Odp: Podajnik zbożowy i kłosowy E-512
dziękować, wiemy już więcej.
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » podajniki i zbiornik na ziarno » Podajnik zbożowy i kłosowy E-512
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dziękować, wiemy już więcej.
Wczoraj założyliśmy nowy łańcuch. Kupiłem od bizona za 300 zł 36 łopatek wystarczyło zmniejszyć wysokość gum i pasuje bez problemu
też obciołem łopatki i jakoś nie mogłem go włożyć, blokował się u góry
witam mam takie pytanie dlaczego duzo zboza idzie podajnikiem klosowym czym to moze byc spowodowane? moze za mocno skrecony jest na mlocarni?
A jak ustawiasz sito żaluzjowe?
wina jest po stronie ustawień sit
tzn trzeba zmiejszyc otwory ich?
na pewno musisz przymknąć końcowe sito bo z końcowego sita jak masz mocno otwarte to idzie przenośnikiem kłosowym na bęben,a jak masz w zbiorniku czyste zboże
no mocno czyste jest bez zadnego klosu tylko mocno duzo ziarna idzie podajnikiem klosowym ;/
według mnie to masz pierwsze sito przymknięte za mocno i zboże które nie przeleci przez pierwsze idzie na końcowe a wtedy wiadomo wraca kłosowym albo musisz wolniej jeżdzić bo kombajn jest w stanie więcej przerobić niż odczyścić
no mocno czyste jest bez zadnego klosu tylko mocno duzo ziarna idzie podajnikiem klosowym ;/
Jak dużo ziarna idzie na podajnik kłosowy to masz za bardzo zamknięte dolne sito! Tutaj mechanizm jest bardzo prosty , na górnym sicie odbierasz wszystko to co wymłóciła młocarnia czyli gołe ziarno , ziarno w plewie i kawałki kłosa (czyli górne sito musisz otworzyć dość szeroko) a dolne sito musisz ustawić tak żeby przepuszczało tylko samo ziarno , do tego dopasowujesz siłę wiatru tak żeby kombajn nie wywalał ziarna do tyłu i na tym całe ustawianie si.ę kończy
tylko jest taka sprawa ze dolne sita mam stale tzn (fasolkowe) o wymiarach 250mm na 5mm i wtedy same gorne sito ustawic ale jak?zamknac troche ?
nie zamykaj tylko otwórz górne bo jak idzie sporo masy to troche przeleci a reszte pójdzie na końcowe sito i do kłosowego,a jakie masz wydajności
nie jest duza wydajnosc nie moze przewobic na mlocarni moze dlatego ze jest mocno skrecony na mlocarni choc obroty sa 2300 a predkosc jazdy jak dla mnie zaslaba bo 2,2km/h gdzie pojdzie szybciej to zaraz nie moze dac rady mlocarnia a proby byly na jeczmien ozimy a ziarno jest czyste mocno czyste a sloma z tylu leci bez klosow nawet ale ziarna nie srutuje
2300 masz na bębnie....rozkręć młocarnie i spróbuj ponownie tylko pamiętaj że na wejściu musi być więcej niż na wejściu
Oj to chyba jakaś pomyłka, 2300 na bębnie nie realne , to chyba chodzi o obroty silnika.
2300 to by sie ten kombajn rozleciał jak i każdy inny
licząc 2300 na silniku a na bebnie musisz miec tak gdzieś około 750-900 obr w zalezności od wilgotności i jazda
na mlocarni tyle mam to jest claas dominator 105 dokladnie silnik mercedesa sprobuje go rozkreecic wydajnosc ma 2ha na godz wiec dlatego tyle pewnie na mlocarni tylko u mnie tak nie idzie mam za mocno skrecony;/
Marian miałem taki kombajn 2 lata temu jak chcesz to pisz na PW to ci podam wszystkie ustawienia lub pisz mejla wyśle ci tabele ustawień ten kombajn idzie jak rakieta
na mlocarni tyle mam to jest claas dominator 105 dokladnie silnik mercedesa
A to jest forum FORTSCHRITTA !!!!!
nie masz tyle na młocarni nieważne czy to claas czy coś innego takich obrotów to zboże nie potrzebuje i nie wytrzyma,pewnie obroty masz nie stąd co powinny być więc podziel je przez dwa
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » podajniki i zbiornik na ziarno » Podajnik zbożowy i kłosowy E-512
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo