Odp: ziemniaki 2010
no u mnie przeczniki czekają. pada i pada a w polu ciasto...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » ziemniaki 2010
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
no u mnie przeczniki czekają. pada i pada a w polu ciasto...
wczoraj zasadziłem 1 hektar co mam wymagany do młodego rolnika. Za rok chyba w ogóle nie będę nic sadził bo jak widzę tą czeską sadzarkę to aż węże do palnika mi się rozwijają...
wczoraj zasadziłem 1 hektar co mam wymagany do młodego rolnika. Za rok chyba w ogóle nie będę nic sadził bo jak widzę tą czeską sadzarkę to aż węże do palnika mi się rozwijają...
Fakt skurwiała jest ta maszyna, ale póki co nikt ciekawszego nic nie wymyślił za te pieniądze
Jeszcze nie wzeszly ziemniaki a już za 1 godzinę mam kontrol przez inspekcję itp... niema kogo kontrolować .... stara kontrolna plyta- Wojtas który kołchoz tyle sadzi obok mnie - może kontrol tam wyślę -ha ha - !!!!!!
dzisjaj zrandapowałem ziemniaki----?
Laszek napisał/a:wczoraj zasadziłem 1 hektar co mam wymagany do młodego rolnika. Za rok chyba w ogóle nie będę nic sadził bo jak widzę tą czeską sadzarkę to aż węże do palnika mi się rozwijają...
Fakt skurwiała jest ta maszyna, ale póki co nikt ciekawszego nic nie wymyślił za te pieniądze
plusem jest że gęściej sadzi , ale to jedyny plus...
traktor Polboto sadzi tego jak gnoju ...
MAREKPE napisał/a:Laszek napisał/a:wczoraj zasadziłem 1 hektar co mam wymagany do młodego rolnika. Za rok chyba w ogóle nie będę nic sadził bo jak widzę tą czeską sadzarkę to aż węże do palnika mi się rozwijają...
plusem jest że gęściej sadzi , ale to jedyny plus...
Miałem do dyspozycji polską sadzarkę, a to dopiero jest gilotyna, sztywne płużki na belce to nieporozumienie, nie zamieniłbym się.
polską w sensie którą? bo parę typów u nas się robi/robiło i faktycznie była podróba sadzarki akpilowskiej która na sztywno miała płużki przykręcone. Ja osobiście sadzę sadzarką "home made" zrobioną przez tate na wzór akpila. Jedyny minus to taki że rozstaw rzędów jest na sztywno i ma jedyne 62,5 Albo ją rozetne i przespawam albo kupię S211. Co do czeskich to jakoś one do mnie nie przemawiają...
Nie ma jak to czerpakowe, znajomy ma polską 4 rzędową i jest tam taki plus że stają dwie osoby i w razie jak czerpak nie załapie sadzeniaka to jest możliwość wrzucenia ręcznie i nie ma żadnych przepustów, zawsze jak sadzi to jedzie całkiem powoli ale przynajmniej jest zrobione idealnie. Wioskę dalej gościu co produkuje sadzeniaka na skalę to ma przyczepianą grimme, zbiornik tam taki że można całą przyczepę wykiprować
Miałem dzisjaj grasować ziemniaka ale wczorajsze opady i dzisjaj burza przesuwają termin tej uprawki na czas nieokreślony - czyli jak obeschnie ? .
Panwie czy oprysk titusem 25wg musi być koniecznie po wschodach ziemniaka? Mam troche perzu i samosiewu zbóż no i część ziemniorów jest wzeszła a to co póżniej było sadzone to jeszcze z 2tyg. Zanim wylezie. Perz już nadaje się do oprysku a i samosiewy też.
traktor to ile sadzisz tych ziemniaków ? i czym je kopiesz anną czy masz jakiś lepszy sprzęt ?
Panwie czy oprysk titusem 25wg musi być koniecznie po wschodach ziemniaka? Mam troche perzu i samosiewu zbóż no i część ziemniorów jest wzeszła a to co póżniej było sadzone to jeszcze z 2tyg. Zanim wylezie. Perz już nadaje się do oprysku a i samosiewy też.
Może być stosowany powschodowo w uprawie ziemniaka i kukurydzy, bo im nie szkodzi, a co ciekawsze jest przyswajany jako nawóz dolistny, a stosując go patrzysz na fazy rozwojowe chwastów które zwalcza, a nie na ziemniaki, także jak perz i inne jednoliścienne już wylazły to atakuj śmiało.
W tym roku 5ha - Anna 2- rzedowa i elewatorowa zalezy od pogody Bamreras śmialo pryskaj titusem jak radzi MarekPE- na razie mokro na jakiekolwiek uprawki w ziemniaku co mnie mocno irytuje ?
Zapomnialem - na końcu jak tamten sprzet nie daje rady w mokrym zaprzegam kopaczkę konną ta nigdy nie zawodzi! i radzi sobie dobrze już nieraz kopalem jak bylo mokro
Konna... stoi takich parę na złomie.
U mnie zrobił byś każdą uprawkę. Sucho się zaczyna dziać....
Bamreras- dzisiaj na pewno popadało u Ciebie U mnie pole z ziemniakami niczym pole ryżowe - tylko inne sadzonki? nie te z Chin tylko nasze polskie ziemniaki.
Panowie sencor/mistral w ziemniaku satina i wineta nie uszkodzi roślin? Ma ktoś z tym doświadczenie?
A u mnie dziki grasują w ziemniorach
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » ziemniaki 2010
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo