Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
Amen.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Amen.
A jak chcesz zwrot Vatu od US, to szykuj się na kontrolę...
ach nie ma się co bać. brat od ponad roku jak jest na vacie to nie miał żadnej kontroli, no chyba że masz bardzo życzliwych sąsiadów to wtedy inaczej
ja tesz jestem na vacie od 2 lat i żałuje że tak pużno na niego przeszedłem.A papiery prowadzi księgowa bo za 60zł miesięcznie to szkoda czasu i nerw z papierami walczyć,no i przepisy się zmieniają co rusz a tak to umowa z biurem rachunkowym a u mnie tylko ksiąszka kontroli us i wrazie kontroli us idzie do biura rachunkowego.A co do zakupu maszyn używanych na umowe kupnosprzedasz jeżeli nie bendą wciągniente w śrotki trwałe gospodarstwa to vatu od nich nie ma i tak samo trzeba je sprzedać
Przeszedlem na vat na poczatku tego roku i polecam,bo warto.Najbardziej,jak masz zamiar kupic jakis nowy sprzet,ale i bez inwestowania sie oplaca.Moje sprawy prowadzi znajoma,ale powiedziala,ze od stycznia powinienem zaczac korzystac z biura rachunkowego,bo jest coraz wiecej faktur,przepisy sie zmieniaja i to nie sa zarty.Robilem duzo ,, roznych'' zakupow z glowa,wystapilem o zwrot vatu i dostalem 14tys zwrotu.Bez kontroli.Teraz jak sprzedaje musze oddac do US procenty od faktur,ale i tak sie oplaca bo nieraz z 1 hektara masz 5t zboza,a nieraz 2,5 t,a w razie kontroli musisz wiedziec co mowic.Jelenie,sarny,dziki,susza,slaby rok,ciezka zima,Tusk,Jaroslaw,czyli wszystko to,co przeszkadza nam w zebraniu max plonow i czesto tak jest ...... ..........Ja do tego nie mam innego wyjscia,bo kupuje nowy sprzet na PROW i odliczam od tego 23 % vat.
Z watem nie jest tak różowo jeśli kupujemy nowe maszyny to ok. a z produkcji to skórka za wyprawkę ,chyba że......... się kombinuje ;)a najprostszy sposób to przepisać część gospodarki na córkę albo syna bo żona może zwiać i jedno gospodarstwo na vat robi większość zakupów a drugie na ryczałcie robi sprzedaż z gospodarstwa ,tylko w granicach rozsądku .
Ja co roku około 20 tyś odzyskuje... miałem jedną kontrole bez problemu było...oby tak dalej...
A jest jakiś minimalny limit gospodarstwa,mogę odliczać sobie wat od nawozów,środków ochrony roślin czy tylko od maszyn części do nich i paliwa?
A jak jest z zakupem gruntów czy też mogę odliczyć wat?
Czy ktoś będąc ryczałtowcem i przeszedł na wat policzył czy to się opłaca?
Z watem nie jest tak różowo jeśli kupujemy nowe maszyny to ok. a z produkcji to skórka za wyprawkę ,chyba że......... się kombinuje ;)a najprostszy sposób to przepisać część gospodarki na córkę albo syna bo żona może zwiać i jedno gospodarstwo na vat robi większość zakupów a drugie na ryczałcie robi sprzedaż z gospodarstwa ,tylko w granicach rozsądku .
Ja podobnie chce robic moja gospodarstwo będzie na VAT a ojca na ryczałcie. mam znajoma co jest właścicielka biura rachunkowego to może ze mnie nie zedrze za wiele.
U mnie właśnie jest tak że ja jestem ryczałtowiec a brachol VATowiec
Widzę że dużo osób tak praktykuję.
A można inaczej w tym popi......nym kraju?
Ja mam z ojcem mniej wiecej pol na pol,modulacja nas tak nie pociagnela po kieszeni.
Obaj jestesmy na vacie.Nie polecam robic zakupow na kogos na vacie,a sprzedawac na ryczaltowca,bo w razie kontroli bedzie lipa.
A ile masz pola
Ja mam z ojcem mniej wiecej pol na pol,modulacja nas tak nie pociagnela po kieszeni.
Obaj jestesmy na vacie.Nie polecam robic zakupow na kogos na vacie,a sprzedawac na ryczaltowca,bo w razie kontroli bedzie lipa.
Mylisz się ja miałem kontrole w tym roku wiosną i co nic a kto mi udowodni ile zebrałem z ha.
scoda19 jak to robisz w granicy rozsądku to i owszem przejdzie... A nie jak mój znajomek chciał z bratem tak kręcić tylko tyle że jeden robi wszystkie zakupy, a drugi wszystko sprzedaje...
scoda19 jak to robisz w granicy rozsądku to i owszem przejdzie... A nie jak mój znajomek chciał z bratem tak kręcić tylko tyle że jeden robi wszystkie zakupy, a drugi wszystko sprzedaje...
To są więkimi idiotami
Prędzej czy pżnióej odechce im się VATU
A czy słyszeliście coś, że od Nowego Roku rolnik vatowiec będzie musiał mieć kasę fiskalną ??
Kolega mi o tym wczoraj mówił, że jakoś mu nie wierzę ....
Chyba mu się święta z 1 kwietniem pomyliły.
Scoda 19 - ma racje w obecnym systemie prawnym jest to niemożliwe - aczkolwiek po tej koalicji można się wszystkiego spodziewać?
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo