281

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

Pompa zębata nigdy nie kończy żywota nagle. Z lewej strony rozdzielacza, od dołu jest taki podłużny dekielek  przykręcony dwoma śrubami na klucz 14. Pod nim znajduje się taki zaworek "grzybkowy", który potrafi się zawiesić (opiłek, paproch). By go wyciągnąć czasami trzeba użyć tej śruby od dekielka, którą wkręca się w niego od dołu i lekko pod kątem. Ostrożnie; są tam sprężyny. Jak wyciągniesz, w bocznym otworku tego "grzybka" siedzi jeszcze jeden "grzybek" ze sprężynką. Sprawdź to, poruszaj i złóż na nowo.

282

Dokładnie tak jak pisze Adam w bialoruśce na starych rozdzielaczach miałem ciągle to samo że ten zawór się zacinał ale jak kupiłem nówki w czarnej białostockiej to już kilka lat tam nie zaglądałem.

283

Agroma Czarna Białostocka nie istnieje już od kilku, chyba trzech, lat,  a na jej trupie wyrósł nowy twór, który nazywa się Agrom SC i można tam kupić części do rusków oto numer tel 857103345.
Ostatnio brałem od nich części do ruskiego gównomiota to wszystko załatwili bardzo elegancko i za rozsądne pieniądze.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

284

Marek a byłeś tam na miejscu ? wspaniała leśna lokalizacja w starych bunkrach i magazynach wojskowych ,byłem tam chyba w maju to było tak cudnie że normalnie szok.

285

Nie byłem tam, bo to ode mnie bardzo daleko, ale taka rekomendacja sprawia, że postaram się kiedyś  tam przejechać. Może przy okazji grubszych ponad gabarytowych zakupów.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

286

adam109 napisał/a:

Pompa zębata nigdy nie kończy żywota nagle. Z lewej strony rozdzielacza, od dołu jest taki podłużny dekielek  przykręcony dwoma śrubami na klucz 14. Pod nim znajduje się taki zaworek "grzybkowy", który potrafi się zawiesić (opiłek, paproch). By go wyciągnąć czasami trzeba użyć tej śruby od dekielka, którą wkręca się w niego od dołu i lekko pod kątem. Ostrożnie; są tam sprężyny. Jak wyciągniesz, w bocznym otworku tego "grzybka" siedzi jeszcze jeden "grzybek" ze sprężynką. Sprawdź to, poruszaj i złóż na nowo.

Kiedyś to rozebrałem bo właśnie ten zawór się zacioł i ku mojemu zdziwieniu znalazłem tam 1 kopiejkę .Wywaliłem ten pieniążek i rozdzielacz wogóle nie chciał gadać. Więc kopiejkę spowrotem do dziury i rozdzielacz działa do tej pory. U mnie system jest uproszczony pompa + rozdzielacz przy kierownicy + siłownik od tuz i dwie pary końcówek od hydrauliki zewnętrznej.

287

Witam kolegów. Od tygodnia jestem posiadaczem mtz 82 rocznik 87. Zakupiłem go za 18tys zł. Na drugi dzień założyłem mu tura którego ściągłem z mtz 50(padł silnik) .Jedna sekcja na rozdzielaczu w 82 nie pracuje wiec musałem ją tyczasowo odłączyć.

288

Leslaw00 a w dużej  czy  jeszcze w małej kabinie  ? A z MTZ 50  nie pasuje rozdzielacz ? Ja też muszę kiedy się zabrać    za  ten rozdzielacz w końcu  ma prawie 30 lat .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

289

Jest w dużej kabinie i to jest problem.

290

Czemu problem ? jak chceś to ja mam w małej kabinie big_smile

291

Widok z dużej kabiny lepszy ale niestety do obory nm nie wjade . jakieś 5-7 cm zawysoki. Przeliczyłem się.

292

Koła  mniejsze załóż smile

293

Albo upuść powietrza big_smile

294

http://allegro.pl/rolnex-silownik-c100- … 75247.html
na  da sie do mojego mtz 82 90r to to samo bo nigdy nie mialem stycznosci

295

tak   dokładnie    kupiłem taki sam ..  w tych MTZ-ah  są praktycznie wszystkie identyczne ..  jedynie C125 są  grubsze ..   ale ten  wystarcza  ja swojemu jeszcze założyłem  siłownik wspomagający .  od bizona ..  i gitara tongue

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

296

warto kupić taniego mtz 80 a dobry rocznik i założyć mu napęd i ile taki kosztuje przerabiał ktoś czy pasuje i czy dużo przeróbek no i czy warto

297

Musisz chyba i w skrzyni trochę pogrzebać bo będzie brak jednej zębatki co napędza przystawkę  ?

298

dokładnie .  tak czy siak musisz wtedy odjechac od mostu ...   rozbebrac skrzynie   kupic przystawke  ( 580zł)  nowa wały  napędowe. podpore  i przedni .  łącznie 4 tys lekko  pytanie czy warto big_smile?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

299

Raczej nie warto... lepiej kupić 82 choćby w małej kabinie na allegro widziałem ostatnio za 12000zł w nie złym stanie.

300

faktycznie napęd 4tys i to wymontowany z jakiegoś trupa a między starym a nowym różnic nie ma krzycu ma racje kabinę zawsze można kupić -dla lepszego samo poczucia