1 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-11-15 20:56:47)

Temat: prawidłowy odchów cieląt

Chłopaki jak odchowujecie cielaki? chciałbym wymienić się dośwaidczeniami.
ja po odpojeniu siarą leje przez 2 tygodnie 2x dziennie średniej klasy mlekomix od 3 dnia po urodzeniu,  po 2 tygodniach przerzucam się na słabszy i tańszy włąsnie od 2 tygodnia życia. w patyku stawiam wiadro wody i trochę siana. ostatnio dałem też starter dla cieląt niby ubywa ale na zwierzaku nie widać specjalnie postępów. jakie mleko kupujecie dla cieląt? jakie polecanie? kiedy odstawiacie cielaka od mlekomiksu? ile czasu zabira Wam zrobienie z bysia przerzówacza?

Nosz Kurna mać dziś kopyrtnął mi byczek wcześniej miał biegunkę wyleczyłem, wczoraj wieczorem zesrał się wodą, C-fit sie skończył dalem enroxil rano po doju byłem w lecznicy po dragi o 12 wlałem sondą elektrolit z glukozą o 17 pożegnał się ze światem, to już 2 upadek w ciągu 7 dni parę dni temu pod wygrodzeni wlazła jałówka i się głupia udusiła. marny dzisiaj dzień.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

Odp: prawidłowy odchów cieląt

A jak z kupnem takich większych byczków 100-120kg? Takie są już przyzwyczajone do granulatu czy tez to są "mleczaki"? Odsadki mięsne to szybki pieniądz ale trzeba dużo na raz wyłożyć. Małych hf z ferm się boje bo tam traktuje się taki towar jak odpad. Z ojcem trzymamy jeszcze trochę świń ale osobiście nie znoszę tych zwierząt- wolę bydło. Tak sobie myślę czy nie zlikwidować świń i wstawić cielaki. Jak jest u was z odchowem kupnych cieląt?

3

chciałbym dalej rozwinąć ten temat ?? jestem w przy strefie buforowej (pomur związany z dzikami jak mniemam porzucony ) i hodowla trzody zaczyna być nie opłacalna a wręcz ledwo ciągniemy ;( ojciec  narazie nie chce o tym słyszeć ale ja zaczynam powoli myśleć o zmianie na bydło a dokładnie na kilka krwi cielaki+ cielaki z zakupów. mamy 15 ha więc myślę że ok 20 sztuk bydła wyżywimy. Jak jest z tymi kupowanymi cielaki i ich hodowlą? pewnie macie jakieś spostrzeżenia jak zawsze

4

dziś pomór świń, jutro wściekłe krowy - tematy będą się przewijać naprzemiennie co kilka lat i całkowita zmiana produkcji to nie tylko zakup cieląt ale i całego parku maszynowego i zaplecza.
Jeśli pytasz o materiał do hodowli - z doświadczenia wiem że własne ciele odchowane przy krowie jest pewniejsze niż z zakupu. Choć w ostatnich dwóch numerach poradnika rolniczego było opisane gospodarstwo w którym utrzymuje się 500 sztuk opasów i wszystkie pochodzą z zakupu.

gg 5118068

Ja mam krowy mleczne cielaki byki 65 kg bierze handlarz mleczne 10-11zl/kg mięsne 12-14 zl jalowki 65-75 kg 8/9 zł. osiąga wagę i sprzedaję. Byków nie trzymam zbyt niebezpiecze są. Ze sztucznym mlekiem sprawa jest taka szkoda zachodu nie dość że nie rosnie to jakiś niemrawy i sraczki jeszcze nie polecam niby tanio ale w casie dłużej i na jedno wychodzi. Zamiast kupować cielaki polecam założyć stado typpowo miesne to się samo chowa 4x dzienie pasza i tyle tylko h trzeba. U mnie 10 ornego i z 6 łąk i 10 sztuk utrzymuje na tym bez kupowania pasz.Nie dajcie się podpuscic na kiszonke z kukurydzy to zimny i zepsuty kotlet dzikie swinie nie dadzą uprawiać a maszyny i folia droga.

6

15 ha to można i samej gleby przeżyć i dorobić na boku

7

Ględzisz trochę bez sensu , odchowane w tym roku mam już 107szt. cieląt i jak na razie padły 3 sztuki ale to wina kupna niedoleczonych cieląt ,i to wszystko na sanolak i milsan . Wiadomo że taki cielak nie będzie miał przyrostów jak chowany przy matce ale 700kg w 2lata osiągnie i to w przeważającej mierze na kiszonce kukurydzianej  uprawianej na 12ha .Więc Rafał da się hodować bydło bez krów .

8

Kiszonka z kukurydzy to przede wszystkim energia a jak by nie patrzeć to ważne

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Dopóki robilem kiszonke z kukurydzy w pryzmie to zawsze weteryniarz albo krowa padała albo coś albo cielak martwy albo nie chce się zacielic. Tera gdy nie robię to wszystko jest ok. do tego nie zarzynam traktora w sieczkarni nie bogace sklepu folia nasiona i beczka ropy mniej no same plusy. A że bystry jestem i wczesnie się skaplem to za sieczkarnie 2800 wziąłem i 3500 siewnik mechaniczny teraz to 800 zl nie wiem czy bym wziol. U mnie wszyscy ot tego uciekają.

