Temat: poplon na kiszonke

Witam mam w tym roku zamiar posiać jakiś poplon na kiszonkę po jęczmieniu ozimym co polecacie i czy da rade tak zrobić bo ja tak kosze jęczmień początek lipca wtedy szybko podorać albo ścierniskowym i posiać coś na kiszonkę by przed zimą to skosić. Co radzicie, co dosyć urośnie przez te trzy miesiące?

Fortschritt zt 423 a razy 2

2

Odp: poplon na kiszonke

Ja bym proponował owies z peluszką.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

3

a urosnie to dosyc duze chcial bym to kosic z pnia na pryzme

4

to co napisał pawelg można też coś innego sąsiedzi polecieli po żniwach żytem, jęczmieniem i co jeszcze mieli pod ręką i ładnie balotów z tego wyszło.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

5

a ile tego zyta na hektar moze wiesz

6 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-06-11 23:44:05)

podobnie jak michu po żniwach chcę posiać jakiś poplon z przeznaczeniem na kiszkę. Mam kilka kroków od gospodarstwa 4,5 ha jęczmienia ozimego i zaraz po zbiorze posieję to co mi pozostawało z siania (jęczmień, owies, żyto) i dokupię peluszkę. Jak duże urośnie to zależy od mokrej lub suchej jesieni. Sprzęt jakim dysponuję do zbioru to niestety tylko orkan i tu pytanie do was. Ciąć prosto z pnia (orkan mało zabiera i kupa jeżdżenia) czy najpierw kosiarka, wałki i orkan (czy podczas robienia wałków rośliny nie uwalą się ziemią ?). Do przyczep musiał bym porobić nadstawki bo w burty mało wejdzie i co chwilę musiał bym przepinać nową przyczepę. I jeszcze jedno - jaką pryzmę ułożę z takiego areału i jesiennego poplonu ??
W grę wchodzi jeszcze zakup jakiejś taniej przyczepy z nożami ale to w stateczności i po okazyjnej cenie.

gg 5118068

7

Na przyczepę to by przynajmniej 10 tys trzeba położyć....
No i oczywiście przesuszone z wałków lepsze dla bydła niż z pnia,

8

mam tanią jugosłowiankę ale noże w niej to tylko tyle że są, jest ich za mało żeby coś zdziałały

9

http://allegro.pl/przyczepa-samozbieraj … 13820.html mała ale tania,
http://otomoto.pl/krone-samozbierajaca- … 66427.html
http://allegro.pl/przyczepa-samozbieraj … 47526.html ta nie ma wałów z tyłu i jest na jednej osi.
Miałem Mengele, polecam sprzęt tej firmy, teraz mam Deutz Fahra i też mogę śmiało polecić

10

Na takie poplony to tylko E-281 i półtora hektara na godzinę , naprawdę polecam.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

11 Ostatnio edytowany przez michu23 (2011-06-12 19:09:15)

ja kosilem w tym roku zyto z pnia mialo ok 140cm.oczywiscie e-281 heder 460cm szlo *** bardzo mi sie podobala ta robota ja po jeczmieniu ozimym mam zamiar posiac gorczyce jak urosnie to skosze na kiszonke a jak bedzie bardzo mala to przelece scierniskowcem i zaoram na zielony nawoz

12

Prosto z pnia jest niezdrowe bo zakwasza bydło...
Ścięte i przesuszone jest dlatego lepsze.

13

Taki poplon to wiadomo zbieramy jesienią ziemia mokra nazgrabia się w zielonkę i wtedy już nie będzie taka dobra , ja osobiście przerabjałem różne sposoby zbioru trawy , zpokosu bardziej podsuszona lub mniej a w tym roku zebrałem z pnia i jak dla mnie towar lux  krowy też zżerają bez protestu.

14

czyli jeśli bym chciał ciachać orkanem to wszystko zależne od pogody - jeśli sucho to można z wałków, a jeśli mokro to z pnia. Po siewie pole przywałować aby wyeliminować "pociski" w postaci brył i kamieni podczas koszenia ?

gg 5118068

15

Napewno nie zaszkodzi wałowanie , będziesz spokojniejszy przy zbiorze .

16

Jak przywałujesz to ziemia nie bedzie tak wysychać,ja osobiście wszystkie wiosenne zasiewy wałuje i efekt jest na plus,no i pewność przy zbiorze ze nic niepowołanego w maszyne sie nie dostanie,tylko czy orkan lepiej rozdrobni mase z pnia czy z wałków,czy to nie ma znaczenia?

17

Orkan lepiej potnie z pnia , z pokosu to praktycznie przeżuci masę na przyczepę.

18

pawelg też mi sie tak wydawało,mam scinacz zielonek TAARUP i jest tak jak mówisz a z polskim orkanem nie miałem doczynienia.

19

U mnie większość hodowców odeszła od cięcia z pnia. A sprzęt nie był zły bo Jaguar 860 zrobił już robotę ale teraz nie widziałem żeby cięła z pnia tylko z pokosu

20

co roku kosze 30 ha zyta  na kiszone w balotach w fazie kłoszenia dla mecznych to troche twarde ale dla opasów i luzaków super