Temat: Garaż

Witam! Chciałbym poruszyć temat budowlany. Ostatnio na allegro znalazłem sporo ofert garaży-blaszaków w różnych rozmiarach. Co ciekawe ich ceny są dość interesujące (zważywszy że na gospodarce miejsca zadaszonego nigdy za wiele). Ceny zaczynają się od ok 800 zł za garaż 2x3 (np jako pomieszczenie na środki ochrony roślin bądź składzik http://allegro.pl/item941823453_garaze_ … sztyn.html ) do 3.000 zł za garaż 6x6m dwustanowiskowy http://allegro.pl/item937627507_garaze_ … sztyn.html ).

Mam jednak pytanie do tych co ten temat może przerabiali. Chodzi mi głównie o pozwolenie na budowę. Mam akurat kontakt z firmą projektową (moja kobita tam pracuje) jak również budowlańcami. Wg teorii z ustępu 2 artykułu 29 Ustawie o Prawie Budowlanym:
Obiekty nie wymagajace pozwolenia na budowę:
- Wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500m2 powierzchni działki.

natomiast po rozmowie z budowlańcem on powiedział mi że to dotyczy tylko konstrukcji które posiadają fundamenty... natomiast jeśli zrobię wylewkę (płytę) betonową i przymocuję ten garaż przy pomocy kotw to rozmiar już nie ma znaczenia. Czyli mówiąc wprost wg nich nie wymaga pozwolenia konstrukcja która nie jest na stale przymocowana do gruntu. W sumie dodatkowym atutem w razie kontroli jest możliwość odkręcenia i przestawienia garażu bądź jego szybkiego demontażu (i poinformowania ich że się nie wiedziało i że jak najszybciej złoży się wniosek).

Co wy na ten temat sądzicie? Miał ktoś z tym do czynienia i wie coś na ten temat? Czekam na wszelkie pomocne opinie wink

2

Odp: Garaż

sasiad za samowole budowlaną dostałby 50 000 zł kary ale znalazł papier który go ich interesował i za parę zł zalegalizował budowę. maxi upewnij się na 110% po co w kłopoty wpadać.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

3

Mam garasz blaszak i zaczym go postawiłem byłem u mnie w gminie. Pani wyciągneła przepisy i powiedzała że prawo bubowlane zezwala na postawienie takiego budynku pez pozwolenia, tylko żeby nie przekraczał bodajże 75m2. Ale to było w 2008 roku może coś sie zmieniło od tamtego czasu.

4

Co do pozwolenia to nie musisz go miec jeśli masz normalnych sąsiadów.
Jak masz cień wątpliwości idź do urzędu pogadaj. Generalnie na blaszaka przykręconego do betonu na kołki rozporowe nie musisz mieć pozwolenia.
Kolega kupwał taki garaż poszedł do urzędu chłop za biurkiem podrapał się po łysej pale i powiedział mu żeby mu d... nie zawracać ;-). ni o mój kolega postawił kupił blaszaka..... był zadowolony
Z kolei mój pracownik kupował w zeszłym roku płacił 1600 zł  corsa się mieści przywieźli byli punktualnie złożyli kasę wzieli  pojechali...... Darek popatrzył podrapał się poszedł do sklepu kupił blachowkręty i skręcał przez pół dnia.......
Są garaże i garaże.
Mozna kupić garaz z blachy i BLACHY
Garaż kosztuje 1400 zł a dobra blacha ocynk na zbudowanie takiego garażu kosztuje 1000 zł a gdzie stal? gdzie robota? kupują bardzo tanio blachę  tylko dlaczego jest taka tania?
gdyby ktoś chciał kupowac blachę to polecam
http://www.allegro.pl/item945330193_bla … kowan.html
kupowałem u nich  często sprzedają końcówki produkcji..... kupiłem u nich po 2 zł za kilogram blachy t 35 standardowe arkusze tylko w różnych kolorach wziołem tyle ile mieli
1, 5t będzie na warsztat i wiatę na kombajn. Blacha zza zachodniej granicy widać po nadrukach na powierzchni blachy wszystko w grubości 0,7 0,8 1,0mm

5

ja osobiście bym nie bawił sie w takie garaże doczego taki garaż na gospodarstwie? ciągnikiem nie wjedzesz ani kombajnem. na żaden warsztat też nie pasuje. ja mam zadaszenia pod maszyny około 290m.kwadratowych . i jeszcze heder u znajomego stoi. lepiej zainwestować w jakąś wiate ale min. 15x20 to już coś w takej wiacie zdziałasz

6

Zależy kto co i do czego potrzebuje. Ja potrzebuję taki garaż i po przemyśleniu sprawy postawię go sobie sam. Skoro pozwolenia nie trzeba to jedynym problemem teraz zostaje KASA.

7

Widzisz ja na warsztat mam starą stodołę w której oprócz zboża mam wszystko przygotowane. Sam elektrykę poprowadziłem (mam uprawnienia SEP na kat E), oświetlenie, zabezpieczenia itp wszystko jest. Stodoła wiekowa ale ma podzadzkę betonową i osłony przy spawarce, szlifierce itd. Ciągniki tam robie chociaż zimą muszę przyznać ręcę marzną.

Natomiast brakuje mi czegoś by w zadaszeniu autka stały. Wiem że zimą ogrzewane garaże to kiepski pomysł (sól w zawieszeniu po rozgrzaniu robi swoje), a że autek mi się narobiło (w sumie 5 szt stoi pod domem) to i jakiś byle jaki blaszak by się przydał. W lato grilla, kosiarkę schować a zimą autka przed opadem różnorakim.

Wymagań jakościowych nie mam bo zależy mi tylko na zadaszeniu no i.. żeby nie odleciał przy dobrym wietrze wink

8

tomekzalek napisał/a:

Zależy kto co i do czego potrzebuje. Ja potrzebuję taki garaż i po przemyśleniu sprawy postawię go sobie sam. Skoro pozwolenia nie trzeba to jedynym problemem teraz zostaje KASA.

9

Panowie moze ktos z was jest bardzej obyty z tematem, chce przedłużyc stodołe o 8m, wiec dostawka bedzie miała 8x9. Czy drogie jest pozwolenie i plan? Po prostu o0bliczam koszty budowy.

10

Właśnie jestem na etapie pozwolenia na rozbudowę domu ,i tak warunki zabudowy oraz pozwolenie za darmo ,projekt z planem zagospodarowania  4000.zł mapa do celów projektowych 550 i to tyle a w trakcie budowy trzeba doliczyć kierownika budowy i wytyczenie oraz pomiar po wykonawczy przez geodetów .A najdroższy jest czas ,ja zacząłem 14 maja a już od tygodnia papiery są w starostwie i jak dobrze pójdzie to na koniec czerwca będzie pozwolenie .