181

Odp: Hodowla bydła miesnego

Jak byłem ładnych parę lat temu na praktykach w Luksemburgu, to pracowałem u rolnika co miał krowy mleczne HF. Gość mówił że byki cielaki i jałówki mogą jeść ''szrota'' ale dojone muszą mieć ''mercedesa''. Na ok 4tony dziennie zadawanej kiszonki z kuku i trawy było dorzucane tylko 2małe kostki siana. Powiem szczerze że te krowy zdrowe nie były, lub chociaż nie wyglądały. Srały dalej niż widziały. Znowu jałówki do zacielenia jadły samo siano i to takie kiepskie i lizawkę z wodą miały tyle. Jałówki za to były w super kondycji o dziwo. Trudno było mi to zrozumieć, ale tak było, i wszystko dobrze się kręciło. Tylko mentalność była inna bo jak krowa dawała poniżej 7-8l mleka jednorazowo to szła na samochód.
Tak przy okazji tematu karmienia... smile

182

Taka wydajność to się nie dziwie że tak z nimi postępował. Kumpel co ma ponad 200 dojnych HF to jak im sypie z paszowozu do oporu to to co zostanie to ładowarką zgarnia i idzie to do byków

E 516 na części
Telefon 695 076 269

W USA jak widzę na filmach to bydło pod gołym niebem i krowy zimą same siano i jak wyglądają. A zimy mroźniejsze w niektórych stanach jak u nas. Ale za to jak pzyjdzie lato to nie pada miesiąc i nawet lucerne zbierają na siano...

184

Laszek napisał/a:

Taka wydajność to się nie dziwie że tak z nimi postępował. Kumpel co ma ponad 200 dojnych HF to jak im sypie z paszowozu do oporu to to co zostanie to ładowarką zgarnia i idzie to do byków

i po to w gospodarstwach mlecznych utrzymuje się byki. To co nie zje mleczna to darmowa pasza dla byka.
U mnie żywienie na tą chwilę wygląda tak:
- byki dostają (dawka dzienna) wysłodki buraczane 20kg, śruta z własnych zbóż (+ witaminy) 6 kg, 1 kostka siana + 1 kostka słomy na 4 sztuki - podaję tylko dlatego aby nie robiły na rzadko, sianokiszonka do woli, lizawki
- cielaki do 7 miesiąca mają cały czas dostęp do śruty plus ssą mleko do woli, siano i kiszonka to co złapią od krów
- krowy mają siana i sianokiszonki do woli + lizawki

gg 5118068

Jak robisz żeby Ci jadły i siano i sianokiszonkę? Ja dawałem rano siano, wieczorem kiche to się nauczyły i czekały cały dzień głodne żeby zjeść kiszonki. Efekt jest taki że stoją na sianokiszonce i leje się z nich mocno.

186

żarcie dostają 2 razy dziennie i w pierwszej kolejności dostają siano, później wysłodki, śruta i kiszonka. A krowy siano, a później kiszonka. Słomę dostają pod nogi i sporo z niej zjadają. Powiem szczerze że nie mam problemu z wyjadaniem siana. Może dlatego że siano robię zawsze z pierwszego pokosu i staram się z pogodę utrafić tak aby mi nie zmokło - ogólnie siano mam bardzo dobre jakościowo co może się przekłada na "apetyczność". W październiku i listopadzie na pastwisku dokarmiałem dużymi ilościami słomy.
Dla przypomnienia: słoma owsiana działa rozwalniająco, a słoma pszenna i jęczmionka zatwardzająco. U mnie słomę jedzą nawet na pastwisku.

gg 5118068

187

U mnie jak miałem siano to wciągały nosem, smakowało bardziej niż kiszonka z traw czy kuku ale teraz nie robię bo ciężko o dobrą pogodę na wyschnięcie

188

jeszcze zapomniałem o jednym, byki dostają też po 100g mocznika dziennie.

gg 5118068

189

Kiedyś mnie to ciekawiło, bo czytałem o moczniku w żywieniu, ale nie było określone dokładnie jaki to mocznik. Więc moje pytanie jaki to mocznik?

190

jaki?46%!!

191

Najlepiej z Puław smile

192

Czyli faktycznie ten zwykły mocznik? Może żonce dorzucę bo schudła ostatnio, tak na lepszy apetyt wink

193

tak, zwykły mocznik który sypiemy na pola i dajemy do opryskiwaczy. Mocznik jest dobrym źródłem białka
"mocznik nawozowy zawiera ok. 45 proc. azotu co w przeliczeniu na białko daje rezultat: 1 kg mocznika – 2,8 kg białka ogólnego. Dla porównania, 1 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej tego białka zawiera ok. 0,45 kg

gg 5118068

194

to mnie teraz zaciekawiłeś ... mocznik białko  hmmm
100g rano i wieczorem czy 100g na cały dzień ? czy to aby nie szkodzi bardziej niż pomaga ?

z czym ten mocznik sie stosuje a z czym nie można ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

195

to dajecie mocznik do paszy i nie wiecie dlaczego mocznik nie ma w sobie nic bialka daje sie go z innego powodu co powoduje lepsze przyrosty

196

Marcino napisał/a:

to dajecie mocznik do paszy i nie wiecie dlaczego mocznik nie ma w sobie nic białka daje się
go z innego powodu co powoduje lepsze przyrosty

tutaj trochę o moczniku
http://www.wodr.poznan.pl/index.php?opt … mp;print=1

198

Marcino czepiasz się szczegółów. Skoro mamy być dokładni to mocznik nie zawiera jako takiego białka ale jest składnikiem który pozwala budować białko - jak zwał tak zwał, efekt końcowy zadowalający.

gg 5118068

199

Mocznik podawać można maksymalnie w ilości 160g na sztukę dziennie.Warunkiem tego jest duża ilość skrobii w dawce czyli kiszonki z kukurydzy,wysłodek,żyta a najlepiej dodatek melasy która jest tzw szybką energią i rozkłada się w żwaczu razem z mocznikiem.

200

Zorak a jaka jest teraz opłacalność hodowli mięsnych? Ile płacą za kolorowe sztuki?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)