Temat: rozdrabniacz do gałęzi

Witam chcę kupić sobie takie urządzenie mam około 1 ha porzeczek 20 ar sadu no i co jakiś czas mam stertę  około 40 m3 gałęzi od 1 cm do 4 cm czym to porąbać?  nie chcę kupić g... które będzie to mieliło tydzień albo 2 a potem się rozpadnie z drugiej strony nie mam ochoty wywalić 3tys na spalinówkę. może ktoś ma jakieś doświadczenie albo samoróbkę?

2

Odp: rozdrabniacz do gałęzi

Wpisz w Google  ksm trading to firma w Nowogardzie  tam produkują takie cuda

3

Na stronie Ekonstruktor pl. jest opisany rębak do gałęzi napędzany od wałka WOM
według konstruktora koszt wykonania tej maszyny waha się w granicach 1000 zł.
Mój sąsiad zrobił sobie coś takiego i bardzo chwali ponoć rębie gałęzie o średnicy do 8mm.
i jest bardzo wydajne.
Sam nosze się z zamiarem budowy takiego rębaka ,tym bardziej że kompletną dokumentacje
rysunki techniczne z wymiarami i plan montażu można pobrać z tej strony za darmo.

4

ja też mam z 20 przyczep od wierzby no rużne i nie wiem co z tym robić już

5

macie jakiś pomysł albo znacie kogoś z okolic konina kto chce wziąść za darmo

6

ja mam z pare hektarow rokieciny na lakach torfowych i tez bym to chetnie porabal jakims rebakiem

Fortschritt zt 423 a razy 2

7

Zrobcie sobie rebak z sieczkarni toporowej do kukrydzy np.Z-305 .Ja mam tak zrobiony i tne galezie o srednicy 10-12cm.

8

coś w niej przerabiałeś ??? jutro jadę do kolesia się spytać za ile by opylił bo chce na złom wywieść taką sieczkarnię ...

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

9

Wymontowalem lancuch z podajnika zamontowalem wlot zblachy i na pierwszym walku zamontowalem grubsze ostre plaskowniki mocniejsze sprezyny.Orginalnie jest 8 nozy ja zostawilem 2 w celu ciecia grubszych kawalkow .Masz pytania zadzwon to ci pomoge  TEL . 604597701 Czynny cala dobe.

10

andrew  to  jak chce wywieźc na złom to kup   po tyle  ile  na skupie  i tyle ... czyli ile waży tyle jest warta

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

11

Mam rozdrabniacz i na polu rozpiep na drobne

12

Też mam 305 zostawiłem tylko dwa noże i nic więcej nie przerabiałem a wióry robi ładne

13

Oglądałem parę dni temu taki rębak na mf 255 i jak sądziłem że rozwali tym ciągnik tak byłem zaskoczony jak sobie radził, nie jest to takie straszne obciążenie dla ciągnika, gałązki 5cm łykało bez przyduszania fergusona.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

14

Z sieczkarniom Z-305 na2 nozach w galeziach 5-10cm Ursus c 330 daje spokojnie sobie rade na 1400-1500 obrotow.

15

nie chce ktoś gałęzi mam z 15 przyczep takich autosanowskich okolice tuliszkowa /wielkopolska bo inaczej bede musiał je puścić z dymem choć nie wiem czy to legalne

16

http://www.youtube.com/watch?v=PFyoPWYdi2E
http://www.youtube.com/watch?v=RF8tfkIe6ZQ
Chciałbym zrobić sobie taki rębak, jak w linkach. Potrzebuję tylko kilku porad. Ogólnie konstrukcja jest bardzo prosta, tylko nie wszystko idzie zrobić domowymi sposobami. Planuję zakupić dwa wałki od heblarki, każdy na 3noże. Wstawiłbym wyższe noże tak żeby cięło kawałki do8 może 10 cm. Tryby takie jak gdzieś na złomie znajdę. Tylko zakup wałków to jest największy koszt.Macie jakieś pomysły żeby zrobić samemu wałki z nożami ?
Prostrzą konstukcją jest rębak na drobną zrębkę, ale mi zależy na większych kawałkach.

17

zobacz sobie urban tr90 lub tr110. Wałki od heblarki są za słabe. Trzeba je dotoczyć z dobrego materiału. Noże też muszą mieć odpowiednią grubość w heblarce są ok. 6mm, a to za mało.

Ja mam skompletowane już łożyska i koła zębate, ale szukam taniego materiału na wałki. Noże chyba zamówię sobie z allegro z hardoxa. Kolega miał w rębaku z resora 9mm to mówił że za słabe...

18

Wow to już 9mm nie mało. Myślałem żeby noże też dorobić grubsze, bo widziałem wałki z regulacją że można dużo grubsze noże włożyć. Właśnie z wałkami jest największy problem, reszta już jakoś podpasuję.

19

Najlepsza sieczkarnia rzędowa do kukurydzy... smile Ja ciąłem Claasem Maisprintz szło bardzo ładnie...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

20

ja tez tne sieczkarnia do qq ale to tnie na drobno a Grzegorz chciał zeby na grubo mu cięło

Rolnik z powołania:-)