10

To wychodzi na to że zwyczajnie źle robiłeś tą kiszonkę... Jak by u wszystkich tak było co mają krowy to by nikt nie siał kukurydzy. Kiszonka z kukurydzy jest podstawą w żywieniu. Ostatnio gadałem z żywieniowcem żeby ustalił mi jakąś dawkę do byków i żeby było właśnie bez kiszonki z kukurydzy to tylko powiedział że nie warto z niej rezygnować. Można by dostarczyć energii ziarnem ale to wyjdzie kupe drożej i wiadomo bydło jest przeżuwaczem...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11

krowy bez kukurydzy w dzisiejszych czasach ? wierzyć się nie chce! coś nie halo z tą kiszonką robiłeś.

Leszek   dla kolegów'

12

Z zywieniowcem wez to kur... wyszczuj psami. Nigdy nie patrzę na to co robią inni może z tad mój sukces. Ja miałem na podwórku rozmowę z przedstawicielem firmy sano omija mnie ta firma szerokim lukiem przedstawiciel poza wykutymi na pamięć formulkami nic nie reprezentował polonista chyba z wykształcenia na pytanie ile a tonę musiałem powtórzyć to ile tona z 8 razy i po 15min. odpowiedzial. To było dawno bardzo nie pamietam sumy wiem że straszna suma była po wymianie słów drogo za drogo a on jakość skladniki puściły mi nerwy. Kiszonke robilem kopiec w 1 dzień tne ubijam wstepnie przykrywam na 2 dzień dokładnie ziemią folia od spodu i od gory szczelnie. Do tego zakwaszacz oczywiscie konewka. co przyczepa. Ugniatalem c360 + około 700kg balastu około 5 godz. na kopiec. Chyba dobrze to robiłem ? Obecnie nie kupuję żadnych pasz tylko kostki solanki i w zimę daję ketoze profilaktycznie. Ale robię sianiokiszonke ale bardzo mało około 25 rolek 180*120 reszte na sucho roluje tu też zakwaszacz podaję do kiszonki tylko że natrysk na podbieracz prasy. I też mi się to nie bardzo widzi folia 50 200zł rolka 3 warstwy owijam + zakwaszacz duże koszta ale jestem nie zalezny od pogody. Niewspomne o kosztach walki z mokrą trawą paliwo i zużycie maszyn bela 1000 kg o ile nie więcej.

13

Chciałem napisać zupełnie coś innego ale po co robić sobie wrogów ,bo jak to mówią" za prawdę ludzie giną " .

14

To po co w ogóle czymkolwiek się zajmujesz skoro wszędzie i tak są koszty...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

15

szczerze mówić nie wiem co powiedzieć. mam dwie krowy i 3 jałówki i jednego byka. krowy zapładnione są aby potomstwo było mięsne i to od kilku lat. Kukurydzę daje ale tylko nie kiszoną bo to dopiero od tego roku. Wszystko robię w siano bo jestem nastawiony na trzodę. Ale o pole jest trudniej niż o łąkę. po drugie nie ma u mnie ziemi bo wszystko zabrała spółdzielnia produkcyjna. Pomyśle jeszcze nad tymi interesem a za odpowiedzi dziękuje

16

Nie wiem jak ty chowasz te krowy bez kukurydzy i wszystko jest dobrze?Pewnie jeszcze dają Ci po 50 litrów każda?
Acha i jeszcze jedno ja akurat jestem żywieniowcem smile

17

Rano i wieczorem po 50 ? wink a na serio Kamil w jakiej firmie ? może byś coś doradził odnośnie od pojenia małych cieląt do wieku 3miesięcy ? zapobieganie biegunkom i chorobom układu oddechowego ? bo je lubię doradców a szczególnie  doradczynie  smile

18

kamilz napisał/a:

Nie wiem jak ty chowasz te krowy bez kukurydzy i wszystko jest dobrze?Pewnie jeszcze dają Ci po 50 litrów każda?
Acha i jeszcze jedno ja akurat jestem żywieniowcem smile

To byś się mógł wypowiedzieć fachowo w temacie zamiast mnie liczyć. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Gdy bym miał problem z sztucznym mlekiem szukał by takiego by nie było problemu i zadzwonił bym do jakieś mleczarni ile kosztuje u nich mleko w proszku w hurcie by mieć jakiś punkt orientaci O biegunki do weteryniarza na dyskusję bym się udał tanie dobre ito.

19

Koseś jak najbardziej jak znajdę wolną chwilę to coś napiszę.siostra bierze ślub za dwa tygodnie a jeszcze nawet nie wszystko mam zaorane.A pracuje w Cargillu.

20

Dobra późną jesienią podyskutujemy na temat żywienia .