Nie będe gorszy i też podziele sie z Wami swoimi osiągnięciami w naprawach nie tylko maszyn rolniczych, ale przyznać musze, że podobnie jak przedmówcy, na poczciwych naszych ursusach 355, 4011, 385, w młodym wieku, jeszcze będąc uczniem podstawówki, poznałem, co to mechanika, zasady weryfikacji, oraz naprawy maszyn i urządzeń, oraz ich obsługa, a mając 13 lat rozpocząłem kariere kombajnisty na Vistuli, nie wspominając o "wygibach" na 355 podczas podjeżdżania przy zwożeniu siana, czy słomy, w wieku 6 lat.
Tak więc to czego sie nauczyłem procentuje do dziś podczas napraw nie tylko ursusów, MTZów, Fortschrittów, ale również zaawansowanych technologicznie pojazdów typu: BMW 525- kapitalka silnika 2.5i 24V, po zdeżeniu 12 zaworów z tłokami, wymiana sprzęgła i naprawa skrzyni biegów, wstecznego biegu; Opel Senator 3.0i- góra silnika, czyli wymiana pierścieni, regeneracja głowicy, wymiana zaworów, uszczelniaczy i naprawa klimy, to samo w Oplu Omedze 2.0i, pozatym wymiana instalacji elektrycznej w komorze silnika; następnie Saab 95 2.3i turbo 270 KM- całe zawieszenie, wspomaganie ukł kier, cały wydech, przekładka kokpitu w kabinie wraz z licznikami i sterowalnią, akyualnie robie kapitalny remont silnika w Chevrolecie Metro, czyli amerykańskiej wersji suzuki swift, oraz zaczynam robić najnowszy nabytek- Forda Taurusa 3.0i V6 z 1996 r. wersja USA, coś szwankuje automatyczna skrzynia, silnik wchodzi max do 5 tys obr, a powinien do 7 tys, coś z przekaźnikiem podciśnieniowym, no i takie tam pierdoły typu nieszczelny cylinderek hamulcowy, brak ABSu, itp. O podstawowych naprawach, typu wymiana klocków ham, tarcz, olejów, filtrów, nie wspominam, bo to zbyt banalne, ale takie grzebanie w sercu takiej rakiety jak Chevrolet Camaro 5.2 V8, czy BMW 750i, to nioelada podnieta i satysfakcja z odpalenia po naprawie, po przekręceniu kluczyka. Nie powiem, że znam sie na wszystkim, bo to niemożliwe, ale jak czegoś nie wiem, szukam odpowiedzi lub rady, gdzie tylko sie da, żeby móc naprawić co nawalone, a i przy okazji jakiś grosz przy tym zarobić.
tel: 605107385 czynny non stopZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta