201

Odp: Hodowla bydła miesnego

za czarno białe tydzień temu dostaliśmy 6.6

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

202

6,6 za CB to dobra cena pod warunkiem  że bydło ważysz na swojej wadze. jak ważysz na wadze chandlarza może jeszcze elektronicznej i z tej wagi sie rozliczasz to jesteś frajer nie samowity po to u nas załorzyliśmy grupe producentów rolnych

203

Karol323 napisał/a:

Ile płacą za kolorowe sztuki?

W pierwszych dniach grudnia jeden z hodowców koło Warszawy wyciągnął 9 zł kg, kupiec indywidualny do własnych sklepów z wołowiną.

204 Ostatnio edytowany przez zorak (2014-12-23 20:20:00)

Karol323 napisał/a:

Zorak a jaka jest teraz opłacalność hodowli mięsnych? Ile płacą za kolorowe sztuki?

Ostatnio sprzedałem tylko kilka sztuk ok 5 miesięcy po 1900 zł - ładne sztuki LM, bez papierów ale mało im brakuje do 100%. Prawie wszystkie jałóweczki zostawiam na powiększenie stada. A czy się opłaca ? Nie opasam do wagi ciężkiej. Tak się złożyło że teraz mam 15 sztuk w wadze ok 550 kg które chcę utuczyć na duże i sprzedać ale nie zanosi się abym w najbliższej przeszłości zostawiał na duże. Wolę mieć więcej mamek i od nich sprzedać odsadki po sezonie pastwiskowym. Uważam że lepiej mi się opłaca utrzymanie 2 krów i sprzedać od nich 2 odsadki niż jednego byka. Byk musi stać na oborze i dobrze dostać do koryta, a krowa z cielakiem większą część roku wyżywi się na pastwisku, a zimą krowa wyżywi się na samej kiszonie, sianie i słomie.
Kilka dni temu sąsiad sprzedał byczki mieszańce LM, simki i herefordy urodzone marzec- kwiecień za 2500 zł. Uważam że to dobra cena, a jak by jeszcze poszukał lepszego kupca to poszły by o stówkę lub dwie więcej.

gg 5118068

205

20 października sprzedałem byki po 7,60, a jałówki po 7, wszystko waga ciężka i od tego czasu cena bez przerwy spada.
Najlepiej płacił Władek Kowal no i co najważniejsze wiarygodny odbiorca.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

206

już kiedyś wspominaliśmy o Kowalu - porządny gość. Moi rodzice z nim dużo handlowali i ja duże sztuki też do niego odstawiam. Co ważne - wiarygodny i wypłacalny.

gg 5118068

207

my również do Kowala ...  płatne gotówką albo na konto smile jak kto woli
Marcino ,,, moze i frajer ze mnie może i nie  gościa zna tu jak widzę cały dolnośląski okręg smile)
odbiera byki  od mojego brachola z pracy gdzie przechodzą przez wagę ich  jego i następnie wagę samochodową i zawsze się zgadza .... 
tą cenę co podałem dali za byczki 500-570kg

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

208

Dzięki za odp panowie smile Tez myślałem nad markami i żeby tak z pół roku cielaka trzymać i go w dal.. Dziadko mi opowiadał ze kiedyś krowa wcieliła na wiosnę u kogoś i tak było ze tego cielaka nie zabrali od niej to mówił ze takie byczysko wyrosło ze ledwo złapali go późna jesienią.. I śmiesznie to wygladalo jak taki wielki byk pada na plecy i doi big_smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

Stosujecie wywar gorzelniany? Ja wożę 2 miesiąc i widzę że krowy polepszyły kondycje, jedyny minus to taki że piją ile wejdzie. Przywoże 3,5 tys co drugi dzień ale pewnie wypiłyby i tyle na raz. Mleczarze raczej nie wożą bo twierdzą że szkoda krów. Racja? Chyba jak u mnie mamki przez zimę popiją a latem odpoczną na łące to nic się nie stanie?

210

Uważaj z wywarem bo w moich stronach rolnicy co go stosowali mieli bardzo duże upadki nowo narodzonych cieląt z powodu biegunek nie do wyleczenia . Wywar jest dobry ale trzeba wiedzieć czy zboże z którego był robiony nie było porażone mykotoksynami (pleśnie) ,gdyż te nie giną nawet w trakcie obróbki termicznej .

211 Ostatnio edytowany przez niewydostanieszsie (2015-03-20 12:40:49)

Sam też sprzedaje żyto do tej gorzelni. Jedno co to zauważam że dużo nie pryskanego żyta mają bo pełno wyki w wywarze. Jak spotykam ludzi w gorzelni to każdy co bierze twierdzi że pasza dla opasów super, zaoszczedzają sporo na koncetracie białkowym. Ja mam za 2-3 tygodnie sezon wycieleń i zobaczymy, jedyne co może być to duże cielaki bo ładowanie białka w ostatnich miesiącach ciąży podnosi wage urodzeniową.

212

jak wasze bydlaki - mają co skubać na pastwiskach ? U mnie po pierwszym pokosie w czerwcu nie odrosło żadne źdźbło trawy, łąki wyglądają jak opryskane glifosatem. Na pastwiskach wyjadły wszystko do ziemi i praktycznie od początku lipca dokarmiam, a raczej karmie bydło sianokiszonką i sianem. Jeśli do końca sezonu będę musiał dokarmiać to zanim zgonię do obory to skarmię 70% tego co miałem na zimę, a zimą będę dawał im chyba trociny.

gg 5118068

213

U mnie jak deszcze padały trochę to 6ha pole wystarczało ( było na 3 kwatery podzielone ) że jak już są na 3 kwaterze to na 1 odrośnięte było nawet nawet. A teraz nie ma nic na polach... od Miesiąca co dwa dni bela idzie na noc i chodzą sobie tylko spacerują... A mleko 150l spadło... Tylko dobrze że mam zapasu z 60bel bo kukurydzy będzie tylko 2/3 co w tamtym roku...

+33 / -0 (chyba wink)

214

Kostka siana ,słomy ,sianokiszonki i 4m3 kukurydzy tyle co dzień trzeba bykom dać . Wszystko tak szybko topnieje a na łąkach tragedia .

215

Sąsiad to nawet lasek ogrodził miały tam trochę, poprzedni właściciel wyrąbał go powoli jednak do ostatniego sośniaka, więc pojawiły "trawy" między samosiewami drzew.

216 Ostatnio edytowany przez zorak (2015-09-01 13:53:36)

koseś tylko Ty masz system że cały rok karmisz bydło w oborze jednakowo i zbierasz zapas na 12 miesięcy, a ja zakładam że od maja do listopada nie karmie bydła i organizuje tylko na max pół roku i niedługo mi zeżrą ten zapas. A jak u was z ceną siana/sianokiszonki bo doszły mnie słuchy że w niektórych rejonach za sianokiszonkę trzeba zapłacić nawet po 180 zł.

gg 5118068

217

Od 100 do 180zl a nawet juz kradna...

+33 / -0 (chyba wink)

218

U nie dobra sianokiszonka kosztuje już nawet 230 zł za belkę .

219

Koledzy mam do zrobienia trwałe ogrodzenie dla mojego stadka tuż przy oborze okolo jednego hektara
Kupiłem okazyjnie podkłady kolejowe betonowe i teraz pytanie co dać drut stalowy ocynkowany czy linkę stalowa ocynkowaną? Ogrodzenie oczywiście podłączone do pastucha

220

linka mocniejsza to i przerwać trudniej - tylko cena zapewne 3x większa jak za drut.
Przerabiałem:
- drut - mało widoczny, często bydlaki go rwały
- taśma - super widoczna, jak się przerwą druciki w taśmie to nie widać gdzie i nie przewodzi prądu
- teraz testuje najgrubszą plecionkę (sznurek + drut) - widoczny, dość wytrzymały, zobaczymy po kilku sezonach.

gg 5118068