Temat: Kiszonka
prasa i sianokiszonka to na zachodzie tylko dla mniejszych rolników z rozdrobnionymi polami więksi zakiszają na pryzmę bo o 40 procent tańsze no i folie trzeba oddawać do recyklingu a słoma czy siano w durze kostki .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kiszonka
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
prasa i sianokiszonka to na zachodzie tylko dla mniejszych rolników z rozdrobnionymi polami więksi zakiszają na pryzmę bo o 40 procent tańsze no i folie trzeba oddawać do recyklingu a słoma czy siano w durze kostki .
joker-konin masz racje ze bardziej opłacalna może jest pryzma ale też miałem przyczepe samo zbierającą i niechce tego znać mam duży silos 28/5/2,2 ale to wszystko jest nic a kopce to błoto smrut bałagan palenie paliwa w błocie i okrywanie folią piachem i zimowe kucie a tu tylko balika na tura i po robocie zbyt praco chłone a jak pojade zimą na narty to kto to zrobi ? a balika to nie problem
miałeś polska zbierająca to się nie dziwie ja po moim Deutzie nie narzekam, podobno jeszcze lepsze są od sieczkarni....;)
w kosztach z pewnością, odpada też konieczność ciągników z przyczepami i ludzi do pryzmy.
scorpion nie rozśmieszaj przyczepa lepsza od sieczkarni robiłem krone turbo 4000 8ton a robię już parę lat sieczkarnią o niebo lepiej pocięte i zakiszone
nie wyraziłem ani słowa o tym ze przyczepa jest lepsza od sieczkarni,
323 bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem zmierzasz do tego że lepiej sieczkarnią? jaki posuw dajesz przy życie czy trawie?
żyta nie tnę ale mieszankę zbożową to na 3 trawę też łąki mam blisko jeden z turem na silosie odwożę t088 łącznie 3 ludzi i 10 ha dziennie do silosu szybko tanio i jakość kichy super drobno pocięte dobrze się ubija i szybko.Robiłem też kulki ale to nie to ,jak jest wycinak to silos super sprawa obecnie wycinam raz w tygodniu naustawiam kostek w oborze zadawanie tylko podgarniam zero roboty a beloty szarpałem potem to wycinakiem przecinałem bo miałem juz ich dosyć.
wycinasz raz w tygodniu ale w zimę rozumiem ?
od chwili gdy staną w oborze do wiosny nie grzeje się bo daję zakiszacz
teraz ja tez raz w tygodniu wycinam, czym okrywasz w silosie ? bo rozumiem masz dwie ściany i wybetonowane podłoże
okrywam ziemią oczywiście na folię ale folię daję dobrą z gornej półki przerabiałem te tańsze ale szkoda zachodu a pray odkrywaniu zrzucam tylko tyle ziemi ile wybieram kichy
ja raczej zakiszam trawę tylko podwiędniętą nmie przesuszam
okrywasz ręcznie ? teraz okrywam takim obsypnikiem do pryzm, gdyby był silos nie mógł bym już tego użyć
znów się powtórzę ale pryzma nie jest dobra na wszystkie gospodarstwa.
Temat o prasach.
dlaczego ?
gdybym miał prasę czy sieczkarnie a nie zbierająca to chwalił bym te sposoby, a modowie jeżeli można to stwórzcie wątek o Kiszonkach i przenieście posty
mówimy o kiszonkach z trawy bo z kuku to jasna sprawa. Co do kiszonek z traw to na przykładzie mojego gospodarstwa nie wyobrażam sobie pryzmy. Prowadzę wypas kwaterowy i siano robię z kawałków max 2-3 hektarowych w odstępie czasu więc musiał bym robić dużo małych pryzm. Poza tym niedojady koszę i tez na siano. Jeśli uda mi się skorzystać z modernizacji właśnie na zakup sprzętu do sianokiszonki w belach to dla mojego gospodarstwa będzie to idealne rozwiązanie.
posiadam sieczkarnię miałem zesataw do kichy w balotach przyczepa też była z nożami dosyć dobra i wypasiona najlepiej przyjęła się sieczkarnia w moim przypadku.
Kiszonka temat rzeka i jest zainteresowanie ... więc pisac
reszte postów na ten temat się przeniesie
więc jak jest z przykrywaniem silosu ? powiedzmy 1,80 wysokości no i co, ciągnąć folie do samej ziemi ? na zachodzie tez maja spore silosy i jak je okrywają ?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kiszonka
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo