221

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

Ja mam MTZ 82 z 86 roku, z małą kabiną.

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

222

jacekrado napisał/a:

Ja mam MTZ 82 z 86 roku, z małą kabiną.

Ja mam podobnego z 84 r  i też jest . Wojtas  a może masz go z eksportu i tam  tylko świeca  była stosowana ? Kurde  kumpel miał z 94 r i nie przyjrzałem się czy  miał  to  .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

223

tak mój  jest   wersją eksportową na finlandie czy jakoś tak ...

Panowie ktoś  regenerował  rozdzielacz  pod kierownicą ??
jak się za to zabrac bo cieknie a olej   nie jest za darmo ...

warto się z tym bawic czy to  leczenie syfa pudrem ??
i na koniec i tak się nowy kupi .?? więc jak to jest ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

224

jacekrado napisał/a:

Panowie w MTZ'ach , na kolektorze ssącym jest taka przesłona, którą się zamyka podczas rozruchu( odcina dopływ powietrza do cylindrów i lekko kręci) i jak rozrusznik już zakręci parę razy to trzeba zwolnić tą przesłonę i odpala bez problemu. Czasem odpalam tak moją 30 , ręka zatykam filtr powietrza i zaczynam rozruch, jak zdejmę rękę ciapek od razu pyka.

Co ta przesłona daje w teori bo w praktyce lepiej zapala wiem ale co zachodzi w silniku ze tak sie dzieje?

Rolnik z powołania:-)

225 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-11-22 20:25:59)

Wojtas skąd  cieknie ,   jak chcesz,   nowy  3-4 stówy chyba .
  Co do przesłony to  w komorze spalania  nie  ma powietrza więc    nie ma czego sprężać jest próżnia . O to chodzi ?

226 Ostatnio edytowany przez jacekrado (2011-11-22 20:35:09)

Wojtas. Rozdzielacz jak najbardziej daje się naprawić. Należy kupić zestaw naprawczy, są na Al...o za 10 zł( takie teflonowe miseczki, i gumki), wymieniasz je i po sprawie. U siebie już raz tak robiłem, pełen sukces. :beer:
http://www.fotoload.pl/123aa29/de900d559b74ed05b6491eef36ea8bc517995_min.jpg

Pejej.  Owa przesłona kolektora ssącego zamyka dopływ powietrza do cylindrów. Brak powietrza w cylindrach powoduje brak wzrostu ciśnienia  w nich, co za tym idzie brak oporów w rozpędzeniu wału korbowego przez rozrusznik. Gdy już wał dostatecznie szybko się obraca otwieramy przesłonę powietrze jest zasysane i następuje rozruch naszego silnika. Myślę, że w miarę  udało mi się to objaśnić.:nie_wiem:

R E S P E C T ! ! !

227

We Władku jest odprężnik ale podobny jak w 30stce

Rolnik z powołania:-)

228 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-11-22 20:48:05)

A  mi się zacina podnośnik w mtz- cie czasem nie chce po prostu podnieść pewnie to ten  rozdzielacz winny bo ten drugi mam nowy .

229

Nie koniecznie Sebastian, przy siłowniku jest taki dzyndzel tzn. taki zaworek jak jest wciśnięty to wtedy nie podnosi. Możliwym jest również uszkodzenie, zanieczyszczenie zaworu przelewowego  przy rozdzielaczu pod kierownicą. Należy sprawdzić filtr układu.

R E S P E C T ! ! !

230

czyli trzeba wystargac cały ten rozdzielacz na warsztat i jazda z wymiana wszystkich gumeczek itp ...   no to zabiore się za to jak  znajde troszke czasu ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

231

wojtas napisał/a:

czyli trzeba wystargac cały ten rozdzielacz na warsztat i jazda z wymiana wszystkich gumeczek itp ...   no to zabiore się za to jak  znajde troszke czasu ...

No tak ale  uważaj  to może nie być takie proste tam jest  kupa sprężynek jak na katalog zerknąłem .
Zdaj komentarz jak go  będziesz robił . wink

232 Ostatnio edytowany przez jacekrado (2011-11-23 21:32:39)

Wojtas, można wymienić te uszczelniacze na ciągniku. Nie jest to takie trudne. Spokojnie, poklei sobie poradzisz. Podczas tego zabiegu nie wyciągasz tych suwaków ze środka.Wymienisz jedynie uszczelnienia dźwigienek.

R E S P E C T ! ! !

233

Panowie moj mtz z 90r roku jadac na 9biegu i z pelnym gazem zaczynaja przednie kola wpadac w turbulencje jaka moze byc tego przyczyna lub gdzie jej szukac

234

luzy na  koncówkach drążków kierowniczych ... 

MAsz orbitrol czy śmieszną serowkolumnę ?
może serwokolumna  siedzi .

235

nie ma orbitola a co siedzi??

236

w sumie  jak lata na kńcówkach to zero problemu ...  a jak na serwokolumnie to  nie znam tematu ...  niech się ktoś wypowie co tam umiera ...

237

To,  że podskakuje nie jest skutkiem luzów w układzie kierowniczym.Luzy dają o sobie znać jak podczas jazdy koła pływają w lewo i prawo.

R E S P E C T ! ! !

238

wiec od czego moze tak sie dziac?

239

Najprawdopodobniej masz pokrzywione felgi lub ruskie opony.Ruskie opony są tak krzywe, że aż przykro na nie patrzeć i to jest kolejna z przyczyn podskakiwania. Kiedyś próbowaliśmy wyważyć koło z ruską oponą to wyważarka kazała założyć ponad 2KG ciężarków. Tu obowiązuje ta sama zasada co przy wyważaniu śmigła. Wyważyć się da, ale czy się na tym pojedzie i jak to inna sprawa.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

240

to od pewnego czasu tak sie stalo na poczatku jak my go kupili bylo ok