Odp: GG FORUMOWE
euro
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Strony Poprzednia 1 … 550 551 552 553 554 … 592 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
euro
Witam nie było mnie jakiś czas bo nie miałem dostepu do neta. Brakowało wam mojego narzekania? co mnie ominęło?
Nawet nie zauważyłem....
Witam nie było mnie jakiś czas bo nie miałem dostepu do neta. Brakowało wam mojego narzekania? co mnie ominęło?
Jednych suszy. Drugich zalewa i obrzuca gradem. Gelek założył wspomaganie do Forsza. Krzysiek ma problem z chwastami w pietruszce. Ja męczyłem się z mszycą w grochu, której nie szło ubić żadnym środkiem. Ciebie nie było a Pan Marek Popis ma na sprzedaż pryskator - łunochód .
ja zrobiłem remont fortschritta wkrótce będzie zdana relacja
Internetu nie było a ja myślałem że sobie babe znalazłeś i nie masz czasu.
Ja dziś ledwo żyje. 3 dni na dachu mnie wykończyły. Wstałem o 6 pokrzątałem się przy remoncie i stwierdziłem że pier**l nie robię bo ducha wyzionę. Koronowirus chyba...
Nie wirus. Pogoda jakoś tak dziś działa że idąc zobaczyć ile stonki na ziemniaku się zmachałem. A w obie strony było może z 2,5 km.
Pajej napisał/a:Witam nie było mnie jakiś czas bo nie miałem dostepu do neta. Brakowało wam mojego narzekania? co mnie ominęło?
Ja dziś ledwo żyje. 3 dni na dachu mnie wykończyły. Wstałem o 6 pokrzątałem się przy remoncie i stwierdziłem że pier**l nie robię bo ducha wyzionę. Koronowirus chyba...
niestety nie znalazłem
Pajej napisał/a:Witam nie było mnie jakiś czas bo nie miałem dostepu do neta. Brakowało wam mojego narzekania? co mnie ominęło?
A wyobraź sobie teraz 4 godz w zamkniętym pomieszczeniu i jeszcze 250 krów które Ci oddycha i sra... aż się wszystko klei 🤢
Albo wywala ie 200t obornika od 180 szt bydła.... Wczoraj yo dopiero o 18 się wzięłem.
"Krowiarzy" ulepili chyba z lepszej gliny.....
A wyobraź sobie teraz 4 godz w zamkniętym pomieszczeniu i jeszcze 250 krów które Ci oddycha i sra... aż się wszystko klei 🤢
A krowy jak wytrzymywały? Bydło dużo szybciej niż ludzie reaguje na " duszne powietrze" i przegrzanie.
Krowa na hali max 10 min , dojarz od pierwszej do ostatniej. Może jakiś wentylator do mieszania powietrza ?
Krowy akurat lux. Obory są kurtynowe i do tego duże wentylatory, na starej są dwa takie po 1,5 metra a na nowej jest jeden podwieszony poziomo pod kalenicą i ma z 8 metrów średnicy. Pierwsza grupę jak wganiam do doju to w poczekalni są 2 godziny zanim ogarnę je 119 sztuk. Jak się stoi w kanale to potrafi pot się lać ale da się przeżyć. Wentylator też mam na hali taki 1,5 metra ale trochę głośno chodzi. Ale i tak wolę hałas w zamian za odrobinę powietrza 😁
Laszek napisał/a:A wyobraź sobie teraz 4 godz w zamkniętym pomieszczeniu i jeszcze 250 krów które Ci oddycha i sra... aż się wszystko klei 🤢
A krowy jak wytrzymywały? Bydło dużo szybciej niż ludzie reaguje na " duszne powietrze" i przegrzanie.
Najważniejsze dla nich jest żywienie. Ono na wszystko wpływa a cała reszta to Pikuś
Czy ktoś miał u siebie kontrolę z Wojewódzkiej Inspekcji Ochrony Środowiska?
We wtorek przyjadą do mnie razem z Sanepiedem (ws produkcji ogórków w tunelu). Co do Sanepidu to wiem jak się przygotować, ale już WIOŚ to nie wiem co ich może interesować. Podzieli się ktoś doświadczeniem?
Do mnie przyjeżdżają kilka razy w sezonie truskawkowym. Ogólny ład i porządek na plantacji i w miejscu ważenia i przechowywania, oczywiście muszą się zgadzać wszystkie papiery. Obecna sytuacja wymusza środek dezynfekcyjny. A najważniejsze to na polu musi stać wychodek dla zbierających - bez tego ani rusz
Nie przejmuj się, nawet jak coś znajdą to dadzą zalecenia a nie od razu mandat
Ok, bardzo dziękuję.
Ale piszesz o inspekcji z sanepidu czy z ochrony środowiska?
jedni i drudzy. Ochrona to wiadomo, że papiery z opryskami muszą się zgadzać i ogólnie ład i porządek tzn żeby się nie walały jakieś śmieci po plantacji czy np. jakiś rozlany olej.
Ok, a czy musisz mieć łubianki, wiaderka czy jakiekolwiek opakowania z atestami czy wystarczy żeby były czyste?
Czy z ochrony środowiska sprawdzali Twój plan nawozowy (dyrektywa azotanowa) i czy sprawdzali czy masz zbiornik dwupłaszczowy na paliwo? Czy pytali co robisz i czy masz papier na pozbycie się worków po nawozach i zużytym oleju?
Strony Poprzednia 1 … 550 551 552 553 554 … 592 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo