1

Temat: Gryka jak śnieg biała ...

No i co ślepemu po oczach , dzięki Marek , prośba do admina przeżuć moje wypociny w odpowiedni wątek , dzieki.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

2

Odp: Gryka jak śnieg biała ...

Koledzy doradźcie mi coś, bo muszę zaplanować poplony  i mam taki kawałek z którym nie wiem co zrobić chciałem zasiać tam grykę tylko po niej znowu chciałem buraki zasiać. Czy taki płodozmian pasuje? Czy ktoś z was siał w ten sposób? Wiem, że dobrym przedplonem gryki są buraki ale czy w drugą stronę?

3

Moje zdanie jest takie, że nie wsiada się w gumofilcach do Maybacha.  Buraki to temat gleb żyznych i zasobnych , a gryka to temat nieużytków, piachów, kamieniołomów. W tym układzie gryka to żaden przedplon dla buraków, bo badyle tylko urosną, a ziarna jak na lekarstwo. Poczytaj w wątku pt 'kto uprawia lub uprawiał grykę" i zobaczysz, że gryka to roślina zalecana na klinek pod lasem, a nie na pole na którym uprawia się buraki, pszenicę i jęczmień browarny.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

4

Przespałem się z tym i chyba zrezygnuję z tego bo pole jest dobre i pasuje zasiać coś lepszego od gryki.Dzięki kolego za sugestię.

5

I słusznie bo grykę to się z żytem zmianuje, ewentualnie gorczycą, prosem czy innymi wynalazkami po to by sięgnąć po dotacje ekologiczne. Przynajmniej w moich okolicach.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

6

Koledzy a w jakiejś centrali kupię nasienie gryki? kupiłem teraz trochę ziemii i na jednym polu ok.1,5ha chcę zasiać grykę bo klasa niezbyt...

7

a może gorczyca ? Koszt nasion żaden ,a dopłata taka jak do zboża, ziemię też bardzo dobrze wyrabia.

8

Zgodzę się że da to dobre zmianowanie,ale nie oszukujmy się, bo jak się nie nasypie nawozu to się i nie zbierze plonu. Miałem 5ha w dzierżawie był łubin, zasiałem pszenicę ozimą teraz rzepak i nie ma rewelacji choć i nawozu nie żałowałem.Tylko tak to jest że jak poprzedni właściciel 10lat ssał z pola, a nie dał to trochę zejdzie zanim pole da dobry plon i się wyprawi.

9 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2011-04-10 21:32:53)

Bo nawozu możesz nasypać 10 ton to i tak kwas go zwiąże. Takie tematy zaczynamy od regulacji odczynu, potem stosunki powietrzno-wodne. Następnie nawożenie i odpowiednie zmianowanie w celu poprawienia ilości próchnicy w glebie. To jest temat na lata więc w dzierżawie najczęściej nie  opłacalny

10

Bo jeszcze najczęściej jest tak że jak porobisz ze3lata na dzierżawie to gość cie namówi na buraki wywieziesz 40ton na hektar obornika a na drugi rok wylecisz z dzierżawy,bo znajdzie kogoś innego na lepszych warunkach albo chce sprzedać tylko nie tobie...Przynajmniej u nas tak jest i buraki odpadają na dzierżawach.... .Większość moich poprzedników sypała nawozy tylko azotowe i mam te dzierżawy o kiepskim pH więc zaczołem stosować wapniowe i szczerze jezt troche efekt.

11

Piszcie tutaj,czy zamierzacie siac gryke w tym roku,ile,kiedy i jak.Jak,poniewaz w tym roku planuje posiac ja co drugi lejek,a nawet zrobic test i co trzeci.W ubieglym roku sialem,tak jak pszenice i moim zdaniem byla za gesta,dlugo byla zielona,nie miala swiatla i m.in dlatego byl slaby plon.Ja sieje ok 20 h w tym roku,50 kg/h,wszystkie pola orka wiosenna,150 kg polifoski.Mam zamiar tez ja spryskac targa,na owsik i inne jednoliscienne,po to zeby wyczyscic  pola.Pozniej pokosowka z hederem płachtowym i dopiero zbiór.

12

Sieje 15 ha , daje około 100kg mocznika i czekam co będzie.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

13

A ja w tym roku tylko 28 ha tak jakoś mało wyszło dostanie po 100kg monolithu 46 i Afalon po siewie

14

Pytanie do znawców tematu; Czy można grykę uprawiac w monokulturze?

15

widziałem 7 lat rok po roku grykę po gryce. Znajomy w ekologii sieje gryka/żyto naprzemian co roku i widzę, że daje radę.

16

Przyznam szczerze że liczyłem na Ciebie Marek , a powiedz mi czy jest różnica w plonowaniu jak się uprawia w monokulturze?

17

Plonowanie gryki głównie jest zależne od przebiegu pogody czyli  aby pszczółki wszystko ładnie zapyliły no ale jak myślisz siać kilka razy ją po sobie to oczywiście myślisz o składnikach?

18

Scoda rozwiń myśl, chodzi Ci o jednostronne wyczerpanie składników?

19

Gryka to totoloteik i hreczkosieje mawiają, że na prawdę udaje się raz na siedem lat. Tak jak pisze scoda najważniejsza jest pogoda, a o resztę się nie ma co za bardzo się martwić, bo plon jaki wywozisz z pola to ok 1 tony z ha czyli minimalne nawożenie podstawowymi składnikami załatwia niedobory. U nas jest mnóstwo upraw gryki w pełnej ekologii i najczęściej jest zmianowana żytem, lub orkiszem. Żyto i orkisz rosną wysokie i nie boja się konkurencji chwastów, natomiast gryka jako roślina szybko-rosnąca w optymalnych warunkach szybko zacienia glebę i nie dopuszcza światła dla chwastów. Generalnie sa u nas takie tereny, że poza tymi roślinami można tylko trawę na siano uprawiać ale co potem z nią począć, chyba tylko na pelet sprzedać, ale w ten sposób można opylić słomę z żyta i gryki po 225 netto/ tonę.

20 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2012-12-07 20:58:54)

pawelg napisał/a:

Scoda rozwiń myśl, chodzi Ci o jednostronne wyczerpanie składników?

Dokładnie tak znam takich co pakowali grykę przez parę lat i tylko azot nic więcej a to ziemia po P.G.R. teraz tam ph spadło tam na 3,5 i gryczka wschodzi ale potem ginie zadałem to pytanie bo wiesz jest takie powiedzenie że ona wszędzie urośnie a to nie do końca prawda.