Odp: Hodowla bydła miesnego

Dlatego ja opasam na ciężkie i sprzedałem odsadki również. Mam sporo łąk, sporo siana a brykieciarnia płaci grosze za to. Niestety nie da się w ciągu roku powiększyć stada z 50 na 100 sztuk. Ale jak dojdę do 100 matek to na pewno nie będę opasał ciężkiego. Tylko że ja również mam materiał hodowlany bo stosujemy cały czas inseminacje  nasieniem z wysokiej półki. Na razie jest zbyt na wszystko. Moje krowy stoją zimą na pastwisku przy ruchliwej drodze to kupców jest tygodniowo po 4-5 ale czy tak będzie dalej nie wiem. Każdy kto wszedł w opasa widzi też że zarabia tylko na dobrym, dobrze rosnącym materiale. Zachwyt LM też mija bo koszty ogromne a efekty mizerne szczególnie w rozrodzie. Najbardziej nie rozumiem ludzi co kupują po 1500zł simopodobne cielęta do pojenia mlekiem. W moich stronach każdy kto ma możliwości wstawia odsadki i  opasa ale nie znam nikogo kto tylko z tego żyje więc opłacalność jest jaka jest pewnie.

502

Zorak. Jeśli masz dobrą sianokiszonkę to ją nisko cenisz.Żeby było bliżej  to byśmy pohandlowali, u mnie 100 zł. śmiało można wołać. Dwa lata temu byli tacy co 220 zł. wołali.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

503

ostatnio ogladam kanał na YT lubuskie angusowo https://www.youtube.com/channel/UCT1nm6 … AwA/videos i zastanawiam sie jak jest z opłacalnościa tego. on sprzedaje odsadki po 3,5 tys dajmy na to 20 rocznie tj 70tys podzielmy to na 12 miesięcy wychodzi 5800. wszystko fajnie tylko paliwo na zrobienie siana tez kosztuje. Zastanawia mnie jedno ile ha łak i ile ha pastwisk trzeba na utrzymanie statka 20 mamek w sezonie pastwiskowym z cieletami a w zimie samych mamek tak jak u niego. Powiecie mi jak to jest?

Rolnik z powołania:-)

504

Nie wiem jak to jest z mamkami ale ja kupuję biało czarne ,niekiedy i hf  w wadze około 70kg . Karmię je około 2 lata i średnio wychodzi mi 5tyś za sztukę chodź powoli dochodzę do 5,5 tyś .
ile mi z tego zostaje ? ciężko powiedzieć , obecnie sprzedaję około 80szt rocznie ale planuję dojść do 110 szt bo na tyle starczy mi paszy i budynków .

Pajej napisał/a:

ostatnio ogladam kanał na YT lubuskie angusowo https://www.youtube.com/channel/UCT1nm6 … AwA/videos i zastanawiam sie jak jest z opłacalnościa tego. on sprzedaje odsadki po 3,5 tys dajmy na to 20 rocznie tj 70tys podzielmy to na 12 miesięcy wychodzi 5800. wszystko fajnie tylko paliwo na zrobienie siana tez kosztuje. Zastanawia mnie jedno ile ha łak i ile ha pastwisk trzeba na utrzymanie statka 20 mamek w sezonie pastwiskowym z cieletami a w zimie samych mamek tak jak u niego. Powiecie mi jak to jest?

Wiesz co to amortyzacja? Facet zainwestował już jak sam stwierdził około dużej bańki we wszystko tj. ziemię, budynki, wyposażenie, zwierzeta. Mieszka jakies 40km ode mnie. Na sprzedaż masz przy 80% odchowalności co roku 8 jałówek i 8 byczków a karmisz 20 matek.

506

ile włozyc to jedna sprawa a opłacalność to inna własnie chce wiedzieć jak to jest? ile na te 20 mamek potrzeba łak i pastwisk?

Pastwisk około 1ha/szt/rok do tego pasza na zimę. Chyba że chcesz dokarmiać albo walić nie wiadomo ile nawozu.

508

na zime to tez prawie 1ha na szt zgadz sie. chodzi mi o siano.
Wiec na 40 ha nawet zytka czy owsa to na pewno wiecej idzie zarobić

Jestem takiego samego zdania. Nie każdy ma warunki. Hodowla mamek jest na tereny gdzie jedyną opcją są użytki zielone. Na dobrej ziemi lepiej coś towarowego uprawiać.

510

nawet i na kiepskiej. mamki to chyba na podmokłe tereny albo góry

Koło mnie są torfowiska i dolina rzeczna. Tylko wypas albo siano bo często w maju jest jeszcze za dużo wody żeby wjechać. W innych rejonach jak tu stoi woda są po pierwszym pokosie.

512 Ostatnio edytowany przez zorak (2018-02-06 08:40:44)

Maryush u mnie w powiecie hodowców można policzyć na palcach, teren górski to i traw jest pod dostatkiem, a nawet jak bym chciał sprzedać to kupca brak - z daleka nie przyjadą bo koszt transportu.

Pajej co do kanału który podałeś, jak dla mnie jest to lokata pieniędzy, hobby ... oglądam od początku kanału ot tak jakoś mnie zainteresowało. Tak jak niewydostanieszsie piszę - gość włożył kupę kasy (w kom pisał że około miliona zł), nie mieszka tam, nie pracuje na co dzień, pracuje zawodowo poza gospodarstwem i nie utrzymuje się z gospodarstwa. Zapewne prowadził by je zupełnie inaczej gdyby miał z niego utrzymać rodzinę. Niemniej jednak fajnie to wygląda ale jako ciekawostka. Zobaczymy za kilka lat.

Ilość sztuk, a powierzchnia. Obecnie utrzymuję 55 sztuk bydła na 20ha łąk i pastwisk, reszta to orne z którego sprzedaję ziarno. Z tych 20ha robię zapas na zimę i od wiosny do jesieni wypas. Do tego dochodzi słoma na zimę.

gg 5118068

513

Maryush pisał ze 1 ha pastwiska na 1 szt. to co ty piszesz inaczej juz wyglada

Zależy jakie pastwisko. u mnie w tym roku 40ha pastwisk było spasanych do 20 czerwca. Potem wyszła woda i od lipca jest metr wody wszędzie. A były lata że bydło się pasło do listopada i jeszcze było kilka tirów siana na sprzedaż. Musi być zapas bo jakby trzeba było kupić paszę na zimę to katastrofa finansowa.

515 Ostatnio edytowany przez zorak (2018-02-06 10:14:05)

Pajej podstawa to dobrze utrzymana łąka/pastwisko. Wydzierżawiłem 5 hektarów łąki która była koszona raz do roku na dopłaty i nie zbierana trawa. W pierwszym roku z pierwszego pokosu miałem 22 baloty siana, a odrost ledwo miały krowy co skubać. Jesienią zaorałem i  wiosną posiałem mieszankę traw. W lipcu pierwszy pokos dał 90 balotów. W kolejnym roku miałem 120 sztuk z pierwszego pokosu, zrobiłem 2 pokos a na 3 pasły się bydlaki do samej zimy. Hektar dobrze utrzymanej lucerny też da niezły plon zielonej masy. A jak jest suchy rok to i 2 hektary na sztukę mało wink trzeba nadganiać słomą.

gg 5118068

516

Ale czy ktoś to liczył tak od początku do końca?
Wartość sprzedanych byków minus koszty .

To jak Ci lepiej jeszcze policzyć? Masz koszt odsada i zysk ze sprzedania byka. Za ile wykarmisz nikt nie odpowie. Możesz liczyć np 30kg sianokichy i 4-5kg treściwej dziennie. Jak dobra genetyka urośnie do 1,5 kg dziennie ale pytanie po ile będziesz miał tone dobrej sianokiszonki i treściwej.

518

Tak, bo nie hoduję dużych ilości to mam wszystko pod kontrolą. Poprzedni rzut sprzedany na wiosnę:
- 4 byki HF ok200-250 kg kupione w 2016 za 7100 sprzedane rok później za 17100 - 7100(zakup) - 8800(koszt wyżywienia i obsługi)= 1200 czystego zysku.
-jedna jałówka kupiona za 1600 trochę wcześniej miała problemy i przez miesiąc nie umiała sama wstać poszła za niecałe 3000 zaliczyła 1700 zł straty.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

519 Ostatnio edytowany przez kuzaj63 (2018-02-06 11:59:08)

Czyli jesteś 500 w plecy
O takie wylizenia właśnie mi chodzi.

520

Nie do końca. Jeszcze dostałem 1200 dotacji.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia