61 Ostatnio edytowany przez zorak (2010-12-11 23:11:00)

Odp: Zetor Proxima

Na którą wartość patrzeć w zetorze określając moc: wg DIN czy wg ISO ?? Proxa 85 wg DIN ma 82 KM a wg ISO 90 KM.
Czy proxa 85 podołała by mojemu zestawowi http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/im … poznaniak/ ?? z podniesieniem i uciągiem to raczej tak ale jak by było ze stabilnością ?? i ogólnie czy nie za duży zestaw do takiego traktorka?

gg 5118068

62 Ostatnio edytowany przez blazej1694 (2010-12-12 11:53:00)

zorak napisał/a:

Na którą wartość patrzeć w zetorze określając moc: wg DIN czy wg ISO ?? Proxa 85 wg DIN ma 82 KM a wg ISO 90 KM.
Czy proxa 85 podołała by mojemu zestawowi http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/im … poznaniak/ ?? z podniesieniem i uciągiem to raczej tak ale jak by było ze stabilnością ?? i ogólnie czy nie za duży zestaw do takiego traktorka?

Z podniesieniem nie będzie miała problemów ale może trochę przód podrywać. A z uciągiem to też zależy na pewno nie pojedziesz zbyt szybko i głęboko każdą górkę będziesz odczuwać . Ale zestaw w sam raz . A tak wiesz może ile ten zestaw waży bez zasypu?

63

blazej1694 napisał/a:

A tak wiesz może ile ten zestaw waży bez zasypu?

ok 1600 kg

gg 5118068

64

zorak napisał/a:
blazej1694 napisał/a:

A tak wiesz może ile ten zestaw waży bez zasypu?

ok 1600 kg

Poradzi sobie bo ten zestaw do ciężkich nie należy ale trochę przód będzie rzucać ja jak jadę po polskich jak ser szwajcarskich drogach to nawet mojego zetora potrafi trochę podrzucić. Ale mój zestaw tak jak kiedys pisałem bez zasypu ok 2 ton + 500 kg zasypu.

65

zorak napisał/a:

Patrz zawsze na tą najmniejszą, bo ona będzie najbliższa prawdy smile
link tutaj trochę jest rozpisane o normach.

66

Ta druga wartosć jak się nie mylę jest chyba na wałek WOM

67

Dario napisał/a:
zorak napisał/a:

Patrz zawsze na tą najmniejszą, bo ona będzie najbliższa prawdy smile
link tutaj trochę jest rozpisane o normach.

! o kuchwa, wiedziałem że to pole do manewru ale nie aż takie. ciekawe jak wg jakiej normy zetor podaje moc maszyny a wg jakiej JD.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

68

zorak napisał/a:

Ja mam identyczny zestaw. Pożyczam go koledze i on go ciąga z Proximą 105. Nie ma najmniejszych problemów ani z podnoszeniem, ani z uciągiem, ani ze stabilnością. Radzi sobie lepiej niż moja Kubota.

69

czy biorąc szersze opony opłaca się brać obciążniki na tylne koła ?? Co prawda ciągnik będzie miał TURa ale i tak trzeba będzie wozić przeciwwagę więc czy jest sens dociążać koła ?

gg 5118068

70

No pewnie że jest większa masa = większy uciąg

71

Jeśli zdecydujesz się na obciążniki to nie kupuj "oryginalnych". Najdroższy złom na świecie. Na allegro znajdziesz oferty tańszych obciążników.

72 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-04-15 08:04:31)

blazej1694 napisał/a:

No pewnie że jest większa masa = większy uciąg

jeśli ciągnik pracuje przy orce, uprawie, .... ale gdy głównie będzie pracował na użytkach zielonych, przy rozsiewaczu ??

gg 5118068

73

Na łąki to wiadomo im szersze koła tym lepiej jak byś brał bez obciążników to nic by się nie stało bo na łące byś tak nie wpadał a jakie te opony mają rozmiar>?

74

w oryginale 11,2-24 przód i 16,9-30 tył ale będę pytał o opcję czyli 12,4-24 i 18,4-30. Co prawda temat pociągnąłem w proximie ale sprawa ma się innej marki. Jutro jadę ustalać końcową cenę i mam nadzieję że się dogadam z dilerem.

gg 5118068

75

To czyli teraz jaki ciągnik bierzesz?

76

Decyduję się na Farmtraca 675DT, czy słusznie ?? czas pokaże. Dziś byłem u dilera i miałem okazję porównać proxe i farmtraca bo akurat oba były na placu. Różnica w cenie (ciągnik + tur + osprzęt) to 16 tyś ale na czymś musieli oszczędzić aby ciągnik był tańszy i te braki widać - nie rażące ale są. Największym plusem jakim farmtrac bije zetora jest promień skrętu a to dość ważne. Jak już będzie na gospodarstwie i zrobię ze 100 godzin to zapewne będzie można coś więcej powiedzieć - oby na plus.

gg 5118068

77

Jeśli to nie jest tajemnicą to ile za cały ciągnik z osprzętem zapłacisz.?

78

jak tajemnica: ciągnik z szerszymi kapciami, tur ł-104 +amortyzator + łyżka + krokodyl = 137 tyś ale mam zamiar jutro jeszcze urwać ok 2 tyś.

gg 5118068

79 Ostatnio edytowany przez maksx (2011-04-17 16:46:20)

A nad chińskim traktorem z polmotu się zastanawiałeś? http://supertraktor.pl/ No i to okno w dachu....

80

Do nie najgorszych zalicza się też pronar.