11,021

Odp: GG FORUMOWE

euro

Nie ma to jak FORTSCHRITT

11,022

Witam nie było mnie jakiś czas bo nie miałem dostepu do neta. Brakowało wam mojego narzekania? co mnie ominęło?

Rolnik z powołania:-)

11,023

Nawet nie zauważyłem....

11,024

Pajej napisał/a:

Witam nie było mnie jakiś czas bo nie miałem dostepu do neta. Brakowało wam mojego narzekania? co mnie ominęło?

Jednych suszy. Drugich zalewa i obrzuca gradem. Gelek założył wspomaganie do Forsza. Krzysiek ma problem z chwastami w pietruszce. Ja męczyłem się z mszycą w grochu, której nie szło ubić żadnym środkiem.  Ciebie nie było a Pan Marek Popis ma na sprzedaż pryskator - łunochód .

Siły na zamiary zmierz....

11,025

ja zrobiłem remont fortschritta wkrótce będzie zdana relacja

Nie ma to jak FORTSCHRITT

11,026

Pajej napisał/a:

Internetu nie było a ja myślałem że sobie babe znalazłeś i nie masz czasu.

Ja dziś ledwo żyje. 3 dni na dachu mnie wykończyły. Wstałem o 6 pokrzątałem się przy remoncie i stwierdziłem że pier**l nie robię bo ducha wyzionę. Koronowirus chyba...

11,027

Nie wirus. Pogoda jakoś tak dziś działa że idąc zobaczyć ile stonki na ziemniaku się zmachałem. A w obie strony było może z 2,5 km.

11,028

Krzysiek napisał/a:
Pajej napisał/a:

Ja dziś ledwo żyje. 3 dni na dachu mnie wykończyły. Wstałem o 6 pokrzątałem się przy remoncie i stwierdziłem że pier**l nie robię bo ducha wyzionę. Koronowirus chyba...

niestety nie znalazłem

Rolnik z powołania:-)

11,029

Krzysiek napisał/a:
Pajej napisał/a:

A wyobraź sobie teraz 4 godz w zamkniętym pomieszczeniu i jeszcze 250 krów które Ci oddycha i sra... aż się wszystko klei 🤢

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,030

Albo wywala ie 200t obornika od 180 szt bydła....  Wczoraj yo dopiero o 18 się wzięłem.

11,031

"Krowiarzy" ulepili chyba z lepszej gliny.....

11,032

Laszek napisał/a:

A wyobraź sobie teraz 4 godz w zamkniętym pomieszczeniu i jeszcze 250 krów które Ci oddycha i sra... aż się wszystko klei 🤢

A krowy jak wytrzymywały? Bydło dużo szybciej niż ludzie reaguje na " duszne powietrze" i przegrzanie.

11,033

Krowa na hali max 10 min , dojarz od pierwszej do ostatniej.  Może jakiś wentylator do mieszania powietrza ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

11,034

Krowy akurat lux. Obory są kurtynowe i do tego duże wentylatory, na starej są dwa takie po 1,5 metra a na nowej jest jeden podwieszony poziomo pod kalenicą i ma z 8 metrów średnicy. Pierwsza grupę jak wganiam do doju to w poczekalni są 2 godziny zanim ogarnę je 119 sztuk. Jak się stoi w kanale to potrafi pot się lać ale da się przeżyć. Wentylator też mam na hali taki 1,5 metra ale trochę głośno chodzi. Ale i tak wolę hałas w zamian za odrobinę powietrza 😁

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,035

Rur3k napisał/a:
Laszek napisał/a:

A krowy jak wytrzymywały? Bydło dużo szybciej niż ludzie reaguje na " duszne powietrze" i przegrzanie.

Najważniejsze dla nich jest żywienie. Ono na wszystko wpływa a cała reszta to Pikuś

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,036

Czy ktoś miał u siebie kontrolę z Wojewódzkiej Inspekcji Ochrony Środowiska?
We wtorek przyjadą do mnie razem z Sanepiedem (ws produkcji ogórków w tunelu). Co do Sanepidu to wiem jak się przygotować, ale już WIOŚ to nie wiem co ich może interesować. Podzieli się ktoś doświadczeniem?

Kompletny noob w temacie Fortschitt

11,037 Ostatnio edytowany przez zorak (2020-07-06 11:57:46)

Do mnie przyjeżdżają kilka razy w sezonie truskawkowym. Ogólny ład i porządek na plantacji i w miejscu ważenia i przechowywania, oczywiście muszą się zgadzać wszystkie papiery. Obecna sytuacja wymusza środek dezynfekcyjny. A najważniejsze to na polu musi stać wychodek dla zbierających - bez tego ani rusz wink
Nie przejmuj się, nawet jak coś znajdą to dadzą zalecenia a nie od razu mandat

gg 5118068

11,038

Ok, bardzo dziękuję.

Ale piszesz o inspekcji z sanepidu czy z ochrony środowiska?

11,039

jedni i drudzy. Ochrona to wiadomo, że papiery z opryskami muszą się zgadzać i ogólnie ład i porządek tzn żeby się nie walały jakieś śmieci po plantacji czy np. jakiś rozlany olej.

gg 5118068

11,040

Ok, a czy musisz mieć łubianki, wiaderka czy jakiekolwiek opakowania z atestami czy wystarczy żeby były czyste?

Czy z ochrony środowiska sprawdzali Twój plan nawozowy (dyrektywa azotanowa) i czy sprawdzali czy masz zbiornik dwupłaszczowy na paliwo? Czy pytali co robisz i czy masz papier na pozbycie się worków po nawozach i zużytym oleju?