły piec bez podajnika. i zastanawiam się jak go ustawić by wyciągnąć z owsa jak najwięcej.

to strona do mojego pieca http://www.kotlyco.pl/ukn,,UKN,566dfe8e … 1c092.html
piec uniwersalny można palić wszystkim rozpalać od góry i z dołu.
Ja rozpalam od góry. Wiadro owsa około10 kg i kilka obrzynków na rozpałkę
wystarcza na 4 - 6 godz  dom  110 m kw bez izolacji cegła ( może po dopłatach coś przykleje do ściany) Piec jest ustawiony na 50 stopni przedmuch co 1 min 5 sekund
Nie wiem czemu ale ściany wyglądają jakby były w stanie ciekłym pokrywa je taka czarna maź, czemu? Jutro wyczyszczę piec i podniosę temperaturę do 60 stopni

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

18

Przepraszam, że nie ogarnąłem jeszcze funkcji edytuj.
Jeżeli chodzi o tę czarną maź to znaczy, że masz za niską temperatuę na piecu przy dość wysokiej wilgotności paliwa. Wiem to z własnego doświadczenia. U mnie dochodziło do tego, że z pieca i ze skraplacza czrna maź ciekla ciurkiem. Pomogło podniesienie temperatury na sterowniku o 20 stopni pana Celsjuża to jest do ok 70-75 st.:love:

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

19

Ja mam piec firmy Seko dolnego spalania bez podajnika jest tylko dmuchawa od dołu,która jest sterowana programatorem.Zauważyłem,że paląc owies zawsze piec i komin szybciej się "zapycha",nawet przy większej nastawionej temperaturze.Owies zanim się rozpali i zacznie wytwarzać temperature strasznie kopci i ten pierwszy dym smoli piec i komin ale wystarczy regularnie czyścić komin ja to robie raz na dwa miesiące i jest ok

20

MAREPKE- jeśli bym nastawił piec na 70 stopni to musiałbym wszystkie okna pootwierać u mnie 60 to max na noc nastawiam na 40 dom mam piętrowy prawie 200 m cegła bez izolacji nie myśle ocieplać bo ściany muszą oddychać