1

Temat: Kontraktacja

Chłopaki czy kontaktujecie uprawy? Rozmawiałem z firmą nasienną i zależy im abym posiał dla nich trawę a dokładnie to kostrzewę. Co mi powiecie o samej kontraktacji w trawach warto nie warto? gdzie są kanty?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: Kontraktacja

największy kant to zbiór tej trawy, wymłóć żeby jak najwięcej zostało w zbiorniku

3

Nad kontraktacją muśisz się dobrze zastanowić (ma to swoje plusy ale i minusy)

4

Ja z kontraktacją mam same złe doświadczenia , przez 3 lata siałem dla centrali nasiennej pszenicę , proso i gorczyce , ostatniego roku tak mnie wydymali na cenach że szok za pszenicę zaproponowali 100 zł mniej niż młyny , prosa chcieli połowę tego co w kontrakcie . Tak mnie wku..... że im nie sprzedałem i straszyli mnie sądem , dopiero wtedy się rozsierdziłem wiązanka poszła nie kiepska chcieli policję wołać i tak rozeszły się nasz drogi. Teraz podpisuję kontrakty 2 tygodnie przed odstawą i tylko wtedy gdy jest zapisana cena sprzedaży.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

5

Jak to z umowami terminowymi. Raz na wozie raz pod wozem. Jak cena pójdzie pow. zagwarantowanej zaraz przed oczami mamy aneks do umowy. Dlatego musimy mieć pewność z kim tańczymy.

6

Przestrzegają rolników przed pochopną kontraktacją w tym roku jest o tym w "nowoczesnej uprawie roślin" Zwłaszcza tam gdzie są duże kary umowne, żeby czasem rolnik nie zerwał kontraktu.Ten rok może być zwłaszcza rokiem producentów rzepaku, cena już przekracza 1900 zł/t

7

U nas kilku podpisało, ale ja w tym roku olewam to i będę ze spokojem czekał na rozwój sytuacji. Dwa lata temu nieźle dało nam popalić bo mieliśmy kontrakt, a wcześniej bo nie mieliśmy.... wink Aby rzepa przezimowała to może coś się zarobi..

8

Najpierw niech przezimuje a wiosną trzeba się zastanowić czy podpisywać czy nie.

9

Paweł, wielcy gracze rynkowi już wiedzą że w znacznej części nie tylko Polski ale i europy nie jest z nim za dobrze. Zapasy też im się kończą, mogą teraz tylko blefować.