Odp: MTZ i wszystko co z nim związane
Ja mam MTZ 82 z 86 roku, z małą kabiną.
<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » MTZ i wszystko co z nim związane
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 60 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja mam podobnego z 84 r i też jest . Wojtas a może masz go z eksportu i tam tylko świeca była stosowana ? Kurde kumpel miał z 94 r i nie przyjrzałem się czy miał to .
tak mój jest wersją eksportową na finlandie czy jakoś tak ...
Panowie ktoś regenerował rozdzielacz pod kierownicą ??
jak się za to zabrac bo cieknie a olej nie jest za darmo ...
warto się z tym bawic czy to leczenie syfa pudrem ??
i na koniec i tak się nowy kupi .?? więc jak to jest ??
Panowie w MTZ'ach , na kolektorze ssącym jest taka przesłona, którą się zamyka podczas rozruchu( odcina dopływ powietrza do cylindrów i lekko kręci) i jak rozrusznik już zakręci parę razy to trzeba zwolnić tą przesłonę i odpala bez problemu. Czasem odpalam tak moją 30 , ręka zatykam filtr powietrza i zaczynam rozruch, jak zdejmę rękę ciapek od razu pyka.
Co ta przesłona daje w teori bo w praktyce lepiej zapala wiem ale co zachodzi w silniku ze tak sie dzieje?
Wojtas skąd cieknie , jak chcesz, nowy 3-4 stówy chyba .
Co do przesłony to w komorze spalania nie ma powietrza więc nie ma czego sprężać jest próżnia . O to chodzi ?
Wojtas. Rozdzielacz jak najbardziej daje się naprawić. Należy kupić zestaw naprawczy, są na Al...o za 10 zł( takie teflonowe miseczki, i gumki), wymieniasz je i po sprawie. U siebie już raz tak robiłem, pełen sukces. :beer:
Pejej. Owa przesłona kolektora ssącego zamyka dopływ powietrza do cylindrów. Brak powietrza w cylindrach powoduje brak wzrostu ciśnienia w nich, co za tym idzie brak oporów w rozpędzeniu wału korbowego przez rozrusznik. Gdy już wał dostatecznie szybko się obraca otwieramy przesłonę powietrze jest zasysane i następuje rozruch naszego silnika. Myślę, że w miarę udało mi się to objaśnić.:nie_wiem:
We Władku jest odprężnik ale podobny jak w 30stce
A mi się zacina podnośnik w mtz- cie czasem nie chce po prostu podnieść pewnie to ten rozdzielacz winny bo ten drugi mam nowy .
Nie koniecznie Sebastian, przy siłowniku jest taki dzyndzel tzn. taki zaworek jak jest wciśnięty to wtedy nie podnosi. Możliwym jest również uszkodzenie, zanieczyszczenie zaworu przelewowego przy rozdzielaczu pod kierownicą. Należy sprawdzić filtr układu.
czyli trzeba wystargac cały ten rozdzielacz na warsztat i jazda z wymiana wszystkich gumeczek itp ... no to zabiore się za to jak znajde troszke czasu ...
czyli trzeba wystargac cały ten rozdzielacz na warsztat i jazda z wymiana wszystkich gumeczek itp ... no to zabiore się za to jak znajde troszke czasu ...
No tak ale uważaj to może nie być takie proste tam jest kupa sprężynek jak na katalog zerknąłem .
Zdaj komentarz jak go będziesz robił .
Wojtas, można wymienić te uszczelniacze na ciągniku. Nie jest to takie trudne. Spokojnie, poklei sobie poradzisz. Podczas tego zabiegu nie wyciągasz tych suwaków ze środka.Wymienisz jedynie uszczelnienia dźwigienek.
Panowie moj mtz z 90r roku jadac na 9biegu i z pelnym gazem zaczynaja przednie kola wpadac w turbulencje jaka moze byc tego przyczyna lub gdzie jej szukac
luzy na koncówkach drążków kierowniczych ...
MAsz orbitrol czy śmieszną serowkolumnę ?
może serwokolumna siedzi .
nie ma orbitola a co siedzi??
w sumie jak lata na kńcówkach to zero problemu ... a jak na serwokolumnie to nie znam tematu ... niech się ktoś wypowie co tam umiera ...
To, że podskakuje nie jest skutkiem luzów w układzie kierowniczym.Luzy dają o sobie znać jak podczas jazdy koła pływają w lewo i prawo.
wiec od czego moze tak sie dziac?
Najprawdopodobniej masz pokrzywione felgi lub ruskie opony.Ruskie opony są tak krzywe, że aż przykro na nie patrzeć i to jest kolejna z przyczyn podskakiwania. Kiedyś próbowaliśmy wyważyć koło z ruską oponą to wyważarka kazała założyć ponad 2KG ciężarków. Tu obowiązuje ta sama zasada co przy wyważaniu śmigła. Wyważyć się da, ale czy się na tym pojedzie i jak to inna sprawa.
to od pewnego czasu tak sie stalo na poczatku jak my go kupili bylo ok
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 60 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » MTZ i wszystko co z nim związane
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo