jurek4 napisał/a:Sławek uważasz ze silnik leylanda jest jednym słowem do bani to dlaczego go dalej produkją i zakładają do nowych ciągników? a ifa taka dobra i nikt nie chce jej ani w ciągnikach ani w samochodach nawet MDW zmieniło silnik? Mojm zdaniem jak był by dobry to sam by się obronił i upadek DDR by mu nie przeszkodził !
Zdumiewasz mnie Jurku!
Leylanda zakładają do nowych ciągników dlatego właśnie, że go produkują. Sam sobie na to pytanie odpowiedziałeś. IFA, to nie same silniki, tylko cały koncern. Mnóstwo różnych pojazdów, maszyn i silników eksportowanych na cały świat. Czemu tak potoczyły się jej losy? Na pewno nie z powodu złych silników. Wiesz może jak stała kiedyś Polska motoryzacja i czemu tak to wszystko poupadało? Też nie z powodu złej jakości i braku nowoczesności. Niestety Jurku, nie tylko rynek decyduje o tym kto przetrwa. Mocno też się mylisz, twierdząc że nikt nie chce tych silników, wręcz przeciwnie, coraz więcej ludzi do nich wraca.
Na złą opinię o silnikach IFY, tych o których tu mowa, wpłynęła głównie niewiedza użytkowników i mechaników, którzy za ich remonty zabierali się nie mając pojęcia o tych naprawach. Po takich remontach/naprawach silnik nieraz nawet i pół godziny nie pociągnie. Nieraz, przypadkiem, pochodzi dłużej, nawet kilka lat, ale wtedy nieźle da on w kość właścicielowi i wtedy takie opinie jak Twoja, idą w świat. Najlepszym tego przykładem jest kolega bogdanwilk1956 -
bogdanwilk1956 napisał/a:...mi padly 2 forsze jeden wywalil kopyto drugi kupilem od handlarza z Iwin niby po remoncie wytrzymal 1 dzien i padl od tego czasu dostalem IFOwstretu ...
Druga sprawa to to, jak ludzie traktują te silniki, co w nie leją i czym je zalewają. Mało który silnik wytrzyma tyle co ten, ale w końcu i on musi powiedzieć dość.
www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl - Raj dla stóp
Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal
Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.
Piszę poprawnie po polsku.