Odp: Dopłaty
Od kilku osób słyszałem że odpuszczają dopłaty i nadal będą siać tylko kukurydzę i orać na zimę
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dopłaty
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Od kilku osób słyszałem że odpuszczają dopłaty i nadal będą siać tylko kukurydzę i orać na zimę
androl napisał/a:Znam takich którzy w pierwszym naborze nie składali wniosków o dopłaty bezpośrednie. Mieli też ubaw ze składających, "dadzą wam ale po łbach" nabijali się. Jeden z nich to do dziś dostaje po łbie ale od żony.
Z kolei u mnie sąsiedzi byli zachłanni i w pierwszych latach gdy były dopłaty za łąki na GO płacili mniej niż za TUZ. Wiekszosć poskładała więc jako tuz. Ci co wcześniej zrezygnowali z hodowli łąki pokasowali. Ci co poźniej dostali nakaz przywrócenia TUZ. We wsi zostały dwa gospodarstwa gdzie zwierząt brak a łąki utrzymywać trzeba bo komisja Europejska rękami ARiMR nie pozwala na zmniejszenie liczby hektarów tuz.
U mnie w okolicy wielu w ostatnich kilku latach dużo tuz-ów polikwidowała i teraz sieją tam zboża. Tzn, że mogą dostać prikaz przywrócenia tuza na tych gruntach ?
Jeśli nie jest to tuz cenny przyrodniczo ani na obszarze natura 2000 to można przekształcić.
Lecz jeśli dla całego kraju ilość tuz spadnie poniżej 5% to komisja nakazuje przywrócenie. I agencie sprawdza kto musi przywrocić. Będą brali pod uagę chyba stan z 2015 roku. Raczej w pierwszej kolejności pismo od kierownika ARiMR dostaną Ci którzy w ostatnim czasie zaorali.
Jak ktoś ma hodowlę to nie jest problem Zaorze trawę zasieje w mieszance z innymi gatunkami u znów można powiedzieć że jest TUZ. Gorzej jak bydła lub koni brak.
Chłopaki jesteście już zdecydowani na jakiś konkretny plan jeśli chodzi o dopłaty?
W tym roku to jak się uda, bo już od dawna wszystko zaplanowane. Na przyszły rok jest kilka pomysłów ale diabeł tkwi w szczegółach a jeszcze nie ma rozporządzenia
Czekam na szczegóły....
Na pewno zaraz po 15 III nie będę składał, raczej jak w poprzednich latach pod koniec terminu. Prawdopodobnie będzie też wydłużony, będę mądrzejszy o doświadczenia wcześniej składających.
Jeżeli chodzi o ekoschematy, gospodarujący na dobrych glebach będą mieli dużo większy wybór.
Ja widzę dwie drogi albo uprawiać rośliny albo uprawiać dopłaty. Z samych dopłat bez zwierzaków można dostać 3500zł/ha a jeszcze można plon zebrać
Pajej rozwiń ten plan na 3500.
Też jestem ciekaw jak te 3500 wyciągnąć?
Ekologia?
Ekologia 1500 czy 1600 plus rolno środowiskowe zachowawcze odmiany czy jakoś tak czyli żyto krzyca, nostrzyk, płaskurka idp. Za to jest 1400. Do tego jakieś ekoschematy np. Poplony. I podstawowa i trochę się uzbiera
Jeśli ze sprzedaży tego co urośnie wystarczy na uprawę to w miarę ok, jeśli nie to lipa.
Ile na uprawę pójdzie 1000 zł? To i tak ponad 2 do przodu. Mało? Ja się boje czy nie dołożę do upraw w tym roku, bo ceny nie ma i nie będzie a koszty wysokie.
Kontrakty na kukurydzę mokrą z tegorocznych żniw 450 zł czyli dużo poniżej kosztów produkcji
No no miododajne itd itd już prościej w ekologi...to wszystko po to by nie dać dopłat....następny wal.....
Ekologia z miododajnymi nie da się połączyć
Jacek skąd masz te wiadomości o cenie kukurydzy? U mnie nie ma się kogo zapytać. Każdy boi się cokolwiek powiedzieć.
Kolega gdzieś wydzwinił
Jak u was z zaliczkami? Dostał ktoś? Ile %?
Dostałem. ile procent nie wiem ale w tamtym roku było 8500 a w tym jest 6300
ONW .dostalem
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dopłaty
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo