101

Odp: problem ze sprzegłem..

PawełS.64 to jaki masz problem???

102

PawełS.64, problem jeszcze aktualny?

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

103

Temat sprzęgła i jego regulacji przerabiany był wielokrotnie ale dzisiaj cały dzień próbowaliśmy ustawić sprzęgło i nic, ale może od początku; Wymienialiśmy tarcze 1 stopnia, założone nowe uszczelniacze w pompce sprzęgła i wysprzęgliku, łapki ustawione przy samym łożysku, zlikwidowany luz na cięgłach, założone 2 mocne sprężyny między wysprzęglikiem a siłownikiem  ( łożysko cofa się do obudowy ). gdy sprzęgło jest wduszone na wyłączonym silniku mogę ruszać lekko tarczą 1 stopnia ale podczas pracy silnika gdy włączę bieg ciągnik delikatnie szarpnie i jakby chciał jechać do przodu, gdy wrzucę na luz ciągnik się cofnie, biegi wchodzą bez zgrzytu ale jest problem aby wybić bieg, włączenie siłownika 2 stopnia guzikiem przed wciśnięciem sprzęgła też nic nie daje. Na dzień dzisiejszy skończyły mi się pomysły sad Może macie jakieś pomysły ?

104

może odwrotnie założyłeś tarcze? A jak drugi stopień rozłącza?

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

105 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2012-03-10 10:18:05)

Już też nad tym myślałem, a jeżeli będzie założona odwrotnie to będzie zapierała się o frezy czy docisk ? czy jeszcze jest jakaś różnica ?

106

sławek77 to wina tarczy ,może być krzywa albo masz krzywe dociski jedyne co teraz można zrobić to ją trochę dotrzeć (zaprzyj się o coś i delikatnie ruszaj i puszczaj) jak to nie pomoże to wyciągnij tarcze i ją sprawdź i dociski do tokarza.

107

Dzięki za radę. W poniedziałek dokończę składanie i spróbuję dotrzeć tarczę i zobaczymy co będzie

108 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2012-03-12 19:29:39)

Dzisiaj sytuacja wygląda tak: biegi wchodzą lekko ale gdy zatrzymam ciągnik coś je trzyma tak jakby sprzęgło nie wysprzęglało. Gdy ciągnik postawiłem pod minimalną górkę i włączyłem bieg do przodu ciągnik stoi gdy wyłączę bieg zaczyna jechać do tyłu ( teoretycznie objaw ciągnięcia sprzęgła )  ale gdy włączę wsteczny ciągnik również stoi ( ciągnik nadal skierowany przodem pod górę ) a powinien zacząć się cofać. Czy coś innego może powodować taką sytuację ?

109

U mnie też tak jest .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

110

sławek77 ciągnie ci sprzęgło i to na pewno wina docisków bardzo wiele forszajów tak ma.

111

czytam czytam i nie mogę znaleźć...
Puszczam sprzegło ciagnik stoi jakieś 3 sekundy potem gwałtownie rusza
Naciskam lekko pedał tak z 1-2 cm czuje szarpanie pod pedałem  a wysprzęglik pulsuje
Pomozecie? puki co szukam odpowiedzi dalej na forum musiało o tym być
odpowietrzone jest chodzi raz lekko raz ciężko.  wspomaganie?

112

Z objawów wynika że źle wyregulowane sprzęgło za mały luz

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

113

Krzysiek napisał/a:

czytam czytam i nie mogę znaleźć...
Puszczam sprzegło ciagnik stoi jakieś 3 sekundy potem gwałtownie rusza
Naciskam lekko pedał tak z 1-2 cm czuje szarpanie pod pedałem  a wysprzęglik pulsuje
Pomozecie? puki co szukam odpowiedzi dalej na forum musiało o tym być
odpowietrzone jest chodzi raz lekko raz ciężko.  wspomaganie?

Gdy ja miałem takie objawy urwało mi sróbke przy łapce docisku , co dziwne biegi wchodziły bez zgrzytu:play:

114 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-03-14 16:13:14)

nagle xle wyregulowane. było ok. Zrobiłem 2 kółka w polu i zonk.
Odczepiłem wysprzeglik z siłownikiem II stponia od ramienia któe porusza  łozyskiem oporowym. Po odpaleniu okazuje się że płyn hamulcowy w jakiś cudowny sposób dostaje ciśnienia i wysprzęgnik wysuwa się o jakieś 1-2 cm
Kiedy nacisnę pedał wysuwa się do końca po czym zaczyna się cofać dopiero kiedy zdejmę nogę z pedału. Kiedy zgaszę pracuje normalnie. czyli noga w dół wysprzegnik wysuwa się powoli puszczam wysprzeglik powoli się cofa, szybko puszczam szybko się cofa
:uuuu:

115 Ostatnio edytowany przez bamreras (2012-03-14 16:45:32)

a sprawdź wspomaganie. Może coś przypchało zaworek w tłoczku ten co zamyka się w momencie wciśnięcia pedału. Wytwarza się ciśnienie i tłoczek zaczyna się wysuwać.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

116

wyciągnąłem ten zawór co jest przy prawym słupku kabiny była peknięty oring ten najmniejszy
wymieniłem wyczysciłem sitko i nic. mogłem źle poskładać?
Po odpaleniu odkryłem że jak skręcam kierownicą to wysprzęgnik się rusza!

117 Ostatnio edytowany przez bamreras (2012-03-14 17:34:13)

sprawdź drożność wspomagania bo być może jakiś syf w zaworku siedzi i olej zamiast przepływać to wypycha tłoczek. chodzi mi o kanały w tłoczku (w katalogu karta 8302 poz9)

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

118

k...a mać źle złożyłem i sprężynka poszła się ***..... tak to jest jak się człowiek spieszy....
Pomoże ktoś poszła sprężynka która jest najdalej schowana zgniotłem ją. Potrzebna mi jest choćby jej długość bo średnicę mam

119

dzwon do Piotra

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

120 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-03-15 12:13:06)

już po rozmowie, chwała pradawnym bogom (jak to mawia król Julian) że mamy Piotra!

Naprawione pękła ta mała sprężynka w wspomaganiu sprzęgła