1

Temat: Rozruszniki planetarne wady i zalety

No wiec tak  zakupiłem  rozrusznik  z przekładnią zwany rozrusznikiem planetarnym ,  wsadziłem do do  szóstki  i na 1 aku 170Ah 1000 A  kręci jakoś  nie za ciekawie  jak by się miało wydawac ale odpali  ,

moje pytanie jest do użytkowników tego "cuda"  jakie aku wy   macie przy takim rozruszniku ??  i czy  lepiej będzie jak np wsadzę 2 akumulatorki  12V 80Ah  czy zostawic 170Ah ??  jak bedzie lepiej  i na dłużej ??:smiley:

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Rozruszniki planetarne wady i zalety

Ja w 6 mam 2 x 125 to kręci mało wału nie oberwie i póki co nie było mrozu żeby nie zapalił , za to 80 za cholere nie zapali mam wrażenie że ten rozrusznik jest lipny , bo jest nowy i akumulator 125 też nowy i nie kręci , w 6 mam indyjski i jest ok a w 4 chyba jubena i lipa.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

3

Wojtas zawsze lepszy będzie jeden duży akumulator gdyż odpadają zbędne połączenia i związane z tym straty prądu ,ale czy szóstki nie powinny mieć rozruch na 24V?

4

ja mam w ursusku 355 taki rozrusznik i tez nie bylo mrozu na niego a aku mam jeden 125ah. rozrusznik jeszt czeski nie pamiętam nazwy, litewskie prubowalem dwa jeden nie chciał kręcić wogóle a drugi nie chciał przestać kręcić. koszt czeskiego rok temu 540zł a litewski 320zł

5

koseś masz racje ale ten rozruch 24V mnie do siwości doprowadzi (a kurde jeszcze jeste młody to jak siwy bede wyglądał )   ja mam takie szczęście co bym nie kupił to u poprzedniego właściciela pali na dotyk  (wsadzone były 2 aku po 60Ah (szok)  przyjechaliśmy do siebie 2 tygodnie spokuj  i już aku zdechły  wsadziliśmy  2 po 90ah  to  stycznik spłoną  to coś jeszcze to   kórwicy idzie dostac ......... dlatego wole wsadzic 1 akumulator  12V rozrusznik i nie widziec na oczy tego przełącznika  pod siedzeniem  1 przełącznik 80zł

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6

ja mam w zetorze 8011 zamontowany rozrusznik indyjski i w mrozy nie morze ukręcić silnikem aaku mam durzy od jelcza chyba wruce do starego bo stary lepiej kręci nie polecam tych rozruszników

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

7

Panowie,zakupiłem w zeszłym roku rozrusznik planetarny do c-330 AGTECH,nie powiem kręcił ładnie tylko był dość głosny ale po 9 miesiącach sie zepsuł oddałem do serwisu stwierdzili ze nie da się go naprawić i zwrócili mi pięniądze,więc trzeba będzie kupić inny,i tu pytanie do tych co mają takie rozruszniki w swoich ciągnikach,jakiej firmy byście polecili?

8

wszystko zależy od ceny  przynajmniej w większości przypadków mam w MTZ za 5 stów i działa już parę lat jakiś szary .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

9

tomcio83 napisał/a:

ja mam w zetorze 8011 zamontowany rozrusznik indyjski i w mrozy nie może ukręcić silnikiem a aku mam duży od jelcza chyba wrócę do starego bo stary lepiej kręci nie polecam tych rozruszników

w 80 mam taki kupiony w Grene, działa 2 rok bez problemu :walka:
aku 90Ah

10

Sebastian napisał/a:

wszystko zależy od ceny  przynajmniej w większości przypadków mam w MTZ za 5 stów i działa już parę lat jakiś szary .

Ja w ursusie mam za 220 i drugi rok kręci jak wściekły

11

Dwa lata mam czeskiego magnetona i na razie działa idealnie w 912

Ja mam w 385 i dwa akumulatory 6 po 196Ah i kręci ale szału nie ma.

13

Ja w moim 3p mam za niecałe 3 stówy a akumulatorek od malucha. w lecie radzi sobie bez problemu zimą muszę go niestety ładować przed odpaleniem

Rolnik z powołania:-)