121

Odp: RSM kto stosował zalety wady

A stosuje ktoś węże rozlewowe? No u mnie jeszcze RSM nie stosowałem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

122

Lechu kiedyś trzeba spróbowac musi być ten pierwszy raz każdy kto miał twierdzi że dobre.

123

Ja nie stosuje (bo nie mam), ale sąsiad ma i stosuje do trzeciej dawki.Obydwaj stosujemy tylko RSM.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

124

Pytanie do stosujących RSM. Chodzi mi o to do kiedy do jakiej wysokośći można jechać w zboże RSM bez węży? Bo tak sobie myślę że zamiast inwestować w rozsiewacz nawozów o dużej szerokości roboczej może warto po prostu stosować RSM na drugą dawkę azotu w zbożach.

125

Daję RSM na drugą dawkę na pszenicę. Robię to praktycznie pod koniec krzewienia, przed pierwszym kolankiem.

126

PAnowie tak mi chodzi po głowie ...   takie pytanie
mianowicie ....  rozpuszczenie mocznika w wodzie do zasilania roślin  jest dospuszczalne do  10% .... a jak by rozpuścił go  tak  40-50kg na 100l wody ?   i prysną  kropelkowo ?  czy  to zaszkodzi czy pomoże ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

127

A przy takiej suszy nie będzie działał tak jak w postaci granul rozsypałbyś?

128

przecież to normalne że jak go rozpuściwsz i podasz (doustnie ) to roślina go wchłonie  szybciej przez co zadziałą szybciej ....  mocznik rozsypany  jakieś 2 tygdnie remu  jak i inne nawozy   można go jeszcze gdzie niegdzie znaleźć ....  więc bezsens  sypania nawozów jak nie ppada

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

129

wojtas napisał/a:

PAnowie tak mi chodzi po głowie ...   takie pytanie
mianowicie ....  rozpuszczenie mocznika w wodzie do zasilania roślin  jest dospuszczalne do  10% .... a jak by rozpuścił go  tak  40-50kg na 100l wody ?   i prysną  kropelkowo ?  czy  to zaszkodzi czy pomoże ?

Nie rozpuści się. Tak ze 20-25 kilo to jeszcze może ale chyba w betoniarce i nad ogniskiem, bo normalnie to ze trzy dni będzie się rozpuszczać, a potem na kryzach będzie zamarzać.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

130

Wojtas jak zrobisz za durze stężenie to  Ci  przypali rośliny . Chłopie o czym mowa , jak zrobisz 50 kg mocznika na 100 l wody to po takim nawet kropelkowym pryskaniu plantację masz do zaorania. Nawet nie próbuj tego robić!

131

dobra byłęm u przedstawiciela  instytutu puław ..... mówi że najlepiej  robić max 12% roztwór do odżywek   lub innych oprysków  i większych nie robić .... chyba że ma sie możliwośc mechanicznego bełtania to jakimś cudem samemu sobie zrobić RSM ale nie mniejsze stężenie niż 26% wszystko po niżej tego stężenia pali ....  ciekawe

132 Ostatnio edytowany przez diablo-31 (2014-03-14 00:03:00)

a ile litrów można dać Adblue na 1ha tak około 250l/ha wody, adblue ma 32,5% czystego mocznika.
przeczytałem wcześniejsze wypowiedzi na temat adblue i w przyszłym tygodniu zrobie test na 3 ha polu pszenicy tj po jednym ha 15,30,45 litrów adblue zobaczymy czy będą poparzenia
bo mam tego z 800l,

133

wymieszaj po 45kg mocznika i saletrzaku (w jak najprostrzej formie bez dodatków), zroś to około 10l wody i poczekaj na efekt. mocznik z saletrzakiem wchodzi w reakcje i zostaje tylko papka. po wymieszaniu po 45kg jednego i drugiego masz stężenie rsm. Najlepiej robić to w 100litrowym pojemniku i do pełnej objętości dodać wody bo to 10l to orientacyjne jest...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

134

szu napisał/a:

832,00 zł taka cena z dowozem

http://www.sklep.rudnik.agro.pl/pl/p/RS … cenie/2883

trochę szkoda ze ja pół autka tylko potrzebuje na rok a i specjalnej beczki tez nie mam

nie chciałby ktoś połowy ?
pzdr

cena super ja kupuje niestety po  1010 i jeżdże z 5 beczkami , z tego co liczyłem to mi w tym roku pójdzie około 18 ton tego rsm`u a w pszenicy to stosuje nawet w fazie kwitnienia, symboliczną dawkę na kłosa po 100 kg , oczywiście wężami

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

135

u nas 32 jest po 1170zł .... więc nie wiem  ale unas przedstawiciel puław zdziera ......

136

Ale zobaczcie stężenie

137

czyli w rsm 32  kg N po 3.65 a w rsm-s  kgN wychodzi mi za 3.24 nie licząc siarki (780pln tona netto)

138

Widzę poprawe bo coś zaczynam rozumieć z tego co napiszesz

139

Panowie jak ustawić opryskiwacz na rsm kołpaki 7 otworowe jaka kryza ciśnienie i prędkość do rozlania 150 litrów/32 na hektar

140

http://www.nawozyplynne.pl/rsm.htm
Tu znajdziesz.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile