Odp: RSM kto stosował zalety wady
A stosuje ktoś węże rozlewowe? No u mnie jeszcze RSM nie stosowałem
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » RSM kto stosował zalety wady
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A stosuje ktoś węże rozlewowe? No u mnie jeszcze RSM nie stosowałem
Lechu kiedyś trzeba spróbowac musi być ten pierwszy raz każdy kto miał twierdzi że dobre.
Ja nie stosuje (bo nie mam), ale sąsiad ma i stosuje do trzeciej dawki.Obydwaj stosujemy tylko RSM.
Pytanie do stosujących RSM. Chodzi mi o to do kiedy do jakiej wysokośći można jechać w zboże RSM bez węży? Bo tak sobie myślę że zamiast inwestować w rozsiewacz nawozów o dużej szerokości roboczej może warto po prostu stosować RSM na drugą dawkę azotu w zbożach.
Daję RSM na drugą dawkę na pszenicę. Robię to praktycznie pod koniec krzewienia, przed pierwszym kolankiem.
PAnowie tak mi chodzi po głowie ... takie pytanie
mianowicie .... rozpuszczenie mocznika w wodzie do zasilania roślin jest dospuszczalne do 10% .... a jak by rozpuścił go tak 40-50kg na 100l wody ? i prysną kropelkowo ? czy to zaszkodzi czy pomoże ?
A przy takiej suszy nie będzie działał tak jak w postaci granul rozsypałbyś?
przecież to normalne że jak go rozpuściwsz i podasz (doustnie ) to roślina go wchłonie szybciej przez co zadziałą szybciej .... mocznik rozsypany jakieś 2 tygdnie remu jak i inne nawozy można go jeszcze gdzie niegdzie znaleźć .... więc bezsens sypania nawozów jak nie ppada
PAnowie tak mi chodzi po głowie ... takie pytanie
mianowicie .... rozpuszczenie mocznika w wodzie do zasilania roślin jest dospuszczalne do 10% .... a jak by rozpuścił go tak 40-50kg na 100l wody ? i prysną kropelkowo ? czy to zaszkodzi czy pomoże ?
Nie rozpuści się. Tak ze 20-25 kilo to jeszcze może ale chyba w betoniarce i nad ogniskiem, bo normalnie to ze trzy dni będzie się rozpuszczać, a potem na kryzach będzie zamarzać.
Wojtas jak zrobisz za durze stężenie to Ci przypali rośliny . Chłopie o czym mowa , jak zrobisz 50 kg mocznika na 100 l wody to po takim nawet kropelkowym pryskaniu plantację masz do zaorania. Nawet nie próbuj tego robić!
dobra byłęm u przedstawiciela instytutu puław ..... mówi że najlepiej robić max 12% roztwór do odżywek lub innych oprysków i większych nie robić .... chyba że ma sie możliwośc mechanicznego bełtania to jakimś cudem samemu sobie zrobić RSM ale nie mniejsze stężenie niż 26% wszystko po niżej tego stężenia pali .... ciekawe
a ile litrów można dać Adblue na 1ha tak około 250l/ha wody, adblue ma 32,5% czystego mocznika.
przeczytałem wcześniejsze wypowiedzi na temat adblue i w przyszłym tygodniu zrobie test na 3 ha polu pszenicy tj po jednym ha 15,30,45 litrów adblue zobaczymy czy będą poparzenia
bo mam tego z 800l,
wymieszaj po 45kg mocznika i saletrzaku (w jak najprostrzej formie bez dodatków), zroś to około 10l wody i poczekaj na efekt. mocznik z saletrzakiem wchodzi w reakcje i zostaje tylko papka. po wymieszaniu po 45kg jednego i drugiego masz stężenie rsm. Najlepiej robić to w 100litrowym pojemniku i do pełnej objętości dodać wody bo to 10l to orientacyjne jest...
832,00 zł taka cena z dowozem
http://www.sklep.rudnik.agro.pl/pl/p/RS … cenie/2883
trochę szkoda ze ja pół autka tylko potrzebuje na rok a i specjalnej beczki tez nie mam
nie chciałby ktoś połowy ?
pzdr
cena super ja kupuje niestety po 1010 i jeżdże z 5 beczkami , z tego co liczyłem to mi w tym roku pójdzie około 18 ton tego rsm`u a w pszenicy to stosuje nawet w fazie kwitnienia, symboliczną dawkę na kłosa po 100 kg , oczywiście wężami
u nas 32 jest po 1170zł .... więc nie wiem ale unas przedstawiciel puław zdziera ......
Ale zobaczcie stężenie
czyli w rsm 32 kg N po 3.65 a w rsm-s kgN wychodzi mi za 3.24 nie licząc siarki (780pln tona netto)
Widzę poprawe bo coś zaczynam rozumieć z tego co napiszesz
Panowie jak ustawić opryskiwacz na rsm kołpaki 7 otworowe jaka kryza ciśnienie i prędkość do rozlania 150 litrów/32 na hektar
http://www.nawozyplynne.pl/rsm.htm
Tu znajdziesz.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » RSM kto stosował zalety wady
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo