Odp: Hodowla bydła miesnego

Ruszta po swiniach wytrzymają?

662

Za gęste

E 516 na części
Telefon 695 076 269

663

wczoraj miałem przedstawiciela z Arma i chyba się zdecyduję na halę krytą plandeką dla bydlaków. Przeliczałem na wszystkie strony i nie postawię nic innego nawet w zbliżonych pieniądzach.

gg 5118068

664

powiedz coś dokładniej?

665

12x25 konstrukcja kratownica 40cm z profili 40x40mm, pokrycie plandeka a ściany szczytowe blacha, w ścianach szczytowych bramy rozsuwane + drzwi, montaż.
62 tyś nett, po mojej stronie ładowarka aby postawić kratownicę.

gg 5118068

U brata na firmie też stawiali namiot na bydło. W miejscu starego silosu na kiszonke. Za 300m2 dali dwa lata temu 50 netto. Taniej nic się nie zrobi chyba że kupić kopalniaki i blacha i samemu stawiać z drewna ale przy takich wymiarach to już trzeba z głową.

667

Panowie mam pytanie odnośnie bydła. Chodzi o to że sąsiad chce mi dać całą gospodarkę w dzierżawę (ziemia +budynki) a że mam ponad 40 sztuk bydła to dopłaty dostaje tylko do 20 i zastanawiam się czy tej dzierżawy nie napisać na brata i zrobić przemieszczenie 20 sztuk do jego siedziby tylko czy to przejdzie w agencji. Jak myślicie przejdzie to?

668

Przejdzie

669

Jakie stosujecie dawki przy opasie byków? Tak mniej więcej ile kg czego wychodzi na sztukę dziennie. I jakie to daje przyrosty. Jaka masa bydlaka przy sprzedaży i w jakim wieku.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

670

Uuu kochany takie dane to w sejfie leżą razem z książką leczenia i opisem jakie leki skutecznie działają....

671

To co kieszonka z qq, wysłodki i pasza treściwa?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

672

Jak macie rozwiązane pobieranie krwi od bydła przez weterynarię ? chodzi mi o to pobieranie co 5 lat. Ostatnie pobieranie 5 lat temu to miałem bydło na uwięzi więc nie było problemu, teraz mam 3  razy więcej bydła i wszystko luzem. Dziś przyjechali, a że nie mam jeszcze poskromu i systemu do przepędzania więc nic nie zdziałali. Mam to w planach ale dopiero jesienią. Weterynarz twierdzi że to po stronie rolnika jest udostępnić bydło, on ma tylko podejść i pobrać krew. Jak to jest rozwiązane w Waszych stronach.

gg 5118068

673

Są na to sposoby ale to nie temat na internet...
Legalny sposób jest taki że gadasz z powiatowym że masz chory kręgosłup i nie mozesz się szarpać z bydlem  a na pracownika cię nie stać.  Ja tak zagrałem ostro i przyjechało dwóch wetow do pobrania..   A tak w ogóle to nie ma dostatecznie zdefiniowane słowo "udostępnić "  co ono oznacza?

674

Płot samozatrzaskowy, nic lepszego nie ma. Brat ma taki na 12 sztuk. Tam gdzie doje to doktor jest co 2 tygodnie sprawdzać cielnosc, tam samozatrzask jest na 50 sztuk więc też pełna wygoda

E 516 na części
Telefon 695 076 269

675

Są i paśniki samozatrzaskowe

Na szybko jak potrzebujesz to poszukaj gości od korekty racic mają porządne poskromy i kawałki ogrodzenia. Chyba że odroczyli Ci do czerwca (tak jak części moich) to może spróbuj zbudować coś na stałe.

676

Na tą chwilę weterynarz napisał "brak możliwości technicznych do pobrania" i ma przekazać powiatowemu który będzie dzwonił i coś będziemy ustalać. Chciał czy nie chciał trzeba będzie robić system przepędzania i poskromu.

gg 5118068

677

może cos takiego jak na lubuskim angusowie? https://www.youtube.com/watch?v=cmVF-Lh_op0

Rolnik z powołania:-)

Ja mam klatkę i poskrom z drewnianych żerdzi. Chcę zrobić metalowy coś na wzór borysa ale na razie nie mam  czasu na to. Co do weterynarii, musisz mieć infrastrukturę do poskramiania bo nie spełnisz crossa w razie kontroli.

Jak nastroje po przedstawieniu propozycji prezesa wszystkich prezesów odnośnie "piatki dla zwierząt'? Wprowadzą czy kolejna próba zrobienia z opozycji debili tak jak w przypadku głosowania o podwyzkach?

680

Mimo że mam prawie 200 na stanie to lata mi to koło huja.....
Jak ceny spadną to tylko pomogą mi podjąć decyzje o likwidacji całego rogatego dziadostwa i wyjścia z niewoli roboty.....
Kupi się jakaś koparko ładowarkę  albo wywrotka i parę groszy do ziemi się dorobi...